Η Κροατία έγινε η ομάδα που συμπλήρωσε την τελική τετράδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η «χρβάτσκα» επικράτησε 4-3 της «οικοδέσποινας» Ρωσίας στο Σότσι, σε ένα ματς που χρειάστηκε η διαδικασία των πεναλτι για να αναδειχθεί ο νικητής.

Οι Ρώσοι προηγήθηκαν στο 31’ με τον Τσερίσεφ, ο οποίος σημείωσε ένα αριστουργηματικό γκολ, όμως οι Κροάτες χρειάστηκαν μόλις οκτώ λεπτά για να ισοφαρίσουν με τον Κράμαριτς (39’). Στον έξτρα χρόνο ο Βίντα (101’) νίκησε τον Ακινφέεφ, ενώ οι Ρώσοι ισοφάρισαν στο 115’ με τον Μάριο Φερνάντες.

Στα πέναλτι οι Κροάτες πήραν τη νίκη μετά την εκτέλεση του Ράκιτιτς, ενώ προηγουμένως είχαν ευστοχήσει οι Μπρόζοβιτς, Μόντριτς και Βίντα. Ο μόνος που αστόχησε ήταν ο Κόβασιτς. Για τη Ρωσία σκόραραν οι Τζαγκόεφ, Ιγκνασέβιτς και Κουζιάεφ, ενώ ο Σμολόφ νικήθηκε από τον Σούμπασιτς και ο Φερνάντες έστειλε τη μπάλα άουτ.
Πλέον, ο τελικός θα σχηματιστεί από τους νικητές των αναμετρήσεων Γαλλία-Βέλγιο (10/7) και Αγγλία-Κροατία (11/7). Να σημειωθεί ότι οι Κροάτες προκρίθηκαν στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια και την ομάδα του Νταβόρ Σούκερ, που πλέον είναι ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της χώρας.
Το παιχνίδι ξεκίνησε πολύ επιφυλακτικά και για τις δύο ομάδες, με τους παίκτες διστακτικούς στο να πάρουν πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα στο πρώτο μισάωρο η μπάλα να κινείται εκτός των δύο περιοχών, χωρίς κάτι σημαντικό. Απλώς οι Ρώσοι με τον κόσμο στο πλευρό τους έδειχναν πιο ενθουσιώδεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο 31′, όμως, οι Τσερίσεφ και Τζιούμπα άλλαξαν με εξαιρετικό τρόπο την μπάλα και ο πρώτος με σουτ έξω από την περιοχή άφησε «άγαλμα» τον Σούμπασιτς και έκανε το 1-0. Πλέον το παιχνίδι πήρε γρήγορο ρυθμό, οι Κροάτες ανέβασαν ταχύτητα και ευτύχησαν να ισοφαρίσουν πριν μπουν στ΄ αποδυτήρια.

Στο 39′ ο Μάντζουκιτς ξέφυγε και μπήκε στην περιοχή, γύρισε προς τον «ξεχασμένο» από τους αμυντικούς Κράμαριτς, ο οποίος από κοντά με κεφαλιά έκανε το 1-1. Στο β’ ημίχρονο η Κροατία μπήκε πιο επιθετικά, άρχισε να εμφανίζει κάποιες από τις αρετές που είχε δείξει στην φάση των ομίλων και να πιέζει την ρωσική άμυνα, που σε ορισμένες στιγμές δεν έδειχνε τόσο σταθερή όσο σε άλλα ματς.

Στάθηκε όμως τυχερή, καθώς στο 60′ ο Πέριστιτς βρέθηκε αφύλαχτος στην καρδιά της περιοχής και σούταρε στη ρίζα του δοκαριού. Η Ρωσία απάντησε στο 72′, όταν ο Ερόκιν με κεφαλιά από κοντά, έστειλε την μπάλα λίγο πάνω από το δοκάρι. Έτσι, η κανονική διάρκεια έμεινε στο 1-1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετά κουρασμένες παρουσιάστηκαν οι δύο ομάδες στην παράταση, ωστόσο βρήκαν και οι δύο τον δρόμο προς τα δίχτυα. Στο 101′ και σε κόρνερ, ο Βίντα πήρε την κεφαλιά, η μπάλα πέρασε από πολλά σώματα και κατέληξε στα δίχτυα.

Η συνέχεια έδειχνε πως η Κροατία κρατούσε τον ρυθμό του αγώνα εκεί που ήθελε, όμως στο 115′ ο Τζαγκόεφ εκτέλεσε φάουλ και ο Φερνάντες με κεφαλιά ισοφάρισε σε 2-2. Όπως και στην φάση των «16», όπου στα πέναλτι η Ρωσία νίκησε την Ισπανία και η Κροατία την Δανία, οι δύο ομάδες κλήθηκαν να διεκδικήσουν την πρόκριση με την ίδια διαδικασία.

Εκεί οι Ρώσοι αστόχησαν σε δύο πέναλτι, οι Κροάτες μόνο σε ένα και με τον Ράκιτιτς να πετυχαίνει το τελευταίο, επικράτησαν με 4-3. Έτσι, 20 χρόνια μετά από την «παρέα» του Μπόμπαν, του Σούκερ, του Προσινέτσκι, του Ασάνοβιτς, του Γιάρνι, του Βλάοβιτς και του Μπίλιτς, η «παρέα» του Μόντριτς θα αγωνιστεί στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ρωσία – Κροατία 1-1 στα πέναλτι, (1-1, κ.δ., 2-2 παρ.) – (ΕΡΤ1)

Γκολ: 31′ Τσερίσεφ (Ρωσία), 39′ Κράμαριτς (Κροατία), 101′ Βίντα (Κροατία), 115′ Φερνάντες (Ρωσία)

Η διαδικασία των πέναλτι
0-0 απέκρουσε ο Σούμπασιτς το πέναλτι του Σμολόφ
0-1 γκολ ο Μπρόζοβιτς
1-1 γκολ ο Τζαγκόεφ
1-1 απέκρουσε ο Ακινφέεφ το πέναλτι του Κόβασιτς
1-1 άουτ το πέναλτι του Μάριο Φερνάντες
1-2 γκολ ο Μόντριτς
2-2 γκολ ο Ιγκνασέβιτς
2-3 γκολ ο Βίντα
3-3 γκολ ο Κουζιάεφ
3-4 γκολ ο Ράκιτιτς


Ρωσία – Κροατία 0-0 στα πέναλτι, (1-1, κ.δ., 2-2 παρ.) – (ΕΡΤ1)

Γκολ: 31′ Τσερίσεφ (Ρωσία), 39′ Κράμαριτς (Κροατία), 101′ Βίντα (Κροατία), 115′ Φερνάντες (Ρωσία)
Ρωσία – Κροατία 1-0 (31′ Τσερίσεφ)
Ρωσία – Κροατία 1-1 (39′ Κράμαριτς)
Ρωσία – Κροατία 1-2 (101′ Βίντα)
Ρωσία – Κροατία 2-2 (115′ Φερνάντες)


Κίτρινες κάρτες:
Γκαζίνσκι – Λόβρεν, Στρίνιτς, Βίντα, Πίβαριτς

Κόκκινες κάρτες:


Ρωσία:
Ακινφέεφ, Φερνάντες, Κουτέποφ, Ιγκνασέβιτς, Κουντριάσοφ, Κουζιάεφ, Ζόμπνιν, Τσερίσεφ (67′ Σμολόφ), Γκολόβιν (102′ Τζαγκόεφ), Σαμέντοφ (54′ Ερόκιν), Τζιούμπα (80′ Γκαζίνσκι).

Κροατία:
Σούμπασιτς, Στρίνιτς (74′ Πίβαριτς), Βίντα, Λόβρεν, Βρσάλικο (97′ Τσόρλουκα), Μόντριτς, Ράκιτιτς, Πέρισιτς (63′ Μπρόζοβιτς), Κράμαριτς (88′ Κόβασιτς), Ρέμπιτς, Μάντζουκιτς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης