Ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα «υπόσχεται» να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε για τις μεταφορές εμπορευμάτων. Πρόκειται για τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα, γνωστά και ως «drones» με τους κατασκευαστές τους να αισιοδοξούν ότι στο μέλλον θα αποτελέσουν το βασικό σύστημα παράδοσης αγαθών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρχή έγινε το 2013 με τον «κολοσσό» της τεχνολογίας Amazon, ο οποίος ανέπτυξε το εν λόγω σύστημα και μέσω της υπηρεσίας Amazon Prime Air, ελπίζει ότι θα λάβει τη σχετική άδεια από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) και θα προχωρήσει σε μαζική παραγωγή.

Προ ημερών το δικό του πρότζεκτ (σ.σ. Project Wing) για τη μεταφορά προϊόντων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αποκάλυψε ένας άλλος τεχνολογικός κολοσσός, η Google.

Ο εμπνευστής και επικεφαλής του πρότζεκτ, κ. Νίκολας Ρόι, κατά τα αποκαλυπτήρια του νέου επιτεύγματος δήλωσε: «Μπορεί να απέχουμε χρόνια από την εποχή που τα drones θα αναλάβουν τις μεταφορές των εμπορευμάτων που παραγγέλνετε, εντούτοις αυτό είναι το πρότυπο από το οποίο θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To drone που μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται κυρίως για πολεμικούς σκοπούς, η Google φιλοδοξεί να το μετατρέψει μελλοντικά σε ένα όχημα παράδοσης εμπορευμάτων αλλά και παροχής εναέριας βοήθειας με τη ρίψη αγαθών όπως φάρμακα και τρόφιμα σε περιοχές του πλανήτη που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και πολέμους.

Η «επίσημη πρώτη» του νέου επιτεύγματος της Google έγινε πριν από λίγες ημέρες στο μακρινό Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. To drone μετέφερε αυτόνομα με επιτυχία αντικείμενα βάρους έως και 1,5 κιλού σε δύο κοντινούς προορισμούς.


To drone της Google


To drone της Amazon

Πάντως οι πιο επιφυλακτικοί εκφράζουν την ανησυχία ότι τα οχήματα αυτά ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν και πάλι για πιο «σκοτεινούς» σκοπούς, εάν πέσουν σε λάθος χέρια. Οι κανονισμοί πάντως της FAA είναι αρκετά αυστηροί και μεταξύ άλλων επιβάλλουν στους χειριστές ιδιωτικών drone να διατηρούν πάντα άμεση οπτική επαφή με το αεροσκάφος χωρίς να χρησιμοποιούν κιάλια, κάμερες ενσωματωμένες στο αεροσκάφος ή άλλα βοηθήματα.

Τα χαρακτηριστικά του drone της Google

Άνοιγμα φτερών: 1,5μ.
Ηλεκτρικοί έλικες: 4
Βάρος: 8,5 κιλά.

Ο Έλληνας που έβαλε στοίχημα να μηδενίσει τις αποστάσεις

Με την τεχνολογία των drones ως μέσου για τη μεταφορά αγαθών ασχολείται και ένας Έλληνας επιστήμονας, ο Ανδρέας Ραπτόπουλος. Σε παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2013, ο κ. Ραπτόπουλος, ιδρυτής του «Matternet» παρουσίασε τη δική του εκδοχή του μη επανδρωμένου οχήματος, με στόχο να μεταφέρονται είδη πρώτης ανάγκης σε αποκομμένες και απομακρυσμένες περιοχές της Αφρικής.

Σύμφωνα με το όραμά του, το πρότυπο drone το οποίο μελλοντικά θα μπορέσει να εξελιχθεί, θα δύναται να μεταφέρει προϊόντα έως και δύο κιλών σε απόσταση 10 χλμ.

Στις μέρες μας, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε δρόμους. Στο ερώτημα εάν «θα μπορούσε η δομή του Διαδικτύου να παρέχει ένα μοντέλο για το πώς να τους φτάσουμε», ο κ. Ραπτόπουλος έδωσε τη δική του απάντηση:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης