Μια από τις φήμες που κυκλοφορεί στα «πηγαδάκια» του τεχνολογικού τοπίου και έχει ήδη αρκετά χρόνια ζωής όπως και ποικίλες προβλέψεις, αφορά την -υποτιθέμενα επικείμενη- τηλεόραση από την Apple. Εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια περιφέρεται η εν λόγω φήμη, χωρίς όμως κάποια «διαρροή» πληροφορίας ή φημολογία να έχει αποδειχθεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, επιτυχώς προφητική. Αυτό που πρέπει να διασαφηνιστεί βέβαια, είναι ότι το προϊόν που θα παρουσιάσει η Apple, η παρουσίαση δηλαδή μιας επαναστατικής τηλεόρασης που θα φέρει έναν νέο τρόπο επικοινωνίας και διαδραστικότητας με τον τηλεθεατή, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος που είναι εξαιρετικά δύσκολη η όποια πρόβλεψη, ακόμα και αν προέρχεται από έγκυρες πηγές, είναι ότι ακόμα και ο αποβιώσαντας πρώην επικεφαλής της Apple Στηβ Τζόμπς, είχε δηλώσει σε διάφορες συνεντεύξεις του – με ιδιαίτερη προσοχή στην λακωνικότητα του λόγου του, την ακραία δυσκολία στην επινόηση της Apple-τηλεόρασης.

Κατά τον Στηβ Τζόμπς, είναι ο τομέας της τηλεοπτικής πλατφόρμας είναι εξαιρετικά ευαίσθητος, έχοντας μεγάλο δείκτη ρίσκου και ύψιστο βαθμό δυσκολίας στην εύρεση ενός πετυχημένου «μοντέλου», τόσο από πλευράς σχεδίασης, ευκολίας χειρισμού, ποικιλίας περιεχομένου για την συσκευή, όσο και από της εμπορικής και οικονομικά συμφέρουσας πλευράς, για όλα τα εμπλεκόμενα επιχειρηματικά μέρη (όπως οι τηλεοπτικές εταιρείες παραγωγής / κανάλια). Λίγο καιρό πριν αποβιώσει το 2011, ο πρώην επικεφαλής της Apple είχε δηλώσει πως τελικά ανακάλυψε το «μυστικό» για την επιτυχία της Apple τηλεόρασης, δυστυχώς όμως δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει, με την σκυτάλη όπως είναι λογικό, να μεταφέρεται στην τωρινή ομάδα αρχι-στελεχών υπό τον επικεφαλής Τιμ Κουκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε, ότι η υπόθεση «τηλεόραση νέας γενιάς» δεν είναι κάτι το νέο. Στο παρελθόν, το οποίο επεκτείνεται έως και 30 χρόνια πίσω, έχουν υπάρξει διάφορες προτάσεις που υπόσχονται την εξέλιξη του τι εστί «τηλεόραση», τόσο ως τεχνικές δυνατότητες όσο και ως παροχή ποικιλίας περιεχομένου – όλες όμως οι προτάσεις απέτυχαν και μάλιστα οικτρά (η πιο πρόσφατη αποτυχία προ 15 ετών περίπου, ήταν της ιντερνετικής τηλεόρασης IPTV).

Είναι λοιπόν εμφανέστατη η δυσκολία ενός τέτοιου εγχειρήματος, από οποιαδήποτε εταιρεία, ασχέτως αν αυτή είναι μεγάλη ή μικρή, ούτε και αν χαίρει ιδιαίτερης προτίμησης από το καταναλωτικό κοινό την τελευταία πενταετία, όπως η Apple. Η τελευταία, μπορεί -κατά πολλούς- να προσφέρει προϊόντα με ιδιαίτερη προσοχή στο πρωτοποριακό design και με φιλοσοφία φιλικότητας προς τον χρήστη, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται αυτόματα ότι έχει την λύση ή «απάντηση για όλα» τις τεχνολογικές εξελίξεις. Έτσι, η προσπάθεια επί πολλών ετών για μια τηλεόραση νέας μορφής και χρήσης, έχει αποδειχθεί το δυσκολότερο πρόβλημα για πάρα πολλές εταιρείες τεχνολογίας. Αυτό όμως δεν έχει σταματήσει τις φήμες, οι οποίες κατά καιρούς έρχονται να στρέψουν και πάλι την προσοχή προς αυτή την μυστηριώδη τηλεόραση από την Apple.

Η τελευταία καταχώριση σε μια μεγάλη λίστα φημών, έρχεται από την ιστοσελίδα «Digitimes», η οποία έχει μακρά πορεία στην διαρροή πληροφοριών, με αμφιλεγόμενη όμως εγκυρότητα, ή αν προτιμάτε καλύτερα «ικανότητα επιτυχούς πρόβλεψης». Βάσει αυτής, η Apple είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο στην εξέλιξη της «Apple iTV», όπως αναφέρθηκε σε αυτή η ιστοσελίδα, ευρισκόμενη σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με κατασκευάστριες εταιρείες του οπίσθιου πάνελ της οθόνης, όπως οι Foxconn και LG μεταξύ άλλων (μάλιστα με την πρώτη, η επικοινωνία περί της τηλεόρασης, υποτίθεται ότι υφίσταται αρκετό καιρό).

Το οπίσθιο πάνελ, είναι το εξάρτημα που ευθύνεται για την ποιότητα της εικόνας, την καθαρότητα, το φάσμα των χρωμάτων – με λίγα λόγια, όταν λέμε «οθόνη» της τηλεόρασης στην ουσία αναφερόμαστε το «πάνελ» που βρίσκεται από πίσω της. Το πάνελ της Apple iTV κατά την φήμη που παρέθεσε η ιστοσελίδα Digitimes, έχει ανάλυση τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τις τηλεοράσεις Υψηλής Ευκρίνειας (Full High Definition) που έχουμε σήμερα. Η Full HD ανάλυση, εκφράζεται με τους αριθμούς 1920×1080, που σημαίνει ότι το πάνελ απαρτίζεται από 1920 κάθετες και 1080 οριζόντιες γραμμές, όπου τα σημεία που τέμνονται (φανταστείτε ένα «δίχτυ» γραμμών) είναι τα λεγόμενα «εικονοστοιχεία» ή αλλιώς Pixel. Όσο πιο πολλά τα Pixel, από περισσότερες κάθετες και οριζόντιες γραμμές, τόσο αυξάνεται η λεγόμενη «ανάλυση» και αντίστοιχα η πυκνότητα (λεπτομέρεια) στην εικόνα.

Η ανάλυση που υποτίθεται ότι θα προσφέρει η Apple iTV, θα ανήκει στην νέα και πανάκριβη κατηγορία τηλεοράσεων που παρουσιάστηκε πριν λίγους μήνες από αρκετές εταιρείες και λέγεται 4Κ Ultra HD με 3840×2160 γραμμές, εξ’ ου και η τετραπλάσια αύξηση στην πυκνότητα έναντι των 1920×1080 γραμμών που έχει η Full HD ανάλυση των σημερινών τηλεοράσεων. Τέλος, η πρωτοποριακή τηλεόραση της Apple – πάντα κατά την ιστοσελίδα Digitimes και τις πηγές της, θα κάνει την εμφάνισή της στα ράφια των καταστημάτων περί τα τέλη του 2013 – αρχές 2014. Μέχρι τότε, σίγουρα θα έχει επέλθει συστοιχία περαιτέρω φημών και «διαρροών»…

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.digitimes.com/news/a20130326PD218.html

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης