Ένα είναι σίγουρο, ότι οι διακοπές στη Νίσυρο, σ’ ένα από τα μικρότερα νησιά των Δωδεκανήσων, είναι πολύ διαφορετικές απ’ ό,τι μπορεί να φαντάζεστε ή να έχετε δοκιμάσει ως τώρα. Η Νίσυρος, βασικά, δεν είναι νησί, είναι ηφαίστειο, και μάλιστα «ζωντανό», και η εμπειρία των διακοπών με τη ζεστή «ανάσα» της γης κάτω από τα πόδια σας, είναι κάτι που αξίζει να ζήσετε.

Αυτά που έχετε να δείτε στο νησί είναι, βεβαίως, το ηφαίστειο και τη (διαμέτρου 4χλμ) καλδέρα του στο κέντρο του, τους κρατήρες του, το επίσης ηφαιστειογενές νησί Γυαλί δίπλα στη Νίσυρο, όπου γίνεται εξόρυξη ελαφρόπετρας, και να επισκεφτείτε τους μοναδικά γραφικούς οικισμούς του νησιού, δύο από τους οποίους είναι χτισμένοι στο χείλος της καλδέρας και προσφέρουν εντυπωσιακή θέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσκεψη στο ηφαίστειο

Το ταξίδι στη Νίσυρο ξεκινάει από τους …κρατήρες της. Ο «Στέφανος», ένας από τους μεγαλύτερους και καλύτερα διατηρημένους υδροθερμικούς κρατήρες του κόσμου, ο «Αλέξανδρος», ο «Πολυβώτης», ο «Ανδρέας ή μικρός Στέφανος», ο (παλαιότερος) «Λογοθέτης», σας περιμένουν για μια …κατάδυση μέσα στην καλδέρα, εκεί που ακούσετε να πάλλεται η καρδιά της γης, σ’ ένα εξωπραγματικό τοπίο όπου δεσπόζουν κίτρινα και λευκά χρώματα, τρύπες που κοχλάζουν, τεράστιες ρωγμές, και η δυνατή μυρωδιά του θειαφιού!

Η τελευταία φορά που «ξύπνησε» το ηφαίστειο και τρόμαξε του Νισύριους με μια μεγάλη έκρηξη, ήταν το 1888. Σήμερα, θερμοί ατμοί αναβλύζουν ακόμα από τους κρατήρες του και οι περισσότερες πηγές του νησιού έχουν μετατραπεί σε ιαματικά λουτρά, κάνοντας το νησί … φυσικό κέντρο ευεξίας (σπα).
Πολλές πληροφορίες για το ηφαίστειο και γενικά για τα ηφαίστεια στη χώρα μας θα βρείτε στο Ηφαιστειολογικό Μουσείο, που βρίσκεται στον οικισμό Νικιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γραφικοί οικισμοί

Λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού είναι το Μανδράκι, χτισμένο αμφιθεατρικά στον λόφο που δεσπόζει το Ενετικό Κάστρο και το μοναστήρι της Παναγιάς της Σπηλιανής. Καθώς θα περιπλανιέστε στα δαιδαλώδη σοκάκια του, τα σκαλοπάτια, τις πλατείες και τις αυλές, θα νιώσετε πολλές φορές ότι επιστρέφετε ξανά και ξανά στο ίδιο σημείο. Σημείο συνάντησης του χωριού, η πλατεία «Ηλικιωμένη», στην οποία θα βρείτε σκιά κάτω από μεγάλα δέντρα, ενώ μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας και στη στρωμένη με βότσαλο στρογγυλή πλατεία των Δελφινιών ή την επίσης βοτσαλοστρωμένη πλατεία Δημαρχείου.

Από το Μανδράκι θα ανηφορίσετε ως το Ενετικό Κάστρο των Ιπποτών μέσα στο οποίο θα βρείτε ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια του Αιγαίου, το Μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής (χτισμένο το 1.400 μ.Χ.). Για να βρεθείτε στην αυλή της Μονής, που θεωρείται προστάτιδα του νησιού και προς τιμή της τον 15αύγουστο γίνεται μεγάλο πανυγήρι, θα ξεκινήσετε από τη συνοικία Λαγκάδι και θα ανεβείτε 130 σκαλοπάτια, ενώ στο εσωτερικό της θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε υπέροχες τοιχογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και την εικόνα της Παναγιάς. Επίσης, από εδώ ψηλά θα δείτε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Κοντά στο Μανδράκι, βρίσκεται το συγκρότημα των Λουτρών όπου μπορείτε να αφεθείτε τις θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών.

Τέλος, στο Μανδράκι θα βρείτε το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, που θα σας μεταφέρουν στο παρελθόν του νησιού, ενώ πέρα από το Κάστρο των Ιπποτών σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση η ακρόπολη της αρχαίας πόλης του Μανδρακίου, το Παλαιόκαστρο, από το οποίο μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα και το ηλιοβασίλεμα.

Επίσκεψη επιβάλλεται επίσης να κάνετε στον Εμπορειό, τον παραδοσιακό οικισμό που είναι χτισμένος στο χείλος της καλδέρας, σε υψόμετρο 330 μ.. Ο οικισμός δεν είναι ορατός από τη θάλασσα, γι’ αυτό και άκμασε την περιόδο των επιδρομών πειρατών, ωστόσο μετά τον σεισμό του 1933 έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Στη κορυφή του λόφου βρίσκεται το Κάστρο του, ή κάστρο της Παντονίκης, μέσα στο οποιό βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Ταξιάρχη, και γενικά όλος ο οικισμός έχει χτιστεί με τη μορφή κάστρου (σπίτια χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, στενά δρομάκια και καμάρες). Η θέα στην καλδέρα από το Εμπορειό είναι μοναδική, ενώ αξίζει να κάνετε μια στάση στην είσοδο του χωριού, στη Φυσική Σάουνα, μια μικρή σπηλιά από την οποία βγαίνει καυτός αέρας!

Το επόμενο χωριό που πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε είναι τα παραδοσιακά Νικιά, επίσης χτισμένα στο χείλος της καλδέρας, σε ύψος 400 μ., γι’ αυτό και προσφέρουν μοναδική θέα στο ηφαίστειο και τους κρατήρες του. Τα λευκά σπίτια με τις επικλινείς κεραμιδοσκεπές, τις πολύχρωμες πόρτες και τις βοτσαλωτές αυλές, και τα μικρά στενά δρομάκια συνθέτουν ένα «λαβύρινθο» που καταλήγει στην πανέμορφη, και φημισμένη, βοτσαλοστρωμένη πλατεία του χωριού, την Πόρτα. Γύρω από την πλατεία βρίσκονται ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου με το παλιό σχολείο, το κτίριο της «Καζελλαρίας» (Δημαρχείο) και το καφενείο, ενώ από την άλλη πλευρά η πλατεία μεταμορφώνεται σε …εξώστη με απίστευτη θέα προς τη θάλασσα. Εδώ, στα Νικιά, μπορείτε να επισκεφτείτε το Ηφαιστειολογικό Μουσείο, αλλά και να κατηφορίσετε στο παλιό εγκαταλελειμμένο λιμάνι της Νικιάς, το Αυλάκι, για να κάνετε μια βουτιά.

Η γνωριμία με το νησί τελειώνει με την επίσκεψή σας στο μικρό όμορφο ψαροχώρι Πάλοι, που διαθέτει μία από τις πιο ωραίες παραλίες του νησιού, με εκτεταμένη αμμουδιά και μαρίνα. Εδώ θα δείτε τα ιπποκράτεια λουτρά (ένα μεγάλο πέτρινο κτίριο που δεν λειτούργησε ποτέ) και απέναντι τα ρωμαϊκά λουτρά, στον θόλο των οποίων είναι χτισμένο ένα πολύ μικρό και ιδιαίτερο εκκλησάκι, η Παναγία η Θερμιανή.

Οι παραλίες που θα κάνετε τις βουτιές σας

Λόγω του ιδιαίτερου γεωλογικού της χαρακτήρα, οι ακτές της Νισύρου είναι κρημνώδεις και διακόπτονται από μικρές παραλίες, οι περισσότερες βραχώδεις, άλλες με βοτσαλάκια και λίγες με αμμουδιά. Από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού είναι οι Λυές (αλλεπάλληλοι κολπίσκοι με σκουρόχρωμη αμμουδιά) στις οποίες θα φτάσετε από τους Πάλους, ενώ μία ακόμα υπέροχη παραλία, στην οποία όμως κανείς φτάνει με πεζοπορία, είναι η Παχιά Άμμος, έξω από το Μανδράκι. Κρύβεται πίσω από ψηλούς λόφους, αλλά η πλατιά ακτή της με τη σκουρόχρωμη παχιά άμμο, θα σας ενθουσιάσει.

Κοντά στο Μανδράκι βρίσκεται η παραλία Χοχλάκοι που πήρε το όνομά της από τα μεγάλα, λεία βότσαλα ηφαιστειακής λάβας που θα βρείτε μέσα και έξω από τη θάλασσα, ενώ μπορείτε επίσης να κολυμπήσετε στο Γιαλισκάρι, με τη σκουρόχρωμη αμμουδιά.

Μη φύγετε χωρίς:

√ Να επισκεφτείτε το νησάκι Γυαλί: Παράξενο σε σχήμα, το ηφαιστειογενές «γειτονόπουλο» της Νισύρου φιλοξενεί λατομεία όπου γίνεται εξόρυξη ελαφρόπετρας και περλίτη. Το τοπίο του μοιράζεται ανάμεσα σε μια κατάφυτη από πεύκα βορινή πλευρά που σκιάζει έναν όρμο με γαλαζοπράσινα νερά, ενώ η νοτιοανατολική πλευρά, αυτή που κοιτά προς τη Νίσυρο, είναι απόκρυμνη και κατάλευκη – εξαιτίας της εξόρυξης. Εδώ, βεβαίως, μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας, αφού διαθέτει όμορφες παραλίες.

√ Να κάνετε τον γύρο του νησιού με σκάφος για να δείτε τους γεωλογικούς σχηματισμούς που έχουν δημιουργηθεί από τη λάβα, να γλεντήσετε σε κάποιο από τα πανηγύρια του νησιού- το μεγαλύτερο γίνεται τον 15αύγουστο που το νησί γιορτάζει επί δυο μέρες το Μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής- , να κάνετε ιαματικά λουτρά.

Χρήσιμα links:
https://www.nisyros.gr/index.php/el/

 Δείτε τιμές και δρομολόγια ΕΔΩ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης