Πριν από περίπου δύο μήνες, η Apple διοργάνωσε μια πολυαναμενόμενη παρουσίαση, στην οποία αποκάλυψε τα νέα κινητά τηλέφωνα iPhone 6 και iPhone 6 Plus, ενώ παράλληλα επέδειξε την δική της πρόταση για το ψηφιακό ρολόι του μέλλοντος που ακούει στο όνομα «Apple Watch» (πλήρης παρουσίαση: http://www.zougla.gr/technology/article/aple-iphone-6-ke-iphone-6-plus-o-epanaprosdiorismos-tou-kinitou-tilefonou και http://www.zougla.gr/technology/article/aple-watch—to-roloi-tou-21ou-eona).

Εχτές, Πέμπτη 16 Οκτωβρίου και ώρα Ελλάδος 8:00 μμ. η Apple είχε μια δεύτερη παρουσίαση, αυτή τη φορά κάπως διαφορετική σε σχέση με την προηγούμενη. Η χθεσινή παρουσίαση δεν είχε ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες, ούτε περιττά λόγια, καθώς επικεντρώθηκε στην ουσία. Εμπεριείχε βέβαια κάποιες γενικότερες πληροφορίες για τις συσκευές της εταιρείας, όπως το ό,τι μέχρι σήμερα υπάρχουν 225 εκατομμύρια iPad στον κόσμο, ενώ οι Mac υπολογιστές σημείωσαν 18% αύξηση πωλήσεων έναντι του 1% πτώση στην αγορά των PC υπολογιστών, εντούτοις, τα στελέχη της Apple ευτυχώς δεν μακρηγόρησαν. Ας υποδεχτούμε λοιπόν, τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές της παρουσίασης, που δεν είναι άλλοι από το νέο «iPad Air 2» και ο νέος υπολογιστής 27 ιντσών iMac με Retina οθόνη «5Κ» ανάλυσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δεύτερο ρόλο και χωρίς ιδιαίτερες μνείες, ανακοινώθηκαν τα νέα iPad mini 3 και Mac mini, αφού δέχθηκαν μόνο συγκεκριμένες τεχνικές αναβαθμίσεις και όχι ριζοσπαστικές αλλαγές, χωρίς αυτό να ερμηνεύεται σε «λειψές» συσκευές, καθώς οι αλλαγές επιφέρουν βελτίωση στην χρηστική εμπειρία. Παράλληλα, η Apple ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου Λειτουργικού Συστήματος «OS X Yosemite» (10.10) για Mac υπολογιστές, το οποίο φέρει νέα αισθητική, μεγάλη ευκολία χρήσης, και το σημαντικότερο, «συνδέει» τις φορητές i-συσκευές (iPhone / iPad) με τους Mac, για μια απόλυτα ενοποιημένη χρηστική εμπειρία (αναλυτική περιγραφή: http://www.zougla.gr/technology/article/os-x-yosemite-i-pemptousia-efkolias-ke-epikinonias-mac-ke-olon-ton-i-siskevon).

Το νέο Λειτουργικό Σύστημα OS X Yosemite διατίθεται ήδη – εντελώς δωρεάν – από το διαδικτυακό κατάστημα «App Store» για Mac υπολογιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

iPad Air 2

Πέρυσι η Apple παρουσίασε το πιο λεπτό iPad μέχρι τότε, με νέα τεχνικά χαρακτηριστικά και εκπληκτικά λεπτό design – τόσο λεπτό μάλιστα που το βίντεο επίδειξης της συσκευής, έδειχνε από πλάγια γωνία ένα μολύβι πάνω σε ένα τραπέζι και από πίσω του αποκαλυπτόταν το νέο iPad Air. Εχτές όμως η Apple ξεπέρασε τον εαυτό της, δείχνοντας πόσο λέπτυνε ακόμα περισσότερο το νέο iPad Air 2.

Το νέο iPad Air 2 καταφέρνει να είναι εξαιρετικά λεπτό, έχοντας πάχος μόλις 6.1 χιλιοστά έναντι των 7.5 χιλιοστών του περσινού μοντέλου. Πλέον, η συσκευή είναι τόσο λεπτή, που αν τοποθετήσουμε δύο νέα iPad Air 2 το ένα πάνω στο άλλο, παραμένουν πιο λεπτά δίπλα στο πρώτο iPad που παρουσιάστηκε το 2010. Η πιο λεπτή κατασκευή, όπως είναι λογικό επιφέρει και μείωση του βάρους: 437 γραμμάρια (444 γρ. με 4G υποστήριξη) ζυγίζει το νέο μοντέλο, σε σχέση με τα 469 γραμμάρια (478 γρ.) του προγενέστερου. Το νέο iPad Air 2 έχει αναβαθμισμένη δικτύωση Wi-Fi, η οποία μπορεί να επιτύχει μέχρι και ταχύτητα 866 Megabit, ενώ η οθόνη, χωρίς να αλλάξει η ανάλυση Retina (2048×1535 / 264 dpi), έχει ειδική επίστρωση για να μειώνονται οι αντανακλάσεις.

Οπότε, πέραν της πιο λεπτής κατασκευής, του ελαφρώς μικρότερου βάρους, της επίστρωσης οθόνης και της αναβαθμισμένης δικτύωσης Wi-Fi, τι έχει αλλάξει στο νέο iPad Air 2; Το μεγάλο στρογγυλό κουμπί πλέον, είναι το λεγόμενο «Touch ID» που υπάρχει και στα τηλέφωνα από το iPhone 5 κι έπειτα, το οποίο αναγνωρίζει δακτυλικά αποτυπώματα, ώστε να παρέχεται ταυτόχρονα ασφάλεια και αμεσότητα στην χρήση της ταμπλέτας. Η άλλη μεγάλη αλλαγή στο νέο iPad Air 2, βρίσκεται στο εσωτερικό του. Η καρδιά των νέων iPhone 6 και Plus, που ονομάζεται το τσιπ «Α8», δέχτηκε αναβάθμιση στην απόδοσή του, ώστε να δώσει στο νέο iPad Air 2 την απαραίτητη «δύναμη» για να προσφέρει ομαλότατη χρηστική εμπειρία και ταυτόχρονα, να προσφέρει γραφικές επιδόσεις πολύ υψηλής ποιότητας σε εφαρμογές και παιχνίδια. Ο λόγος για το βελτιωμένο κεντρικό τσιπ «Α8Χ», το οποίο επίσης συνοδεύεται, από το εξειδικευμένο «Μ8» τσιπ που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο και επεξεργασία των αισθητήρων (όπως γυροσκόπιο, βαρόμετρο κλπ).

Η τελευταία, και λίαν σημαντική αλλαγή, είναι στην οπίσθια κάμερα. Η νέα κάμερα των 8 MPixel, με δυνατότητα λήψης βίντεο Full HD 1080p στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο και πολλαπλές δυνατότητες (HDR, αναγνώριση προσώπων, βίντεο αργής κίνησης, πανοραμική φωτογράφιση στα 43 MPixel κλπ.), εκτοξεύει την ποιότητα των λήψεων σε σχεδόν επαγγελματικά επίπεδα, διατηρώντας πάντα τον φιλικό και άμεσο τρόπο χρήσης που χαρακτηρίζει την Apple. Τέλος, η μπαταρία παραμένει στα ίδια επίπεδα που έχει συνηθίσει η Apple τους καταναλωτές, όντας στις 10 ώρες συνεχούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi (9 ώρες μέσω δικτύου 3G/4G).

Ας περάσουμε στις τιμές, μια και όλα τα άλλα χαρακτηριστικά (Bluetooth 4, θύρα Lightning κλπ.) παραμένουν ίδια με το προηγούμενο μοντέλο iPad Air. Οι τιμές, κλασικά, ξεκινούν από τα 499 δολάρια για το μοντέλο με Wi-Fi και 16GB αποθηκευτικού χώρου, ενώ όπως στα νέα iPhone 6 και Plus αφαιρέθηκε το μοντέλο με 32GB έτσι κι τώρα, μεταβαίνουμε απευθείας στα 64 / 128 GB, φτάνοντας τις τιμές στα 599 και 699 δολάρια αντίστοιχα. Όσοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες των 3G/4G δικτύων, τότε θα πρέπει να προσθέσουν περαιτέρω 130 δολάρια σε έκαστο μοντέλο. Τέλος, το νέο iPad Air 2 «φοράει» το νέο περιβάλλον χρήσης iOS 8.1, που χαρακτηρίζεται για τις νέες δυνατότητές του (ανάμεσα σε άλλες, εφαρμογή υγείας Health Kit, νέο σύστημα ασφαλούς ψηφιακού πορτοφολιού, κλπ) και προσφέρεται σε τρία διαφορετικά χρώματα (ασημί, χρυσό, διαστημικό γκρι).

iMac Retina 5K

Πριν από λίγα χρόνια, η Apple παρουσίασε την πρώτη Retina οθόνη, για το iPhone. Κατά την Apple, «Retina» αξίζει να ονομαστεί μια οθόνη, η οποία έχει τόσο μεγάλη πυκνότητα Pixel, που στη δεδομένη απόσταση των ματιών του χρήστη από τη συσκευή, ο αμφιβληστροειδής βλέπει απαράμιλλη ποιότητα και λεπτομέρεια, τόσο σε γραφικά όσο και κείμενο. Μετά, αυτή η Retina οθόνη παρουσιάστηκε και στα μοντέλα των iPad, όπως και στους MacBook Pro υπολογιστές των 13.3 και 15.6 ιντσών, φτάνοντας στον τελευταίο την εκπληκτική ανάλυση των 2880×1800 γραμμών. Επίσης, άσχετα από την Apple, αλλά σχετικά με το ευρύτερο τεχνολογικό τοπίο, σιγά-σιγά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εμφανίζονται οθόνες και τηλεοράσεις Υπερ-Υψηλής ανάλυσης (Ultra HD) ή αλλιώς «4Κ» – ο αριθμός αυτός αντικατοπτρίζει το πλήθος των γραμμών της ανάλυσης, που πλησιάζει τις 4.000 (για την ακρίβεια 3840×2160). Επιστρέφοντας στην χθεσινή παρουσίαση της Apple, ήρθε η στιγμή του υπολογιστή iMac, και μάλιστα του μοντέλου των 27 ιντσών, να λάβει Retina οθόνη.

Η Apple επειδή…είναι Apple, προσπέραση την Υπερ-Υψηλή 4Κ ανάλυση, μεταπηδώντας απευθείας στο νούμερο «5Κ», προσφέροντας την ιλιγγιώδη ανάλυση των 5120×2880 γραμμών! Για να καταλάβουμε την απίστευτη πυκνότητα των Pixel και πόση λεπτομέρεια μπορούν να αποδώσουν, αρκεί να αναφέρουμε πως το μέγεθος της εικόνας που παράγει μια τηλεόραση Full HD (1920×1080), είναι εφτά φορές μικρότερο σε σχέση αυτό που αποδίδει ο νέος iMac Retina 5K των 27 ιντσών.

Μια τέτοια ακραία ανάλυση βέβαια (5120×2880), έχει ανάγκη και αντίστοιχου «δυνατού» εσωτερικού εντός του υπολογιστή, ικανού να δημιουργήσει και διαχειριστεί το πλήθος των 14, 7 MegaPixel που έχει η νέα οθόνη. Έτσι η Apple, εξόπλισε τον νέο iMac με τον κεντρικό επεξεργαστή Intel Core i5 τεσσάρων πυρήνων, χρονισμένο στα 3.5GHz (με turbo boost φτάνει τα 3.9 GHz) ή κατόπιν επιλογής, τον επεξεργαστή Intel Core i7 επίσης τεσσάρων πυρήνων και χρονισμό στα 4.0GHz (με turbo boost 4.4GHz). Παράλληλα, η κάρτα γραφικών είναι η αρκετά ισχυρή AMD Radeon R9 M290X με 2GB αποκλειστικής μνήμης GDDR5 (ή AMD Radeon R9 M295X με 4GB GDDR5), ώστε να συμπληρώνεται επαρκώς ο κεντρικός επεξεργαστής, για μια πλήρως ομαλή και ταχύτητα χρήση.

Επίσης, ο νέος iMac Retina 5K, έχει 8GB γενικής χρήσης RΑΜ, που μπορεί να φτάσει τα 16 ή 32GB, ενώ ο σκληρός δίσκος είναι τύπου «υβριδικός» (HDD+SSD) με 1 έως 3 TB (ή αλλιώς 3.000 GigaByte) αποθηκευτικού χώρου ή πλήρως flash SSD με αποθηκευτικό χώρο 256/512GB ή 1ΤΒ. Οι περιφερειακές συνδέσεις και ασύρματες δυνατότητες, περιλαμβάνουν δύο θύρες Thunderbolt 2, τέσσερις θύρες USB 3.0, θύρα 1 Gigabit Ethernet, έξοδο ακουστικών, Bluetooth 4.0, Wi-Fi ac και μία θύρα υποδοχής καρτών μνήμης τύπου SDXC. Ο νέος iMac Retina 5K 27 ιντσών, όπως άλλωστε όλοι οι iMac υπολογιστές, προσφέρεται με ασύρματο πληκτρολόγιο και ασύρματο Magic Mouse.

Τέλος, η τιμή. Θα ήταν φυσικά αδύνατο η Apple να προσφέρει έναν υπολογιστή, με οθόνη 27 ιντσών και που πρώτος τολμά την ακραία ανάλυση «5Κ», αν κρίνουμε το γεγονός ότι οι καλές, επαγγελματικές οθόνες «4Κ» κοστίζουν αρκετές χιλιάδες δολάρια. Έτσι, η εναρκτήρια τιμή των 2.499 δολαρίων χαρακτηρίζεται ως «ικανοποιητική» – ούτε εξωφρενικά υψηλή, σίγουρα όμως όχι και χαμηλή. Αυτό που πρέπει όμως ως καταναλωτές να έχουμε υπόψη μας, είναι ότι ο νέος iMac Retina 5K 27 ιντσών, δεν απευθύνεται στον αρχάριο χρήστη, ή στον απλώς ενθουσιώδη χρήστη, χωρίς σαφώς να τους αποκλείει άπαξ διαθέτουν το απαραίτητο βαλάντιο, αλλά σε αυτόν τον χρήστη που έχει πραγματική ανάγκη τις δυνατότητες που προσφέρει η πρωτοποριακής λεπτομέρειας οθόνη, σε συνάρτηση με τα δυνατά τεχνικά χαρακτηριστικά (το νέο Λειτουργικό Σύστημα OS X Yosemite είναι εξ αρχής εγκατεστημένο στο νέο iMac Retina 5K).

iPad mini 3 – Mac mini

Οι δύο ομολογουμένως αρκετά σύντομες αναφορές κατά την παρουσίαση της Apple, αφορούν το νέο iPad mini 3, καθώς και το νέο Mac Mini υπολογιστή. Η μικρή ταμπλέτα της Apple, στις 7.9 ίντσες, παραμένει απολύτως ίδια με το προηγούμενο μοντέλο (iPad mini 2), με μοναδική, αλλά ουσιαστική, διαφορά να είναι η ενσωμάτωση του «Τouch ID».

Οι τιμές για το iPad mini 3 ξεκινούν από τα 399 δολάρια για το μοντέλο με Wi-Fi και 16GB αποθηκευτικού χώρου, προσπερνάμε τα 32GB όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, πηγαίνοντας σε 64/128GB με Wi-Fi στα 499 και 599 δολάρια αντίστοιχα (για υποστήριξη 3G/4G προσθέστε 130 δολάρια). Το νέο iPad mini 3, όπως και το iPad Air 2, «φοράει» το iOS 8.1.

Περνώντας στο νέο Mac mini, εξωτερικά δεν υπάρχει καμία σχεδιαστική διαφοροποίηση με το παλαιότερο μοντέλο, καθώς οι διαφορές είναι στο εσωτερικό και στις διασυνδέσεις: κεντρικός επεξεργαστής δύο πυρήνων Intel Core i5 στα 1.4/2.6/2.8 GHz (turbo boost 2.7/3.1/3.3 GHz) ή Intel Core i7 στα 3.0GHz (turbo boost 3.5GHz), η μνήμη RAM ξεκινά από τα 4GB και μπορεί να φτάσει έως τα 16GB, το ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών είναι το Intel HD 5000 (ή Intel Iris) και τέλος, ο αποθηκευτικός χώρος μπορεί να είναι 500GB – 1TB σκληρού δίσκου ή 1ΤΒ υβριδικού ή τέλος 256/512GB έως 1ΤΒ flash SSD τεχνολογίας. Οι δυνατότητες διασύνδεσης απαρτίζονται από δύο θύρες Thunderbolt 2, τέσσερις θύρες USB 3.0, μια θύρα HDMI, 1 Gigabit Ethernet, είσοδο ήχου, έξοδο ακουστικών, θύρα υπέρυθρων (για την αναγνώριση και χειρισμό μέσω του ασύρματου χειριστηρίου Apple Remote), καθώς και μία θύρα καρτών μνήμης τύπου SDXC. Το ευχάριστο χαρακτηριστικό όμως του νέου Mac mini είναι η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, που ξεκινά για το βασικά μοντέλο (Core i5 1.4GHz, 4GB RAM, Intel HD 5000 και 500GB σκληρός δίσκους) από τα 499 δολάρια, ενώ φτάνει τα 1399 δολάρια για το μοντέλο με Core i7 στα 3.0GHz, Intel Iris γραφικά, κεντρική μνήμη 16GB RAM και 256GB αποθηκευτικού χώρου flash SSD. Το νέο Mac mini έχει προ-εγκατεστημένο το νέο Λειτουργικό Σύστημα OS X Yosemite.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.apple.com/ipad-air-2/

http://www.apple.com/ipad-mini-3/

http://www.apple.com/imac-with-retina/

http://www.apple.com/mac-mini/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης