Προτού θορυβηθούν οι Έλληνες χρήστες Mac υπολογιστών, το πρώτο που θα πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι η πλειονότητα -άνω του 50%- των μηχανημάτων που έχουν βρεθεί μολυσμένα, βρίσκεται στις ΗΠΑ. Για την Ελλάδα δεν υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, καμία αναφορά. Ας πάρουμε όμως τα πράματα από την αρχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστοσελίδα «Dr. Web» (drweb.com), προχθές – 4 Απριλίου 2012 – ανήρτησε μια εκτενή περιγραφή περί του κακόβουλου λογισμικού «BackDoor.Flashback.39», που ανήκει στην κατηγορία των «Δούρειων Ίππων». Σε αυτή την κατηγορία, ανήκουν κακόβουλα προγράμματα, τα οποία εγκαθίστανται στον υπολογιστή και εν συνεχεία, πάντα υπό την άγνοια του χρήστη, επικοινωνούν με διευθύνσεις στο Διαδίκτυο, απ’ όπου «κατεβάζουν» και εγκαθιστούν αυτόματα το πραγματικό κακόβουλο λογισμικό και από και πέρα…το χάος – ήτοι, το μόλις εγκατεστημένο λογισμικό θα κάνει ό,τι επιθυμεί ο (χακερ/κρακερ) δημιουργός του.

Συνήθως, ο μολυσμένος υπολογιστής συμμετέχει μαζί με χιλιάδες άλλους – επίσης μολυσμένους – υπολογιστές σε ένα ευρύτερο και μεγάλο «μολυσμένο δίκτυο» υπολογιστών, που «υπακούει» μαζικά στις όποιες εντολές του/των προγραμματιστών του κακόβουλου λογισμικού (η πιο διαδεδομένη χρήση ενός τέτοιου δικτύου είναι η επιπλέον μαζική διασπορά του κακόβουλου λογισμικού ή/και μαζικές Διαδικτυακές επιθέσεις, σε εταιρείες, βάσεις δεδομένων κ.λπ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την ιστοσελίδα Dr. Web, μέχρι και την 4η Απριλίου, άνω των 550.000 υπολογιστών Mac ήταν μολυσμένοι με τον εν λόγω «Δούρειο Ίππο». Ευτυχώς, όμως, που η «μαμά» εταιρεία Apple εξέδωσε μόλις προχθές (Τετάρτη 4 Απριλίου 2012) αλλά και σήμερα (Παρασκευή 6 Απριλίου), «αναβάθμιση ασφαλείας» (security update), η οποία διορθώνει / εξοντώνει τη «μόλυνση» μια και καλή, ενώ παράλληλα η εταιρεία λογισμικού προστασίας από ιούς «F-Secure» δίνει λεπτομερείς πληροφορίες (βήμα-βήμα) για τη χειροκίνητη εντόπιση και καθαρισμό του «BackDoor.Flashback.39» (που εμπεριέχει περαιτέρω, το OSX/Flashback.I).

Μόνο που εδώ έχουμε ένα «θεματάκι». Η εταιρεία Oracle, η οποία αναπτύσσει αλλά ταυτόχρονα είναι και η κύρια υπεύθυνη για τη γλώσσα προγραμματισμού «Java», που βρίσκεται σε κάθε υπολογιστή (καθώς χρησιμοποιείται εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια στη δημιουργία ιστοσελίδων του Internet), εντόπισε και διόρθωσε το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό, την 14η Φεβρουαρίου 2012.

Επειδή όμως, μόνο η ίδια η Apple ελέγχει – δημιουργεί – εκδίδει αποκλειστικά τις όποιες αναβαθμίσεις / ενημερώσεις λογισμικού στα μηχανήματά της…οι χρήστες αυτών, έλαβαν μια «πανέμορφη» καθυστέρηση, περί των οκτώ εβδομάδων, μέχρι να ανταποκριθεί επαρκώς και καταλυτικά η «μαμά» εταιρεία, προς τους πελάτες της. Πελάτες, οι οποίοι αγόρασαν τα προϊόντα της, τα οποία – ως γνωστό τοις πάσι – δεν είναι και από τα πλέον φθηνότερα. Ομολογουμένως, είναι σχετικά ακριβή η είσοδος στον κόσμο των Mac υπολογιστών, αλλά μήπως, κυρία Apple, θα έπρεπε να σπεύδεις αρκετά πιο γρήγορα, για την επίλυση των όποιων προβλημάτων, αφής στιγμής οι πελάτες σου, συνήθως άνευ δεύτερης σκέψης, καταθέτουν ένα σημαντικότατο χρηματικό ποσό, για να αποκτήσουν τον όποιο υπολογιστή σου; «Ρε παιδιά, να οργανωθούμε λιγάκι» όπως λέει και το γνωστό ανέκδοτο…

Περισσότερες πληροφορίες:

http://news.drweb.com/show/?i=2341&lng=en&c=14

http://www.f-secure.com/v-descs/trojan-downloader_osx_flashback_i.shtml

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-17623422

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης