Σχεδιάστε μια χαλαρωτική ανοιξιάτικη απόδραση, στην πρωτεύουσα της Δανίας

Η Κοπεγχάγη είναι μια από τις πιο όμορφες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – έχει τους χαλαρούς ρυθμούς του Άμστερνταμ, τη γραφικότητα του λιμανιού του Μπέργκεν, τη γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου και την καλλιτεχνική ζωή του Παρισιού. Και η άνοιξη είναι η ιδανική περίοδος για να την απολαύσετε.
Hygge και η τέχνη του easy living.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολύ πρόσφατα έχει μπει στη ζωή μας ο όρος Hygge, μια λέξη που δεν μεταφράζεται σε άλλες γλώσσες και περιέχει μέσα της έναν ολόκληρο τρόπο ζωής όπου κυριαρχεί η άνεση και μια διάθεση ευκολίας που έχει ως αποτέλεσμα την ευεξία και την ικανοποίηση. Αν και η ίδια η λέξη είναι νορβηγικής προέλευσης, η σημασία της είναι άρρηκτα δεμένη με τη δανέζικη κουλτούρα και έχει να κάνει με μια κατάσταση όπου όλα είναι οικεία, άνετα και συμβάλλουν στην ευζωία. Και ποιος καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε το hygge, από ένα ταξίδι στη Δανία;

Μια βόλτα στους μαγευτικούς κήπους Tivoli με το υπερθέαμα χρωμάτων και μουσικής θα σας ηρεμήσει και θα σας γεμίσει αισιοδοξία για τη ζωή, ενώ μια βόλτα στον Βοτανικό Κήπο θα σας πείσει ότι οι Δανοί ξέρουν τι σημαίνει ηρεμία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απλότητα υλικών και δανέζικη κουζίνα

Πρωτοπόροι στο design αλλά και στους γαστρονομικούς πειραματισμούς, οι Δανοί έχουν φτιάξει έναν παράδεισο δημιουργίας. Το βραβευμένο Noma, ίσως το πιο γνωστό εστιατόριο στον κόσμο με δύο αστέρια Michelin, οι σεφ του οποίου ήταν ανάμεσα σε αυτούς που έθεσαν τις βάσεις της New Nordic Cuisine, είναι η πιο πειστική απόδειξη. Ωστόσο, η Κοπεγχάγη έχει συνολικά 18 αστέρια Michelin. Μάλιστα, το Geranium έχει ξεπεράσει το Noma κατά ένα αστέρι.

Ένα γεύμα στα βραβευμένα εστιατόρια θα σας κοστίσει κατ΄ ελάχιστο 300 ευρώ κατ’ άτομο, αλλά υπάρχουν και άλλες εξαιρετικές επιλογές στην Κοπεγχάγη. Μια από τις πιο ξεχωριστές προτάσεις είναι το Mielcke & Hurtigkarl, μέσα στον εξαιρετικής ομορφιάς Βασιλικό Βοτανικό Κήπο της πόλης, διακοσμημένο ώστε να ταιριάζει απόλυτα στο ανθισμένο σκηνικό και με μενού γευσιγνωσίας που αλλάζουν ανάλογα με την εποχή. Για πιο budget καταστάσεις, όπου κι αν καθίσετε δοκιμάστε ένα smørrebrød, ένα είδος ανοιχτού σάντουιτς με ψωμί σίκαλης και διάφορες παραλλαγές στη γέμιση. Περάστε μια βόλτα από το Tivoli Food Hall όπου θα βρείτε μια ποικιλία επιλογών. Το πρωί, απολαύστε τα wienerbrød σας, τα παραδοσιακά γλυκά με σφολιάτα (που αν και σε όλο τον κόσμο είναι γνωστά ως Danish pastry, είναι στην πραγματικότητα αυστριακής προέλευσης).

Πρωτεύουσα της τζαζ

Η Κοπεγχάγη έχει μακρά ιστορία στον χώρο αυτού του μουσικού είδους, καθώς περίπου μισό αιώνα πριν, πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες από την Αμερική εγκαταστάθηκαν στην πόλη. Δύο από τα κορυφαία κλαμπ της πόλης είναι τα Jazzcup και Jazzhus Montmarte και Mojo Blues Bar, με το πρώτο να είναι παράλληλα καφέ, μουσική σκηνή, αλλά και κατάστημα δίσκων με δική του δισκογραφική ετικέτα, όπου τα live ξεκινούν από νωρίς το μεσημέρι.

Το δεύτερο είναι αρκετά εμβληματικό επίσης, καθώς από το 1959 έχει προσφέρει τη μουσική του σκηνή σε καλλιτέχνες και σχήματα που οι λάτρεις της τζαζ θα έβρισκαν ανεκτίμητα, ενώ το τρίτο συγκεντρώνει την προτίμηση των ντόπιων και πολλά «βαρβάτα» ονόματα.

Αν η επίσκεψή σας αναβληθεί μέχρι τον Ιούλιο, μην παραλείψετε να κλείσετε εισιτήρια για το Copenhagen Jazz Festival που φέτος κλείνει τα 40 χρόνια του!

Η Κοπεγχάγη της άνοιξης, με ποδήλατο και πλοίο!

Η προτροπή μας για ταξίδι την άνοιξη στην Κοπεγχάγη δεν είναι καθόλου τυχαία. Την εποχή αυτή τα πάντα είναι καταπράσινα, τα μπαλκόνια και τα πάρκα γεμίζουν άνθη, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ και το ποτό σας στα έξω τραπεζάκια χωρίς τη συνοδεία της… απαραίτητης στις βόρειες χώρες κουβέρτας φλις, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι απολύτως ιδανικές για βόλτες με το καλύτερο μεταφορικό μέσο για την πόλη: το ποδήλατο! Στην Κοπεγχάγη υπάρχουν περισσότερα ποδήλατα απ’ ότι κάτοικοι, ενώ μόλις το 29% των νοικοκυριών διαθέτουν αυτοκίνητο!

Μπορεί τα Άμστερνταμ να έχει μείνει στο μυαλό των περισσότερων σαν συνδυασμός ποδηλατάδας και γραφικών γεφυρών, αλλά η Κοπεγχάγη δεν υστερεί σε τίποτα, και μάλιστα έχει να προσθέσει στο σκηνικό και τα γραφικά της λιμάνια, το παλιό και το νέο. Υπάρχει ειδική διαδρομή 13 χιλιομέτρων ειδικά για να απολαύσετε το λιμάνι με ποδήλατο! Μπορείτε να νοικιάσετε ένα σχεδόν από παντού, καθώς και να βρείτε δημοτικά ποδήλατα που μπορείτε να παραλάβετε και να αφήσετε σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης με κόστος περίπου 5 ευρώ την ώρα. Υπάρχουν επιλογές για bike tours με κάθε είδους θεματολογία.

Μια άλλη εναλλακτική που αξίζει επίσης να δείτε είτε μείνετε για λίγες μέρες είτε για περισσότερες, είναι μια βόλτα στα κανάλια της πόλης. Τα πλοιάρια (από γραφικά ξύλινα ιστιοφόρα μέχρι… πλωτές μπανιέρες τζακούζι) ξεκινούν συνήθως από το Nyhavn, που παρά το όνομά του (σημαίνει νέο λιμάνι), χρησιμοποιείται από τον 17ο αιώνα. Εκεί βρίσκονται φυσικά μαζεμένα πλήθος εστιατορίων και μπαρ σε ένα πολύχρωμο σκηνικό γραφικών κτηρίων, οπότε θα το επισκεφθείτε έτσι κι αλλιώς. Από το κατάστρωμα του πλοίου θα χαζέψετε επίσης την Όπερα της Κοπεγχάγης, το παλάτι Amalienborg, το Μαύρο Διαμάντι (μια μοντέρνα επέκταση από μαύρο γρανίτη και φιμέ γυαλί της Det Kongelige Bibliotek, που αξίζει να επισκεφθείτε όχι μόνο επειδή είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στη Σκανδιναβία, αλλά και για τον όμορφο κήπο της – είπαμε, hygge…), την περίφημη Μικρή Γοργόνα και πολλά άλλα.

Τέχνη και design στο επίκεντρο

Αν και βρίσκεται λίγο έξω από την Κοπεγχάγη, το μουσείο Louisiana Museum of Modern Art (καμία σχέση με την ομώνυμη πόλη του αμερικάνικου νότου, απλά ο ιδιοκτήτης του σπιτιού έτυχε να έχει τρεις συζύγους με το όνομα Louise…) είναι προσβάσιμο με τρένο σε κάτι περισσότερο από μισή ώρα. Κάθε χρόνο φιλοξενεί 5 έως 10 ειδικές εκθέσεις, ενώ στη μόνιμη συλλογή του υπάρχουν περισσότερα από 3.500 έργα μοντέρνας τέχνης. Η συλλογή επεκτείνεται σε έναν ειδυλλιακό κήπο με γλυπτά και installations, όπως του Henry Moore και του Alexander Serra.

Οι φίλοι της τέχνης θα απολαύσουν μια βόλτα στο πρωτοποριακό Primer, που φιλοξενείται στους χώρους ενός εργοστασίου τεχνολογίας καθαρισμού νερού, ανάμεσα σε επιστήμονες που εργάζονται κανονικά στα εργαστήριά τους και υπαλλήλους που πηγαινοέρχονται. Αν και μπορείτε να το επισκεφθείτε δωρεάν, θα χρειαστεί να κλείσετε ραντεβού πρώτα.

Στην Κοπεγχάγη διεξάγονται πολύ τακτικά προσωρινές εκθέσεις τέχνης, οπότε, ανάλογα με την περίοδο που θα ταξιδέψετε, φροντίστε να ενημερωθείτε από πριν. Για παράδειγμα, αν φτάσετε Οκτώβριο, λάβετε μέρος στην Kulturnatten (Νύχτα Πολιτισμού), όπου κάπου 600 χώροι πολιτισμού (πολλοί προσβάσιμοι μόνο αυτή τη μέρα) μένουν ανοιχτοί για να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία, με εισιτήριο γύρω στα 12 ευρώ.

Αν το ιδανικό σουβενίρ για εσάς είναι ένα κομμάτι τέχνης, αφιερώστε μια μέρα στις αγορές της πόλης. Το αντίστοιχο Μοναστηράκι της Κοπεγχάγης ονομάζεται Den Blå Hal. Για περισσότερο μοντέρνα τέχνη, όμως, στην Κοπεγχάγη θα βρείτε κάτι αξιόλογο σχεδόν σε κάθε περιοχή. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Design Werck, απέναντι από την παλιά βάση του Βασιλικού Ναυτικού, όπου περισσότερες από 30 εταιρείες design εκθέτουν τα προϊόντα τους, αλλά και το Illums Bolighus, έναν τεράστιο χώρο 4.000 τετραγωνικών μέτρων που από το 1925 λειτουργεί ως βιτρίνα δανέζικου και διεθνούς design.

Tip: Σκεφτείτε το ενδεχόμενο αγοράς μιας κάρτας Copenhagen Cards. Είναι διαθέσιμες σε εκδόσεις για 24, 36, 72 ή 120 ώρες, και προσφέρουν δωρεάν είσοδο σε δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα, ελεύθερες μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς, καθώς και βόλτες στα κανάλια με πλοίο.

Hygge travelers

Ξέρατε ότι το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης απέχει μόλις 15 λεπτά με τρένο από το κέντρο της πόλης; Για να μη χαλάσετε το… hygge σας, αλλά και για να φτάσετε οικονομικά στην Κοπεγχάγη, κλείστε το εισιτήριό σας αξιοποιώντας το Πρόγραμμα Επιβράβευσης €πιστροφή. Αν είστε κάτοχοι χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας της Eurobank που συμμετέχει σε αυτό, μπορείτε να εξαργυρώσετε τα ευρώ €πιστροφή σας σε αεροπορικά εισιτήρια για την Κοπεγχάγη και σε όλους τους προορισμούς εσωτερικού και εξωτερικού του δικτύου της Aegean και της Olympic Air, πληρώνοντας με την κάρτα σας μόνο τους φόρους , ενώ παράλληλα εξασφαλίζετε δωρεάν μια βαλίτσα 23kg!

Επιπλέον, ακόμη και αν δεν έχετε συγκεντρώσει ευρώ €πιστροφή μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήρια σας με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα που συμμετέχει στο Πρόγραμμα σε τιμές και να συλλέξετε 3% επιστροφή στη συνολική χρέωση της κάρτας σας, συμπεριλαμβανομένων των φόρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης