Πριν από περίπου επτά χρόνια, κατέφθασαν στην χώρα μας οι πρώτες τηλεοράσεις τύπου «Full HD» ή αλλιώς Πλήρους/Υψηλής Ευκρίνειας (Full High Definition), υποσχόμενες μια νέα εμπειρία στην απεικόνιση κινούμενης εικόνας, όπως ποτέ άλλοτε δεν είχαμε δει στο οικιακό περιβάλλον.

Μέχρι την έλευση αυτού του τύπου τηλεόρασης, η ποιότητα που είχαμε στις ταινίες DVD ήταν με ανάλυση «Standard Definition PAL», όπως επίσης και στα τηλεοπτικά κανάλια (στην καλύτερη δυνατή περίπτωση), η οποία για την Ευρώπη οριζόταν στις 720×576 κάθετες και οριζόντιες γραμμές. Αυτές οι γραμμές που αναφέρονται ως «ανάλυση οθόνης», προσφέρουν το πλήθος των ψηφιακών κουκίδων (Pixels) που απαρτίζουν την εικόνα μιας τηλεόρασης μέσω του γινομένου τους, δηλαδή 720×576 = 414.720 Pixels.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τηλεοράσεις Full HD διαθέτουν ανάλυση 1920×1080 γραμμών, που μεταφράζεται σε 2.073.600 Pixels, ανεβάζοντας τον πήχη της ποιότητας κατακόρυφα. Με το πέρας των ετών, η τιμή των Full HD τηλεοράσεων από απαγορευτική για τον μέσο καταναλωτή (4.500 – 5.000 ευρώ), έπεσε σε αρκετά πιο υποφερτά επίπεδα, καταλήγοντας στην σημερινή τιμή εκκίνησης των 600 περίπου ευρώ (ανάλογα πάντα με το μοντέλο τηλεόρασης). Έτσι, οι Full HD τηλεοράσεις μπορούμε να ισχυριστούμε πλέον, ότι αντικαθιστούν με σταθερά βήματα ολοένα και περισσότερο τις παλαιότερες με Standard Definition – ένα φορμά που μας έκανε παρέα για πολλές δεκαετίες.

Όμως για πόσο καιρό θα έχουμε αυτές τις τηλεοράσεις, οι οποίες μάλιστα αποκτήθηκαν με την καταβολή ενός σεβαστού χρηματικού αντιτίμου; Δυστυχώς η βιομηχανία του ψηφιακού θεάματος, αποφάσισε ότι δεν θα κρατήσουμε για πολλά χρόνια τις Full HD οθόνες μας, όπως κάναμε δηλαδή με τις παλιές, καθώς μόλις επίσημα θεσπίστηκε και οριοθετήθηκε το νέο φορμά – στάνταρντ, με την ονομασία «Ultra HD», από την Consumer Electronics Association (CEA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα ανάλυση οθόνης Ultra HD είναι τετραπλάσια από την προγενέστερη Full HD, όντας στις 3840×2160 γραμμές, με πλήθος 8.294.400 Pixels. Επίσης, γεγονός είναι οι πρώτες συσκευές από τις εταιρείες, αν και αρχικά οι διαστάσεις τους που είναι κοντά στις 84 ίντσες, όπως σωστά υποθέτετε αγαπητοί αναγνώστες, απευθύνονται σε αρκετά προνομιούχες τσέπες. Βέβαια, στην πορεία οι τιμές θα πέσουν, καθώς θα εμφανίζεται και το κατάλληλο υλικό (ταινίες, βίντεο, νέες παιχνιδοκονσόλες που θα υποστηρίζουν Ultra HD οθόνες), όπως άλλωστε συνέβη και με την τωρινή Full HD γενιά τηλεοράσεων.
Παράλληλα με την ανακοίνωση της CEA, για την επισημότητα και οριστικοποίηση του στάνταρντ Ultra HD, η εταιρεία Sony δήλωσε πως θα αναφέρεται σε αυτή με την ονομασία «4K Ultra HD». Γιατί όμως η Sony προσθέτει το «4K», που σημαίνει «4 χιλιάδες»;

Για τον εξής απλό λόγο: η Ultra HD ανάλυση, έχει δύο κατηγορίες, την 4K και το «άγιο δισκοπότηρο» της ποιότητας, που είναι η «8Κ» ανάλυση, των 7680×4320 (33.177.600 Pixels ή αλλιώς 33,1 MegaPixel). Με πιο απλά λόγια, η Sony μας «κλείνει» έξυπνα το μάτι, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο επόμενος και ίσως τελικός σταθμός, στην αναζήτηση της τέλειας ποιότητας στην απεικόνιση των τηλεοράσεων θα είναι η 8K ανάλυση, η οποία είναι δεκαεξαπλάσια της σημερινής Full HD.
Πάντως, αν πιστεύετε πως όλα αυτά, τώρα έγιναν γνωστά επειδή πρόσφατα επινοήθηκαν, δυστυχώς δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Όπως αναφέραμε σε άρθρο πριν από τρία χρόνια, στις 6 Νοεμβρίου του 2009 (http://www.zougla.gr/technology/article/pio-full-high-definition-etimastite-gia-to-ultra-hd-alios-super-high-vision), οι αναλύσεις – στάνταρντ Full HD, 4K Ultra HD και 8K Ultra HD, έχουν θεσπιστεί εδώ και αρκετά χρόνια. Αλλά δεν υπήρχαν ακόμα τηλεοράσεις ή/και οθόνες που να προσφέρουν τις εν λόγω αναλύσεις.

Οπότε τώρα γιατί, ανακοινώνεται η επίσημη θέσπιση της «μικρής» Ultra HD ανάλυσης; Μα γιατί, έτσι θεωρούν οι εταιρείες, πως στρώνουν τον δρόμο για τα επερχόμενα από το 2013 μοντέλα τους, Ultra HD τηλεοράσεων. Τα πρώτα δείγματα είναι γεγονός, από διάφορες εταιρίες, αναφορικά και μόνο να παραθέσουμε τις τηλεοράσεις Sony Bravia 84X900 και LG 84LM9600, οι οποίες είναι Ultra HD και 84 ιντσών (περισσότερες πληροφορίες για την 84LM9600: www.zougla.gr/technology/article/lg-i-timi-tis-tileorasis-84-intson-me-4k-analisi—tetraplasia-apo-tin-full-hd). Η δε τιμή της LG είναι εφάμιλλη ενός…αυτοκινήτου: «μόλις» 17.600 ευρώ. Στην «υγειά» μας!

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.ce.org/News/News-Releases/Press-Releases/2012-Press-Releases/Consumer-Electronics-Industry-Announces-Ultra-High.aspx

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης