Ένα 1500 ετών, κομμάτι παπύρου στην ελληνική γλώσσα που βρέθηκε στο Μάντσεστερ (The University of John Rylands Library)έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα πρώτα, σωζόμενα χριστιανικά φυλακτά στον κόσμο και ρίχνει φως στις πρόωρες χριστιανικές συνήθειες και πρακτικές.

Το αξιοσημείωτο έγγραφο περιέχει μερικές από τις πρώτες τεκμηριωμένες αναφορές στο Μυστικό Δείπνο και το «μάννα εξ ουρανού». Είναι το παλαιότερο έγγραφο επιζών που χρησιμοποιεί στοιχεία από την λειτουργία της Ευχαριστίας – η οποία περιγράφει τον Μυστικό Δείπνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δρ Roberta Mazza, μια Research Fellow της προσφάτως συσταθείσας ομάδας έρευνας του Ινστιτούτου John Rylands βρήκε το «φυλαχτό» με την ελληνική γλώσσα ενώ εργαζόταν σε χιλιάδες, εκ των θραυσμάτων ,με τα αδημοσίευτα ιστορικά έγγραφα που φυλάσσονται στο θησαυροφυλάκιο της βιβλιοθήκης.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια,το φυλακτό ρίχνει σημαντικό νέο φως στις αρχές του Χριστιανισμού – μόλις 300 χρόνια μετά τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο όπου μετατρέπεται σε επίσημη θρησκεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείχνει πώς οι Χριστιανοί υιοθέτησαν την αρχαία αιγυπτιακή πρακτική του να φοράς φυλαχτά για την προστασία σου από κινδύνους.

Η πρακτική της γραφής φυλακτών σε κομμάτια παπύρου συνεχίστηκε από τους Χριστιανούς, οι οποίοι αντικατέστησαν τις προσευχές από το αιγυπτιακό και ελληνορωμαϊκό πάνθεο με αποσπάσματα από την Αγία Γραφή.

Πηγή: ΚΑΝΘΑΡΟΣ blog

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης