Ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε σε πρώτο βαθμό για όσα διαδραματίστηκαν την Μ. Πέμπτη στο «Γ. Καραϊσκάκης» στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο την ΑΕΚ, ωστόσο η υπόθεση δεν έκλεισε οριστικά, καθώς αφενός η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα καταθέσει άμεσα έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, ενώ έχει τεθεί και ζήτημα νομιμότητας με υλικό που διεγράφη από κάμερες του γηπέδου.

Η κάμερα που έχει τοποθετηθεί στα αποδυτήρια είναι η μοναδική που δεν ελέγχεται από την αστυνομία και το υλικό της σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ολυμπιακού σβήστηκε δύο ημέρες μετά τον αγώνα, εγείροντας ερωτήματα. Άραγε, ποιον συνέφερε να σβηστεί το υλικό; Ποιος δηλαδή είχε να επωφεληθεί από το γεγονός ότι οι εικόνες των επεισοδίων δεν έφτασαν ποτέ στις Αρχές; Και αυτό γιατί με βάσει τις δηλώσεις, μετά τον αγώνα τα ΜΑΤ φέρονται να άσκησαν βία σε βάρος των παικτών και του τεχνικού τιμ των «ερυθρόλευκων». Οι εικόνες λοιπόν από το περιστατικό θα μπορούσε αυτομάτως να φωτίσει τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε, η διαγραφή υλικού παραβιάζει το άρθρο 2 παρ. 9 του «νόμου Κοντονή», που αναφέρει ότι «τα δεδομένα που προκύπτουν από τη λειτουργία των καμερών και, ιδίως, το υλικό των βιντεοσκοπήσεων και των εν γένει καταγραφών με τα ηλεκτρονικά μέσα των άρθρων, αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία που λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη στο πλαίσιο της ποινικής και της διοικητικής διαδικασίας που διενεργούνται σχετικά με πράξεις βίας και άλλες αξιόποινες πράξεις που διαπράττονται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήξη αθλητικών εκδηλώσεων».

Με βάσει, λοιπόν, το παραπάνω άρθρο το αρμόδιο υπουργείο και η αστυνομία αναμένεται να πάρουν θέση, αναφορικά με την τήρηση του νόμου για τις κάμερες στα γήπεδα και να αναζητήσουν αυτόν που ευθύνεται για την διαγραφή του υλικού.

Πάντως, από την μεριά του ο διευθυντής επικοινωνίας των «ερυθρόλευκων» Κώστας Καραπαπάς, ο οποίος τοποθετήθηκε για το θέμα, υποστήριξε μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας του αγώνα και οι κάμερες του ελέγχονται απολύτως από την Αστυνομία που έχει όλο το υλικό! Ό,τι προβλέπει ο αθλητικός νόμος και οι βουλές της ΓΓΑ να καταγράφεται σαν υλικό καταγράφεται από τις κάμερες που ελέγχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ η Ελληνική Αστυνομία.

Αυτό που ζητήθηκε από την “Καραισκάκης ΑΕ” και όχι την ΠΑΕ, είναι αν υπάρχει επιπλέον υλικό από τις κάμερες καταγραφής του Σταδίου που δεν έχουν σχέση με το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας. Οι κάμερες αυτές τοποθετήθηκαν το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και βρίσκονται σε χώρους όπως οι σκάλες που μπαίνουν οι θεατές του αγώνα ή τα κυλικεία. Μιλάμε για ένα παλαιό σύστημα με περιορισμένη καταγραφή που προφανώς δεν έχει σχέση με το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας, που ξανατονίζω χειρίζεται μόνον η Αστυνομία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης