Αντιμέτωπες με πρόστιμα-μαμούθ, που ανέρχονται έως τα 50 εκατ. ευρώ, θα βρίσκονται σύντομα τα κοινωνικά δίκτυα που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία και καθυστερούν να απομακρύνουν «εμφανώς παράνομο» υλικό. 

Από τον Οκτώβριο, κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το YouTube και άλλοι αντίστοιχοι κολοσσοί του διαδικτύου θα έχουν διορία 24 ωρών για να εξαφανίζουν από τις πλατφόρμες τους αναρτήσεις μίσους ή άλλα σχόλια με «εγκληματικό περιεχόμενο». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναρτήσεις ή άλλο περιεχόμενο δεν είναι «εμφανώς παράνομο» θα πρέπει να ελέγχεται και να αφαιρείται μέσα σε επτά ημέρες.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου, είναι ένα από τα πιο αυστηρά σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Σε περίπτωση που οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης δεν συμμορφωθούν, τότε θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ ενώ το ποσό αυτό μπορεί να αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ, ανάλογα με την παράβαση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή του, το Facebook τόνισε ότι χαιρετά τις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να πολεμήσει το μίσος. 

«Πιστεύουμε ότι οι καλύτερες λύσεις θα βρεθούν όταν η κυβέρνηση, η κοινωνία των πολιτών και οι βιομηχανίες συνεργαστούν. Ο νόμος αυτός, στη σημερινή του μορφή, δεν θα βελτιώσει τις προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί αυτό το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα» τονίζει η εν λόγω ανακοίνωση, εγείροντας ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του νόμου. 

Οι Γερμανοί βουλευτές υπερψήφισαν το νόμο NetzDG, όπως ονομάζεται εν συντομία, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και αλλαγές. 

Παρότι ο εν λόγω νόμος κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ομάδες προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι πιθανώς μελλοντικά να δημιουργήσει προβλήματα. 

Ισχυρίζονται δε, ότι τα χρονικά περιθώρια είναι μη ρεαλιστικά και θα οδηγήσουν σε μη σκόπιμη λογοκρισία, καθώς οι κολοσσοί κοινωνικών δικτύων θα προτιμήσουν να διαγράψουν μια αμφιλεγόμενη ανάρτηση παρά να πληρώσουν το «τσουχτερό» πρόστιμο. 

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης