Στους παλαιότερους καιρούς η ακρόαση μουσικής περιοριζόταν στα μέσα της γνωστής αναλογικής κασέτας, στο ραδιόφωνο και τους δίσκους βινυλίου. Αργότερα ήρθε ο ψηφιακός οπτικός δίσκος CD και το φορητό κασσετο-μαγνητόφωνο Walkman της Sony. Ύστερα εμφανίστηκαν τα φορητά CD – Walkman (Discman) και το MiniDisc επίσης της Sony, ενώ η ολοκληρωτική αλλαγή επήλθε με το iPod της Apple πριν περίπου δεκαπέντε χρόνια. Όμως οι καιροί άλλαξαν, επιφέροντας αντίστοιχη αλλαγή στις προτιμήσεις της νεολαίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον, ο δημοφιλέστερος τρόπος ακρόασης μουσικής δεν είναι μέσω κάποιας ψηφιακής συσκευής, αλλά μέσω ροής περιεχομένου από το Internet, ή αλλιώς «music streaming». Είτε αυτό το μουσικό υλικό «στρημάρεται» (όπως είναι το νέο ρήμα) από την υπηρεσία YouTube, είτε μέσω του Spotify και λοιπών παρεμφερών προτάσεων ροής, το γεγονός είναι ότι η προτίμηση στην ακρόαση μουσικής έχει μεταφερθεί στην online πλατφόρμα ανεπιστρεπτί. Άλλωστε, η μεγάλη πια εταιρεία Apple, αφουγκραζόμενη τη νέα αυτή τάση προέβη στην ανακοίνωση μιας νέας υπηρεσίας της ονόματι «Apple Music» αποσκοπώντας για άλλη μια φορά να ελκύσει τις μάζες.

Σε αυτά τα πλαίσια μια νέα φήμη κυκλοφορεί στα πηγαδάκια του Διαδικτύου, αφορώντας το κυρίαρχο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και την δική πρόταση ροής μουσικής που ετοιμάζει. Ο λόγος φυσικά για το Facebook. Η φημολογία λοιπόν, που προέρχεται από την ιστοσελίδα «musically.com», αναφέρει πως το κοινωνικό μέσο εδώ και αρκετό καιρό ετοιμάζει μια πολύ «δυνατή», ισχυρή αντιπρόταση μουσικής υπηρεσίας έναντι των υφιστάμενων. Μάλιστα η φήμη της ιστοσελίδας, που υποτίθεται ότι βασίζεται σε έγκυρες πηγές της, περιγράφει πως η μουσική υπηρεσία του Facebook βρίσκεται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο εξέλιξης, με επικείμενη δημόσια εμφάνιση σε λίγους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως τελικά…οι καταστάσεις φαίνεται ότι δεν είναι έτσι ακριβώς. Εχτές, η σελίδα «theverge.com» καταρρίπτει παντελώς την παραπάνω φημολογία, μετά από συνομιλία που είχε με εκπρόσωπο του Facebook. Πιο συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα ισχυρίζεται, πάλι μέσω έγκυρης πηγής που σχετίζεται με το θέμα, ότι «το τελευταίο που θέλει η πλατφόρμα του Facebook, είναι να έρθει σε ευθεία κόντρα με την Apple, στον τομέα ροής μουσικής».

Βέβαια, η αρχική φήμη από την σελίδα musically.com ανέφερε ότι το project του Facebook αφορά μια εξαιρετικά φρέσκια πρόταση υπηρεσίας ροής βίντεο, που θα προσφέρει πολλά περισσότερα από αυτή του YouTube, η οποία εν τέλει εξελίσσεται σε υπηρεσία ροής μουσικής. Αν τελικά αφαιρείται από την εξίσωση η υπηρεσία ροής μουσικής, τότε αυτό που συνεπώς μένει, είναι η επικείμενη υπηρεσία ροής βίντεο από το Facebook. Αυτή η υπηρεσία αναμένεται (κατά τον ιστότοπο musically.com) να είναι μια εξολοκλήρου νέα πρόταση, η οποία δουλεύεται εσωτερικά στα εργαστήρια του κοινωνικού μέσου πολύ καιρό ήδη, ενώ σχεδιάζεται ως μια τεράστια και φιλόδοξη αντιπρόταση, αποσκοπώντας σε μαζική απήχηση.

Μια τέτοια απήχηση φυσικά, θα πρέπει να «τραβήξει» κόσμο από την -επί σειρά ετών- δημοφιλέστατη υπηρεσία ροής βίντεο YouTube, κάτι που ομολογουμένως είναι κομματάκι δύσκολο. Αυτό που πρέπει όμως να έχουμε αγαπητοί αναγνώστες στο μυαλό μας, είναι ότι στην Τεχνολογία, τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, κανείς δεν είναι για πάντα στην πρωτοκαθεδρία, αρκεί να εμφανιστεί κάτι νέο, φρέσκο, ορθά υλοποιημένο και πολλά υποσχόμενο. Ένα είναι σίγουρο, αν -και εφόσον- οι φημολογίες αποδειχθούν αληθινές περί της Facebook αντιπρότασης: οι επόμενοι μήνες προμηνύονται θυελλώδεις!

Περισσότερες πληροφορίες:

http://musically.com/2015/07/08/facebook-early-talks-audio-music-streaming-service/

http://www.theverge.com/2015/7/9/8922415/facebook-music-streaming-nope

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης