Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πεταλιού

Η Φολέγανδρος βρίσκεται μεταξύ της Σικίνου και της Μήλου, απέχει 15 μίλια (ανατολικά) από τη Μήλο και 22 μίλια (βορειοδυτικά) από τη Σαντορίνη. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά του Αιγαίου και η άγρια ομορφιά της την κατατάσσει σε must καλοκαιρινό προορισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νησί έχει δύο μεγάλους οικισμούς, τη Χώρα και την Άνω Μεριά.

Τα σοκάκια της χώρας με τα μεσαιωνικά τους στοιχεία και οι μαγευτικές καταγάλανες παραλίες του νησιού κάνουν όποιον την επισκεφτεί να καταλάβει πως η Φολέγανδρος μπορεί να αποτελέσει τον απόλυτο καλοκαιρινό προορισμό ειδικά για όσους αποζητούν τη χαλάρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Που να πάτε

Αξίζει να περπατήσετε στα σοκάκια της Χώρας και να επισκεφτείτε το Κάστρο. Επίσης, θα πρέπει να περπατήσετε μέχρι την Παναγιά και να απολαύσετε τη θέα που από το συγκεκριμένο σημείο είναι πραγματικά ασύλληπτη. 

To ηλιοβασίλεμα της Φολεγάνδρου

Μια βόλτα στην Χρυσοσπηλιά

Η «Χρυσοσπηλιά» είναι ένα αρκετά δυσπρόσιτο σπήλαιο το οποίο βορειοανατολικά του νησιού και η μόνη πρόσβαση είναι από τη θάλασσα. 

Κάθε επισκέπτης πρέπει να κάνει τον γύρο με το καραβάκι για να ξεναγηθεί στις παραλίες και τα σπήλαια που βρίσκονται περιμετρικά του νησιού. 

Που να κάνετε μπάνιο

Η πιο γνωστή και εύκολη σε πρόσβαση παραλία είναι αυτή της «Αγκάλης». Έχει ψιλή άμμο και περιτριγυρίζεται από ταβέρνες και καφετέριες. Βρίσκεται δυτικά του νησιού σε έναν μικρό κόλπο και συνδέει και τις γύρω παραλίες (Γαλύφο, Άγιος Νικόλαος, Φυρά).

Άλλες παραλίες του νησιού είναι το «Αμπέλι», ο «Αγ. Γεώργιος» και η «Λυγαριά».

Shopping στη Φολέγανδρο

Τα μικρά μαγάζακια με την πλούσια ποικιλία τους όπως το «Καλό Ταξίδι» του καλλιτέχνη Ανδρέα Μπονάτσου που τα καλοκαίρια μένει στη Φολέγανδρο, είναι τα σημεία απ΄όπου ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί τα αναμνηστικά του από το νησί.

Εκεί μπορείτε να δείτε τα κοσμήματα και γενικότερα τις δημιουργίες του καλλιτέχνη Nikolas. Ο χώρος δεν αποτελεί μόνο σημείο αγορών αλλά και συνάντησης φίλων και επισκεπτών.

Στη Φολέγανδρο μπορείτε παράλληλα να αγοράσετε είδη ένδυσης σε νησιώτικο στιλ και όχι μόνο από την «Πεταλούδα».

Συμβουλές για τους νυχτερινούς επισκέπτες 

Στα σοκάκια της χώρας οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τα κοκτέιλ τους αλλά και να χορεύουν σε καλοκαιρινούς ρυθμούς. 

Τι να φάτε

Σε όποιο σημείο του νησιού κι αν αποφασίσετε να καθίσετε για να απολαύσετε τους μεζέδες μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την κακαβιά με φρέσκα ψάρια, την παραδοσιακή ματσάτα (χειροποίητα ζυμαρικά που συνοδεύονται με κόκκορα/κουνέλι/κατσικάκι κοκκινιστό), όπως και το σουρωτό (κρεμώδες λευκό τυρί).

Η κακαβιά της Φολεγάνδρου

Που θα μείνετε

Αν θέλετε να απολαύσετε τη νυχτερινή ζωή του νησιού καλό θα ήταν να μείνετε στη χώρα όπου βρίσκονται αρκετά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και παλιά αρχοντικά τα οποία έχουν διαμορφωθεί αναλόγως έτσι ώστε να υποδεχτούν τους επισκέπτες.

Πως θα φτάσετε στη Φολέγανδρο

Με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 8 – 9 ώρες με συμβατικά πλοία ενώ 3 – 4 ώρες με ταχύπλοα. Εκτός από τον Πειραιά δρομολόγια από και προς το λιμάνι της Φολέγανδρου πραγματοποιούνται με πλοία που τη συνδέουν με τα γύρω νησιά (Σαντορίνη,Ανάφη, Ίο, Σίκινο, Νάξο, Πάρο, Σύρο, Κύθνο κ.α). 
 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης