Κέα ή Τζιά; Η απάντηση είναι μία, το πιο κοντινό στην Αθήνα κυκλαδονήσι είναι η καλύτερη επιλογή για μονοήμερες ή διήμερες αποδράσεις, αλλά και για ήρεμες διακοπές. Ένας μικρός επίγειος παράδεισος, σε απόσταση μίας ώρας από το λιμάνι του Λαυρίου, που συνδυάζει φυσική ομορφιά και παράδοση, ενώ παράλληλα ξεχωρίζει αφού παρά τα κυκλαδίτικα χαρακτηριστικά, η αρχιτεκτονική του με τις πέτρινες κατοικίες και τα χρώματα στα σπίτια διαφοροποιείται ελαφρώς από εκείνη των υπόλοιπών νησιών των Κυκλαδών, όπως εξάλλου συμβαίνει και με το φυσικό τοπίο, τη πυκνή βλάστηση στην ενδοχώρα και το γεωλογικό του ανάγλυφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πύλη των Κυκλάδων», όπως αποκαλείται αλλιώς η Τζιά, έχει ένα χαλαρό κοσμοπολίτικο αέρα, προσφέρει ηρεμία και πολλές επιλογές, διαθέτει ανέσεις και ξενοδοχεία για τις διακοπές σας, ενώ στη γραφική της πρωτεύουσα, την Ιουλίδα, μπορείτε να απολαύσετε υπέροχη θέα στο Αιγαίο, το μοναδικό ηλιοβασίλεμα που «λούζει» τη Χώρα, και τη δυνατότητα να περπατήσετε σε γραφικά σοκάκια, αλλά και να γευτείτε τον καφέ, το φαγητό και το ποτό σας σε υπέροχα παραδοσιακά στέκια.

Οι οικισμοί που αξίζει να επισκεφτείτε

Με την άφιξή σας στο νησί θα βρεθείτε στο λιμάνι της Κορησσίας, που θα είναι και η βάση για τις εξορμήσεις σας. Χτισμένο στους πρόποδες του λόφου όπου ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη της Κορησσού, στο Λιβάδι, όπως ονομάζεται αλλιώς, θα βρείτε τα πάντα από ανέσεις, ενώ διαθέτει μεγάλη παραλία με αμμουδιά για μπάνιο και πολλές επιλογές για βραδινή διασκέδαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσκεψη στη Χώρα της Τζιάς, την Ιουλίδα, που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στη ράχη τριών λόφων, είναι κάτι που επιβάλλεται, ιδίως την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Στην πλατεία της Χώρας κάτω από τον πλάτανο μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας ή τον καφέ σας, ενώ ένας περίπατος στα λιθόστρωτα σοκάκια ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια με τις κοκκινωπές κεραμοσκεπές θα ξυπνήσει τη ρομαντική σας πλευρά. Εδώ μπορείτε ακόμα να δείτε το παλιό Δημαρχείο, ένα νεοκλασικό κτήριο του 1902, έργο του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.
Ο οικισμός του Οτζιά είναι ένας ακόμα δημοφιλής προορισμός με οργανωμένη παραλία και μικρούς κολπίσκους, που τον κάνουν ιδανικό για οικογενειακές διακοπές, ενώ περίπου 6 χλμ. βορειοανατολικά από την παραλία του Οτζιά θα βρεθείτε σε ένα από τα πιο όμορφα ελληνικά μοναστήρια, τη Μονή της Παναγίας Καστριανής, της προστάτιδας του νησιού.

Οι παραλίες που θα απολαύσετε τα μπάνια σας

Η Κέα διαθέτει ειδυλλιακές παραλίες με κρυστάλλινα νερά, που καλύπτουν όλα τα γούστα. Η παραλία Οτζιάς είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, αμμουδερή, απάνεμη και ρηχή προσφέρει σκιά κάτω από τα αρμυρίκια αλλά και ξαπλώστρες με ομπρέλα, ενώ δίπλα στο λιμάνι, στο Λιβάδι, υπάρχει η επίσης μεγάλη αμμουδερή παραλία με πεντακάθαρα νερά και θέα σε όλο τον κόλπο. Στον οικισμό Βουρκάρι υπάρχει προβλήτα για τα σκάφη αναψυχής αλλά στη δεξιά πλευρά υπάρχει αμμουδερή παραλία και μικροί ορμίσκοι με βράχια, ενώ ανάμεσα στο Βουρκάρι και την Κορησσία υπάρχει η παραλία Γιαλισκάρι, μία από τις ομορφότερες του νησιού, με τη χρυσή αμμουδιά και τα ψηλά αρμυρίκια και τους ευκαλύπτους για να ξεκουραστείτε στη σκιά τους. Δυο ακόμα παραλίες που μπορείτε να επισκεφτείτε για τα μπάνια σας, η κεντρική παραλία στον Κούνδουρο, που είναι οργανωμένη και προστατευμένη από τον καιρό, αλλά και η παραλία Ποίσσες στην άκρη μιας κατάφυτης κοιλάδας με ελαιώνες και περιβόλια που καταλήγει σε μια μεγάλη αμμουδιά με αλμυρίκια.

Μην φύγετε χωρίς να:

Να επισκεφτείτε τα αξιοθέατα της:

Ξεκινώντας από τη Χώρα, από την περιοχή του Άγιου Σπυρίδωνα και ακολουθώντας το μονοπάτι που καταλήγει στο όρμο Οτζιά, θα συναντήσετε τον περίφημο Λέοντα, σήμα κατατεθέν του νησιού. Πρόκειται για ένα αρχαϊκό γλυπτό μνημείο του 6ου -7ου αιώνα π.Χ. λαξευμένο σε ένα συμπαγή βράχο σχιστόλιθου μήκους περίπου 8 μέτρων, που αξίζει να δείτε από κοντά και να φωτογραφηθείτε σ’ αυτό.

Σημαντικό επίσης μνημείο του νησιού, ο αρχαιολογικός χώρος της Καρθαίας, που περιλαμβάνει μια ακρόπολη οχυρωμένη με τείχη μήκους άνω των 2 χλμ. με πύλες, πύργους και ογκόλιθους. Ο κυριότερος χώρος της αρχαίας πόλης είναι ο δωρικός ναός του Πυθίου Απόλλωνος (περ. 530 π.Χ.), ενώ τα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών της Καρθαίας θα τα δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιουλίδας.
Άλλα δύο μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε είναι οι φάροι της Κέας, του Αγίου Νικολάου στην Κορησσία και του ακρωτηρίου Τάμελος στο νοτιότερο άκρο του νησιού.

Να κάνετε καταδύσεις:

Η Κέα αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού καθώς στον βυθό της βρίσκονται «θαμμένα» τέσσερα πολύ ενδιαφέροντα ναυάγια, τα οποία σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της: το αδελφό πλοίο του Τιτανικού, το νοσοκομειακό πλοίο «Βρετανικός» ανοιχτά από το λιμάνι της Κέας και το γαλλικό υπερωκεάνειο «Burdigala», σε απόσταση 2 περίπου μιλίων από το σημείο βύθισης του Βρετανικού, το τροχήλατο ατμόπλοιο «Πατρίς» στον Κούνδουρο και ένα γερμανικό αεροπλάνο Junkers 52 του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στα βορειοδυτικά του νησιού.

Πεζοπορία στα μονοπάτια του νησιού. Γνωρίστε την Κέα περπατώντας, καθώς διαθέτει ένα ανεπτυγμένο δίκτυο μονοπατιών συνολικού μήκους 81 χλμ. Πολλά από τα μονοπάτια ακολουθούν πανάρχαιες διαδρομές και παρουσιάζουν αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, ενώ η φύση που τα περιβάλλει είναι υπέροχη.  

Δείτε τιμές και δρομολόγια ΕΔΩ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης