Η κορυφαία ποδοσφαιρική λίγκα της Γερμανίας βρίσκεται στα μισά της φετινής της διαδρομής. Τι παρουσία είχαν οι πέντε έλληνες παίκτες; Η DW κάνει έναν ενδιάμεσο απολογισμό.

Με την ολοκλήρωση της 17ης αγωνιστικής ημέρας η Bundesliga έχει καλύψει τη μισή διαδρομή της φετινής σαιζόν (2017-18). Η χριστουγεννιάτικη διακοπή της αγωνιστικής δράσης προσφέρεται για λίγη ξεκούραση των πρωταγωνιστών αλλά και έναν πρώτο, ενδιάμεσο απολογισμό του τι συνέβη στον πρώτο γύρο της κορυφαίας ποδοσφαιρικής λίγκας της Γερμανίας. Ποια ήταν η παρουσία των πέντε Ελλήνων που αγωνίζονται στην Bundesliga; Η DW κάνει ένα πρώτο «ταμείο» για τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, τον Κώστα Σταφυλίδη, τον Παναγιώτη Ρέτσο και τον Τάσο Δώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κολοσσός της… Ντόρτμουντ

Σωκράτης ΠαπασταθόπουλοςΟ Σωκράτης Παπασταθόπουλος διανύει πλέον την τέταρτη σαιζόν του στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, έχοντας κερδίσει επάξια τη θέση του ηγέτη της άμυνας των Βεστφαλών. Ο Έλληνας διεθνής αμυντικός είναι βασικός και εφόσον δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού, αναντικατάστατος στην καρδιά της αμυντικής γραμμής της BVΒ. Έχασε μόλις ένα ματς στη φετινή Bundesliga εξαιτίας της αποβολής του στην εντός έδρας ήττα από τη Λειψία στα μέσα Οκτωβρίου.

Για άλλη μια χρονιά διακρίνεται και επαινείται από σχολιαστές, φιλάθλους και συμπαίκτες για τον δυναμισμό και το πάθος στο παιχνίδι του. Η Μπορούσια Ντόρτμουντ ξεκίνησε πετώντας «φωτιές» μέχρι να έρθει το σοβαρό μπλακ άουτ με οκτώ σερί παιχνίδια χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα, που την γκρέμισε από τη κορυφή της βαθμολογίας και οδήγησε τελικά στην απόλυση του Ολλανδού προπονητή Πέτερ Μπος. Θύμα της ομαδικής κρίσης έπεσε και ο «Sokratis», που έμοιαζε ανήμπορος να βάλει τάξη στην ώρες-ώρες χαοτική και διάτρητη άμυνα της Μπορούσια. Άλλωστε είναι γνωστό ότι και στο ποδόσφαιρο ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Πάντως με το δεύτερο φετινό του γκολ στην Bundesliga στην προ ημερών εκτός έδρας νίκη επί της Μάιντς, έβαλε τις βάσεις της εξόδου από την κρίση και έδωσε σύνθημα αντεπίθεσης. Τόσο οι φίλοι της Ντόρτμουντ όσο και ο ίδιος ελπίζουν ότι τα καλύτερα έρχονται στον δεύτερο γύρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εμψυχωτής του Αμβούργου

Κυριάκος Παπαδόπουλος Μετά από αρκετή ταλαιπωρία με σοβαρούς τραυματισμούς και μια μικρή περιπλάνηση σε γερμανικές ομάδες (Λεβερκούζεν και Λειψία), ο Κυριάκος Παπαδόπουλος φαίνεται να ρίχνει άγκυρα στο Αμβούργο. Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός αρχίζει να θυμίζει και πάλι τον παλιό καλό εαυτό του που είχε δείξει στο ξεκίνημά του στην Bundesliga, στη Σάλκε.

Η περσινή του καθοριστική συμβολή – μετά την έλευσή του στα μέσα της σαιζόν ως δανεικός – για να κερδίσει το Αμβούργο τη μάχη της παραμονής στην κορυφαία κατηγορία, έκανε τους ιθύνοντες του συλλόγου να προσφέρουν συμβόλαιο τριών ετών στον Κατερινιώτη άσο. Η απόφασή τους δικαιώνεται φέτος, με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο να μην χαρίζεται καθόλου στις μονομαχίες με τους αντίπαλους επιθετικούς. Βασικός, αναντικατάστατος και σίγουρα από τους αγαπημένους παίκτες του προπονητή του Μάρκους Γκίσντολ.

Ο δυναμικός και ενίοτε σκληρός τρόπος παιχνιδιού του «Papa» του έχει στοιχίσει ήδη επτά κίτρινες κάρτες φέτος. Και όχι μόνο: Στην πρόσφατη μονομαχία του με τον Γερμανό διεθνή στράικερ της Βόλφσμπουργκ, Μάριο Γκόμεζ, κατηγορήθηκε από τον αντίπαλό του ευθαρσώς ότι αγνοεί τους κανόνες του fair play. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Κ. Παπαδόπουλος κούνησε απλά τους ώμους του χωρίς να δώσει συνέχεια. Την απάντηση έδωσε για λογαριασμό του ο αντίπαλος προπονητής Μάρτιν Σμιτ, ανακαλώντας ουσιαστικά στην τάξη τον Μ. Γκόμεζ και επαινώντας τον Έλληνα αμυντικό ως έναν παίκτη που κάθε ομάδα θα ήθελε να έχει στις τάξεις της.

Ο παροπλισμένος μπακ της Άουγκσμπουργκ

Κώστας ΣταφυλίδηςΔυστυχώς η φετινή σαιζόν βρίσκει τον Κώστα Σταφυλίδη κατά κανόνα στον πάγκο και στην εξέδρα, παρά στο γήπεδο. Ο αριστερός μπακ της βαυαρικής ομάδας έχει χάσει τον οργανικό ρόλο που φάνηκε ότι άρχισε να κερδίζει την περσινή χρονιά. Μετά το ναυάγιο της μεταγραφής του στο Αμβούργο του Κυριάκου Παπαδόπουλου στην αρχή της σαιζόν, ο Έλληνας διεθνής μπακ φάνηκε να μένει εκτός πλάνων. Ο προπονητής του Μάνουελ Μπάουμ δεν του εμπιστεύθηκε ξανά από τότε μια θέση στο αρχικό σχήμα.

Επιπλέον ο Κώστας Σταφυλίδης χάνει μέχρι στιγμής τη μάχη του ανταγωνισμού απέναντι στον Φίλιπ Μαξ, ο οποίος ξεχωρίζει ιδιαίτερα με τις φετινές του εμφανίσεις στην αριστερή πλευρά της Άουγκσμπουργκ. Το σενάριο της αποχώρησης του νεαρού μπακ είναι πολύ πιθανό. Σε ηλικία μόλις 24 ετών και δεδομένων των ικανοτήτων του έχει όλο το μέλλον μπροστά του.

Το αμυντικό πολυεργαλείο της Λεβερκούζεν

Παναγιώτης Ρέτσος Πήγε στη Μπάγερ Λεβερκούζεν από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι με το σεβαστό ποσό των 17,5 εκατομμυρίων ευρώ και δεν άργησε να ξεχωρίσει. Ο Παναγιώτης Ρέτσος θεωρείται σήμερα το μεγαλύτερο αμυντικό ταλέντο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε ηλικία μόλις 19 ετών δείχνει όμως ότι δεν αποτελεί μόνο μια ελπίδα για το μέλλον, αλλά είναι ικανός να βοηθήσει ενεργά τις «ασπιρίνες» άμεσα. Αν έπρεπε να τον περιγράψει κανείς με μία λέξη, θα χρησιμοποιούσε τον όρο «πασπαρτού».

Ο νεαρός αμυντικός είναι μια αμυντική τετράδα μόνος του, όπως έγραψε πρόσφατα το κορυφαίο αθλητικό περιοδικό Kicker. Βεβαίως και χρειάζεται συμπαραστάτες ο «Πάνος», όπως έχει ζητήσει να τον αποκαλούν. Μπορεί όμως να παίξει σε κάθε θέση της άμυνας λύνοντας τα χέρια του προπονητή του. Ο ταλαντούχος παίκτης «4 σε 1» μπορεί να έχει ακόμη πολλά να μάθει, ωστόσο ήδη βρίσκει θέση στο αρχικό σχήμα της Λεβερκούζεν (βασικός σε 10 από τα 13 ματς που έπαιξε) δικαιώνοντας μέχρι στιγμής απόλυτα όσους κινήθηκαν για τη δαπανηρή απόκτησή του.

Ο εκρηκτικός ντριπλαδόρος της Στουτγκάρδης

Τάσος ΔώνηςΑν μη τι άλλο είναι ένας παίκτης που συναρπάζει τους παράγοντες της Στουτγκάρδης. Μετά από ένα ελαφρώς επεισοδιακό ξεκίνημα με κάποια μικρά πειθαρχικά παραπτώματα, ο Τάσος Δώνης φάνηκε να βρίσκει τον καλό του εαυτό στην πρώτη του σαιζόν στην Bundesliga.

Όσο ξεχώρισε όμως μέχρι σήμερα ο 21χρονος άσος για τις επιθετικές του αρετές, την εκρηκτικότητα και την ταχύτητά του, άλλο τόσο άτυχος ήταν. Πριν καν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος «πρόλαβε» να τραυματιστεί ήδη δύο φορές. Η νέα επάνοδός του στην αγωνιστική δράση αναμένεται σε περίπου τρεις εβδομάδες.

Στα 10 παιχνίδια που αγωνίστηκε φέτος (στα επτά βασικός) ήταν κατά κανόνα πρωταγωνιστής της ομάδας του, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στις αντίπαλες άμυνες. Η κορυφαία εμφάνισή του ήταν στην εντός έδρας νίκη με 2-1 επί της Κολωνίας, όπου έβαλε το παρθενικό του γκολ στην Bundesliga, σημειώνοντας τον εκπληκτικό αριθμό των 10 σουτ προς την αντίπαλη εστία. Ενδεικτικά του πόσο εκτιμούν τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, ήταν τα κολακευτικά σχόλια του αθλητικού διευθυντή της Στουτγκάρδης μετά την εντός έδρας ήττα από τη Λεβερκούζεν. Όπως είπε ο Μίχαελ Ρέσκε, «αν είχαμε δέκα ‘Δώνηδες’ θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει έναν βαθμό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης