Έχουν περάσει ήδη 5 χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου iPad. Ένας υπολογιστής σε μορφή ταμπλέτας που άλλαξε για πάντα τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι χρήστες τα φορητά συστήματα. Ο επαναστατικός τρόπος επικοινωνίας – χειρισμού μέσω της μεγάλης 9.7 ιντσών οθόνης αφής, καθώς και η ευκολία, αμεσότητα και ταχύτητα που αλληλεπιδρά ο χρήστης με ένα iPad, αποτέλεσαν τους κυριότερους πόλους έλξης.

Η αλήθεια όμως να λέγεται: η Apple δεν ήταν η πρώτη εταιρεία που έδωσε στον κόσμο υπολογιστή τύπου ταμπλέτας, αφού τέτοιες συσκευές έχουν παρουσιαστεί από διάφορες εταιρείες και διατεθεί πολλά χρόνια πριν, όμως αυτό που έκανε η Apple, ήταν να «μαγειρέψει» τα καλύτερα στοιχεία από το παρελθόν, σε απόλυτο συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις του 2010 (όταν πρωτοπαρουσιάστηκε δηλαδή το iPad), και το σημαντικότερο, να σχεδιάσει ένα περιβάλλον εργασίας ειδικά ανεπτυγμένο με επίκεντρο την ευκολία χρήσης ακόμα και από τον πιο τεχνολογικά αδαή χρήστη. Το Λειτουργικό Σύστημα «iOS», που χρησιμοποιείται και στα έξυπνα τηλέφωνα iPhone (όπως και στα mp3-όφωνα iPod), μπήκε στο «χειρουργικό τραπέζι» των επιστημόνων και σχεδιαστών της Apple, ώστε να μετουσιωθεί σε μια μορφή κατάλληλη για την μεγάλη οθόνη, 9.7 ιντσών όπως αναφέραμε πιο πάνω, του iPad.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυλώντας τα χρόνια, η Apple συνέχισε να εξελίσσει το iPad με νεότερα μοντέλα όπως και νεότερες εκδόσεις του iOS, τόσο από αισθητικής μεριάς όσο και από τεχνικής, ακολουθώντας πάντα τις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες των χρηστών, ενώ παράλληλα διέθεσε και μια μικρότερη μορφή της συσκευής, ονόματι iPad mini, με οθόνη 7.9 ιντσών και την ίδια απολύτως χρηστική εμπειρία που προσφέρει το μεγαλύτερο αδελφάκι του.

Από την στιγμή που κυκλοφόρησε το iPad, οι αντίπαλες εταιρείες (γιατί περί αντιπαλότητας πρόκειται), δεν σταμάτησαν να προσφέρουν ανταγωνιστικές συσκευές τύπου ταμπλέτας. Με πρώτη και καλύτερη τη Samsung, ακολουθούμενη από πολλές εταιρείες, η αγορά κυριολεκτικά πλημμύρισε από εκατοντάδες ανταγωνιστικές ταμπλέτες προς το δημοφιλές iPad. Συσκευές με άλλοτε με διαφορετικό design, ποικιλία διαστάσεων οθόνης και κατά κόρον εξοπλισμένες με το Λειτουργικό Σύστημα «Android» της Google και άλλοτε – σε πολύ μικρότερο ποσοστό όμως – με Λειτουργικό Σύστημα Microsoft Windows, διατίθενται στα ράφια των καταστημάτων. Εδώ, θα πρέπει να κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή, τον λόγο αγαπητοί αναγνώστες θα τον καταλάβετε στην πορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, το μοναδικό περιβάλλον χρήσης που κατάφερε κάπως να «εναντιωθεί» απέναντι στο φαινόμενο που λέγεται iPad και iOS, ήταν το Android της Google μέσω των συσκευών της Samsung, καθώς προτάσεις από άλλες εταιρείες κατατροπώθηκαν ολοσχερώς, όπως για παράδειγμα, το Λειτουργικό Σύστημα «Web OS» της Hewlett Packard και το «WebTop» της Motorola που ήταν ένα επιπλέον «στρώμα» λογισμικού πάνω από το Google Android (το Web OS της Palm, εξαγοράστηκε από την HP περνώντας στα αδέξια χέρια της και εν τέλει κατέληξε στην LG για χρήση σε Smart TV. Η Palm ήταν από τις πρωτοπόρες εταιρείες στον υπολογιστή τσέπης στα μέσα/τέλη των 90s, με τη συσκευή Palm Pilot).

Όπως αναφέραμε, η Apple δεν ήταν η πρώτη που παρουσίασε ταμπλέτα, όμως οι προηγούμενες προτάσεις των εταιρειών είχαν βραχυπρόθεσμη ζωή, κυρίως λόγω της «επιπόλαιης» υλοποίησής τους, δηλαδή δεν προσέφεραν κάτι το πρωτοποριακό και εύκολο συνάμα στην χρήση. Τρανό παράδειγμα η προσπάθεια της Nokia με την ταμπλέτα Nokia 770 (Λειτουργικό Σύστημα «Maemo» βασισμένο στο Debian Linux), το Samsung Ultra Mobile PC ή εν συντομία UMPC (Project Origami) με Windows Mobile και οι πολλαπλές ταμπλέτες Slate PC με Windows από διάφορες εταιρείες (πχ. HP, ASUS). Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε εκτενέστερα στο παρελθόν, σχετικά με το GRiDPad της GRiD (1989) ή το Stylus από την πάλαι ποτέ Atari (1992) ή ακόμα και το Newton από την Apple (1993), αλλά δεν έχει νόημα, αφού η αγορά των ταμπλετών ουσιαστικά ξεκίνησε να έλκει τα πλήθη από την έλευση του iPad κι έπειτα.

Ο λόγος που κάναμε αυτή την ιστορική αναδρομή ήταν για να εστιάσουμε στα σημεία που απέτυχαν οι παλαιότερες προσπάθειες και αντίστοιχα, στα σημεία που το iPad εγκλώβισε τις καρδιές των καταναλωτών, ενώ ταυτόχρονα διεύρυνε την ηλικιακή γκάμα χρηστών, καθώς όντας πανεύκολο στην χρήση, προσέλκυσε τόσο τις μικρότερες όσο και αρκετά μεγαλύτερες ηλικίες, στο θαυμαστό κόσμο των υπολογιστών τύπου ταμπλέτας.

Όμως στον κόσμο της τεχνολογίας τίποτα δεν είναι χαραγμένο μόνιμα, με παγιωμένη θέση και απόλυτη έλξη, για πάρα πολύ καιρό. Η αλήθεια είναι πως ενώ από το iPad 1 έως το τελευταίο μοντέλο iPad Air 2, η συσκευή έχει λεπτύνει και αποκτήσει πολύ πιο δυνατά τεχνικά χαρακτηριστικά, συνοδευόμενη από την εξελικτική πορεία του iOS, ο τομέας των ταμπλετών της Apple εδώ και δύο χρόνια εμφανίζει σημάδια «κόπωσης», με τα νούμερα να δείχνουν πτωτικές τάσεις. Όχι τραγικές, αλλά σαφέστατα παρατηρήσιμες. Ο κόσμος θέλει κάτι το νέο, όχι απαραίτητα βέβαια που να επαναπροσδιορίζει τον τροχό, αλλά σίγουρα μια συσκευή που θα του ανανεώσει το ενδιαφέρον. Και η Apple «ακούει» τις ανάγκες του κοινού. Μελετά, πειραματίζεται και αποτολμά, ή τουλάχιστον αυτό συζητιέται στα «πηγαδάκια» του Διαδικτύου.

Καιρό τώρα φημολογείται ένα νέο μοντέλο iPad, μεγαλύτερης οθόνης, κατά πάσα πιθανότητα 12.9 ιντσών. Ένα iPad που θα έχει μεγαλύτερη οθόνη, φυσικά δεν αποτελεί για την Apple άξιος λόγος αναθέρμανσης ενδιαφέροντος του κοινού. Λογικά λοιπόν, στις φήμες που κυκλοφορούν αναφέρονται τρία στοιχεία τα οποία θα αλλάξουν και πάλι τον τρόπο που θα επικοινωνούν οι χρήστες με το, μεγάλο πλέον, iPad. Δυνατότητα χρήσης από διαφορετικά άτομα, ειδικό στυλό και ταυτόχρονη χρήση δύο εφαρμογών.

Η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το iPad από διαφορετικά άτομα, κατά το αγγλικότερο «multi-user», φημολογείται ότι θα προσφερθεί στο μεγαλύτερο iPad μέσω του νέου iOS 9 (ίσως να διατεθεί και στα μικρότερα iPad και iPad mini). Βάσει αυτών των φημών, ο κάθε χρήστης θα έχει τις δικές του ρυθμίσεις και εφαρμογές, ξεχωριστά από τον κάθε άλλο. Έτσι, σε μια οικογένεια για παράδειγμα, άλλες εφαρμογές και ρυθμίσεις θα μπορούν να έχουν οι γονείς (ή και ξεχωριστά μεταξύ τους) και άλλες θα έχουν τα παιδιά.

Το ειδικό στυλό, υποτίθεται ότι θα προσφέρει ποικιλία χρήσεων, από την άμεση γραφή επί της οθόνης, την δυνατότητα σχεδίασης ως πινέλο πολλαπλών χρήσεων (ανάλογα το πόσο θα «πατιέται» στην οθόνη θα αφήνει διαφορετικό πάχος μελανιού / χρώματος), έως ακόμα, τον χειρισμό της οθόνης του iPad εξ αποστάσεως μέσω ειδικών αισθητήρων (δηλαδή να αιωρείται το στυλό σε απόσταση 10-15 εκατοστών).

Αυτή η μέθοδος χρήσης, είναι ακόμα αμφιλεγόμενη αν θα διατεθεί, καθώς η Apple κάνει δοκιμές για το αν τελικά αποδεικνύεται εξυπηρετική για τον χρήστη. Επίσης, οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο απορρέουν από την κατάθεση πατεντών που έχει πραγματοποιήσει η Apple, οι οποίες αναφέρονται στην τεχνολογία που θα ενσωματώνει το ειδικό στυλό, καθώς και στις περιγραφές του τρόπου χρήσης του. Από την κατάθεση πατεντών βέβαια, έως την διάθεση στη λιανική, υπάρχει μεγάλος δρόμος. Αδιαμφισβήτητα, αν τελικά το iPad 12.9 ιντσών παρέχεται συνοδεία του ειδικό στυλό, η ποιότητα κατασκευής, η ευκολία χρήσης / αμεσότητα θα είναι στα γνώριμα επίπεδα της Apple.

Όσο αφορά την χρήση δύο εφαρμογών (ίσως και περισσότερων;) στο μεγάλο iPad, δεν έχει διαρρεύσει κάτι συγκεκριμένο. Επί αρκετό καιρό όμως, αρκετοί χρήστες επιθυμούν την εν λόγω δυνατότητα, ενώ κάποιες – ομολογουμένως απειροελάχιστες – ανταγωνιστικές ταμπλέτες προσφέρουν multi-tasking (η αγγλική ονομασία της δυνατότητας), με μη ελκυστικό τρόπο διαχείρισης. Χαρακτηρίζουμε «μη ελκυστικό» τον τρόπο που υλοποιήθηκε το multi-tasking, καθώς ενσωματώθηκε σε ταμπλέτα «υβριδική» (που είναι δηλαδή τηλέφωνο + ταμπλέτα) και σε μέγεθος μικρής οθόνης, κάτι που κάνει την χρηστική εμπειρία δύσκολη: άρα η δυνατότητα που προορίζεται να προσφέρει περαιτέρω διευκόλυνση/εξυπηρέτηση, ουσιαστικά πράττει το αντίθετο.

Στην περίπτωση της Apple, αν και δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση, στο Διαδίκτυο υπάρχει βίντεο από έναν χρήστη, που προσπαθεί να υποπτευθεί – απεικονίσει πως θα μπορούσε να είναι η υλοποίηση κατά Apple του multi-tasking. Στο βίντεο λοιπόν, αναδεικνύεται η ευκολία με την οποία ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τις δύο εφαρμογές που επιθυμεί και κατόπιν, να διαχωρίσει το εύρος της οθόνης για την κάθε μια: είτε στο 1/2 και οι δύο, είτε στο 1/3 η μια και στα 2/3 η άλλη.

Έτσι, θα μπορεί ο χρήστης πχ. να σερφάρει στο Διαδίκτυο και ταυτόχρονα να ανταλλάσσει μηνύματα, ή να συντάσσει ένα κείμενο και ταυτόχρονα να έχει μια βιντεο-κλήση…τα σενάρια είναι πολλά και ποικίλα. Αναφέρουμε και πάλι ότι αυτό το βίντεο είναι απλώς μια προσπάθεια ενός χρήστη να υποθέσει πως θα είναι το multi-tasking στο αναμενόμενο iPad 12.9 ιντσών και όχι κάποια πληροφορία που έχει διαρρεύσει. Παρά ταύτα, η προσπάθεια μπορεί να αποδώσει έστω και μια μικρή ιδέα, για το πόσο εξυπηρετική θα είναι η εν λόγω δυνατότητα στο νέο, μεγάλο iPad.

Επίσης, πάλι δια των φημών που κυκλοφορούν κι εμείς αναφέρουμε με πάσα επιφύλαξη, το iPad 12.9 ιντσών θα φέρει οθόνη με δυνατότητα αναγνώρισης της πίεση που θα ασκείται σε αυτή, στα πρότυπα της επιφάνειας αφής Force Touch των νέων MacBook Pro 13.3 / 15.4 ιντσών και του Apple Watch, καθώς και μια θύρα σύνδεσης, φόρτισης και επέκτασης τύπου «USB – C».

Τέλος, σε μερικές εβδομάδες από σήμερα, η Apple θα πραγματοποιήσει το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών και δημιουργών λογισμικού / συσκευών για τα συστήματά της, με την ονομασία «Apple World Wide Developers Conference 2015» (WWDC), στο οποίο θα παρουσιαστούν – μεταξύ άλλων – τα νέα iOS 9 και OS X. Τότε θα ξεκαθαρίσει μια και καλή το τοπίο, για το τι θα προσφερθεί στη νέα γενιά περιβάλλοντος εργασίας τόσο των φορητών συσκευών, όσο και των υπολογιστών Mac.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης