Η Apple χθες, Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012 και ώρα Ελλάδος 20.00, πραγματοποίησε το 23ο συνέδριο World Wide Developers Conference 2012 (εν συντομία WWDC), όπου παρουσίασε, όπως πάντα, τα νέα της επιτεύγματα και τις όποιες τεχνολογικές εξελίξεις της εταιρείας στους υπολογιστές, συσκευές και λογισμικό. Στη φετινή WWDC, οι πληροφορίες είναι τόσες πολλές – να φανταστείτε η παρουσίαση μόνο έχει διάρκεια σχεδόν δύο ωρών, που θα επικεντρωθούμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο, το λεγόμενο «καυτό προϊόν», αυτό δηλαδή που θα ελκύσει τις μάζες των καταναλωτών, αλλά και που θα επαναπροσδιορίσει μελλοντικά τα «στάνταρντ» της αγοράς.

Γιατί λέμε όμως ότι θα επαναπροσδιορίσει τα στάνταρντ; Διότι στην WWDC 2012 η Apple έδειξε μεν τα νέα μοντέλα MacBook Air και MacBook Pro με βελτιωμένα και ελκυστικά τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά παράλληλα, δε, αποκάλυψε το νέο μηχάνημα που μέλλεται να αλλάξει για πάντα το πρόσωπο των φορητών υπολογιστών. Κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι, ας υποδεχτούμε το «MacBook Pro με οθόνη Retina» ή αλλιώς το MacBook Pro της νέας γενιάς (next generation).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υποδεικνύεται από την ονομασία, το νέο MacBook Pro διαθέτει οθόνη ποιότητας «Retina», δηλαδή τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποιεί η Apple, όταν η οθόνη μιας συσκευής έχει τόσο μεγάλη πυκνότητα στις «κουκκίδες» οι οποίες την απαρτίζουν (πιο σωστά: τα εικονοστοιχεία ή αλλιώς «Pixels»), με αποτέλεσμα ο αμφιβληστροειδής του ανθρώπινου οφθαλμού να μην μπορεί να διακρίνει ατέλειες. Το αποτέλεσμα είναι απαράμιλλης ποιότητας εικόνα, με κρυστάλλινη ευκρίνεια – και στην περίπτωση του νέου MacBook Pro Retina, με πληθώρα Pixels που ξεπερνούν ακόμα και την καλύτερη Full HD τηλεόραση από αυτές που κυκλοφορούν στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν μπορούμε να επιστρέψουμε λίγους μήνες πριν (8 Μαρτίου 2012), το νέο iPad με Retina οθόνη, επίσης ξεπερνά σε πληθώρα Pixels μια τηλεόραση Full HD, καθώς αποτελείται από 3,1 εκατομμύρια που παράγονται από ανάλυση 2048×1536, ενώ η τηλεόραση έχει μόλις 2,07 εκατομμύρια Pixels από ανάλυση 1920×1080 κάθετων και οριζόντιων γραμμών – έτσι το iPad Retina είναι η ταμπλέτα με τη μεγαλύτερη ποιότητα οθόνης, που αφήνει πίσω τις σύγχρονες τηλεοράσεις και την πλειονότητα των monitor για υπολογιστές.

Αφού συνειδητοποιούμε πλέον τι εστί ποιότητα μιας εξελιγμένης Full HD τηλεόρασης, αντίστοιχα μιας οθόνης Retina του νέου iPad και πόσο ανώτερης είναι, ας περάσουμε στην οθόνη του νέου φορητού υπολογιστή της Apple…Το νέο MacBook Pro Retina ξεπερνά πολύ – μα πάρα πολύ, ακόμα και αυτά τα επίπεδα: 15,4 ίντσες οθόνη, ανάλυση 2880×1800 κάθετων/οριζόντιων γραμμών και πλήθος 5.184.000 Pixels! Επιπλέον, έχει πιο «βαθύ» μαύρο, μεγαλύτερη αντίθεση (contrast), γωνία θέασης και 75% λιγότερη αντανάκλαση περιβάλλοντος φωτισμού, συγκριτικά με τις οθόνες των MacBook Air / Pro της τωρινής αρχιτεκτονικής.

Μια τέτοια ανάλυση – πυκνότητα – ποιότητα κυριολεκτικά κάνει «σκόνη» ακόμα και την αποδοθείσα ποιότητα μιας ταινίας Blu-ray, για παράδειγμα στην παρουσίαση του MacBook Pro Retina, ένα πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο, μπορούσε να προβάλλει σε πλήρη ανάλυση 1920×1080 μια ταινία Blu-ray υπό επεξεργασία, μέσα σε ένα πλαίσιο, έχοντας αρκετό επιπλέον χώρο στην οθόνη για τα εργαλεία και ό,τι άλλο επιθυμεί ο χρήστης! Ανάλογα, οι εφαρμογές, τα όποια προγράμματα, τα εικονίδια, κείμενο, φωτογραφίες κ.λπ. αποκτούν λεπτομέρεια, ευκρίνεια και «φινίρισμα» που δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να συναντήσουμε σε κανέναν άλλο υπολογιστή, αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Η Apple στοχεύει καθαρά στην εξέλιξη ολόκληρης της ιδέας και χρηστικής εμπειρίας του φορητού υπολογιστή νέας γενιάς, με τη μορφή του MacBook Pro Retina. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα ήταν δυνατό η μέθοδος αποθήκευσης να παραμείνει να χρησιμοποιεί την «αρχαία» πλέον τεχνολογία τύπου Winchester, άνω 30 ετών πια, παρόλο που βασίζονται σε αυτή όλοι οι κλασικοί σκληροί δίσκοι που πωλούνται στην αγορά – εκτός των δίσκων άνευ μηχανικών εξαρτημάτων ή αλλιώς SSD (Solid State Drive), καθώς διαθέτουν στο εσωτερικό τους τσιπ μνήμης και όχι κεφαλή/δίσκο-πλατώ, όπως οι κλασικοί/Winchester σκληροί δίσκοι.

Η Apple όμως, όπως αναφέραμε, στοχεύει στην εξέλιξη και όχι στην απλή ενσωμάτωση υπάρχουσας τεχνολογίας, όπως οι SSD. Το νέο MacBook Pro Retina διαθέτει αποκλειστικά τσιπ μνήμης Flash για αποθήκευση – τέλος οι κλασικοί δίσκοι, μάλιστα ούτε καν SSD. Αποτέλεσμα: απίστευτη ταχύτητα στην απόκριση του υπολογιστή.

Για τους περισσότερο τεχνολογικά «κατέχοντες», να αναφέρουμε πως η ταχύτητα ανάγνωσης δεδομένων αγγίζει τα 500 MegaByte το δευτερόλεπτο, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος φτάνει έως και τα 768 GigaByte.
Στην ερώτηση ενός καταναλωτή «αν θέλω να αυξήσω όμως τον χώρο αποθήκευσης, πώς θα το κάνω αφού αυτός αποτελείται από τσιπάκια Flash μνήμης, άρα μη-αναβαθμίσιμα;», η απάντηση είναι απλή: μέσω των εξωτερικών και υπερ-ταχύτατων λύσεων που προσφέρουμε, τις δύο θύρες USB 3.0 ταχύτητας περίπου 640ΜΒ ανά δευτερόλεπτο (συμβατές και με USB 2.0) και οι δύο θύρες Thunderbolt ταχύτητας περίπου 1,2GB ανά δευτερόλεπτο.

Σε αυτές τις θύρες, οι οποίες με το πέρας του χρόνου υποστηρίζονται από ολοένα και περισσότερους κατασκευαστές περιφερειακών για υπολογιστές, δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα να συνδέσει ένα σωρό διαφορετικές συσκευές (από κάμερα, εκτυπωτή/πολυμηχάνημα, έως ειδικά επαγγελματικά συστήματα), αλλά και εξωτερικούς δίσκους, είτε κλασικούς (αργότεροι, πιο φθηνοί), είτε SSD (πιο γρήγοροι, πιο ακριβοί), είτε ακόμα και ταχύτατους RAID SSD (ακραία ταχύτητα αλλά και τιμή). Κανένα όμως στοιχείο όμως από όλα τα παραπάνω, δεν μπορεί να «οδηγηθεί» αν δεν υπάρχει και η απαιτούμενη «ιπποδύναμη». Κι εδώ η Apple δεν απογοητεύει.

Στο νέο MacBook Pro Retina, συναντάμε κεντρικούς επεξεργαστές τελευταίας γενιάς της εταιρείας Intel, υπό την μορφή των τετραπύρηνων Core i7 (φανταστείτε τέσσερα τσιπ «στην συσκευασία» ενός) αρχιτεκτονικής «Ivy Bridge», με χρονισμό λειτουργίας ανάλογα το μοντέλο, στα 2.3GHz (έως 3.3GHz με Turbo Boost), 2.6GHz (3.6GHz) και 2.7GHz (3.7GHz). Οι παραπάνω επεξεργαστές, συνοδεύονται από κεντρική μνήμη 8GB, ταχύτητας 1600MHz και επεκτάσιμης έως τα 16GB συνολικά. Τα τσιπ γραφικών είναι δύο: ένα για «απλές» και καθημερινές εργασίες – το Intel HD Graphics 4000 και το nVIDIA GeForce «Kepler» GT650M με αποκλειστική μνήμη γραφικών 1GB.

Όπως είναι συνηθισμένο επίσης, η Apple εξόπλισε το νέο MacBook Pro Retina, με πλήθος ενσύρματων και ασύρματων τεχνολογιών συνδέσεων. Παρέχονται οι τέσσερις προαναφερθείσες θύρες (δύο USB 3.0/2.0 και δύο Thunderbolt) στις οποίες ο χρήστης μπορεί να συνδέσεις πλήθος συσκευών, ενώ υπάρχουν και ειδικοί μετατροπείς (adapters) για σύνδεση με πιο παλαιού τύπου συνδεσμολογίες, όπως οι Gigabit Ethernet και Firewire 800, που πλέον απουσιάζουν από το νέο MacBook Pro Retina της νέα γενιάς αρχιτεκτονικής.
Επίσης, διατίθενται θύρα HDMI, έξοδος ακουστικών και υποδοχή για κάρτες μνήμης τύπου SDXC. Οι ασύρματες τεχνολογίες περιλαμβάνουν «Wi-Fi b/g/n» ασύρματη δικτύωση και Bluetooth 4.0.

Ως ένα κλασικός φορητός υπολογιστής της Apple, το νέο MacBook Pro Retina διαθέτει οπίσθιο φωτισμό στο πληκτρολόγιο, ώστε να μπορείτε άνετα να πληκτρολογείτε ακόμα και χωρίς φως στον περιβάλλοντα χώρο, τη γνωστή γυάλινη επιφάνεια αφής (trackpad) που αναγνωρίζει πολλαπλούς και εύκολους δακτυλικούς χειρισμούς, κάμερα FaceTime HD πλέον με ανάλυση 1280×720 και διπλά μικρόφωνα, ώστε να περιορίζεται ο θόρυβος κατά τη διάρκεια συνομιλιών, αλλά και για τη λειτουργία νέων χαρακτηριστικών στην αναγνώριση ομιλίας (dictation – δυστυχώς όχι στην ελληνική γλώσσα).

Τίποτε από όλα τα παραπάνω, όμως, δεν έχει κανένα νόημα, αν δεν επαρκεί η μπαταρία – άλλωστε έχουμε να κάνουμε με έναν φορητό υπολογιστή. Όπως θα έλεγε σοφά και ο λαός μας, με τον γνωστό αφοπλιστικό αλλά και εύστοχο αυθορμητισμό του «τι να κάνω την Retina οθόνη και όλα τα πρωτοποριακά και ομολογουμένως άψογα χαρακτηριστικά, αν ξελιγώνεται η μπαταρία μέσα σε 2-3 ώρες, λόγω όλων αυτών;». Η Apple απαντά, εξίσου, αφοπλιστικά: 7 ώρες συνεχόμενης λειτουργίας. Για φορητό υπολογιστή με 5,184 εκατομμύρια Pixels στην οθόνη, τετραπύρηνο επεξεργαστή μαζί με τσιπ 8GB RAM, σύγχρονο τσιπ γραφικών με επιπλέον αποκλειστική και ξεχωριστή μνήμη 1GB και τέλος, με Flash μνήμη αποθήκευσης, ασύρματες τεχνολογίες και λοιπά χαρακτηριστικά, οι 7 ώρες λειτουργίας ή αν θέλετε με πιο ρεαλιστικά και συντηρητικά νούμερα, οι 5,5 – 6 ώρες συνεχόμενης λειτουργίας είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα.

Φυσικά, ως ένα Apple μηχάνημα νέας γενιάς, το νέο MacBook Pro Retina δεν θα μπορούσε να είναι βαρύ και χοντροκομμένο, παρόλο το πλήθος τεχνικών χαρακτηριστικών, απεναντίας είναι υποχρεωμένο να καθιερώσει νέα στάνταρντ: πάχος μόλις 1,8 εκατοστών (0,71 ίντσες), σχεδόν δηλαδή όσο είναι το πάχος των MacBook Air και βάρος 2 κιλών περίπου (4,46 λίμπρες)!

Τέλος, η λυπητερή (καθώς τα οικονομικά μας ως καταναλωτές, δεν είναι και στα καλύτερά τους, για να το πούμε ήπια και ευγενικά), ή αλλιώς οι τιμές. Για το νέο MacBook Pro Retina, το «μικρό» μοντέλο με χαρακτηριστικά 2.3GHz επεξεργαστή, 8GB γενικής χρήσης RAM και 256GB Flash αποθηκευτικής μνήμης κοστίζει 2.199 δολάρια (όλα τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι κοινά για όλα τα μοντέλα), το μεσαίο μοντέλο με 2.6GHz επεξεργαστή, 8GB γενικής χρήσης μνήμης RAM και 512GB Flash αποθηκευτικής μνήμης κοστίζει 2.799, ενώ τέλος, το πιο «φορτωμένο» και κορυφαίο μοντέλο με 2.7GHz επεξεργαστή, 16GB γενικής χρήσης RAM και 768GB Flash αποθηκευτικής μνήμης κοστίζει 3.749 δολάρια.

Καλώς λοιπόν υποδεχόμαστε τη νέα εποχή στους φορητούς υπολογιστές, με το νέο MacBook Pro Retina και για αυτό, πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στην Apple. Ειδάλλως ακόμα θα χαιρόμασταν με χθεσινές αρχιτεκτονικές σχεδίασης υπολογιστών, νομίζοντας πως τα ψυχρά νούμερα αυξημένων επιδόσεων τεχνικών χαρακτηριστικών, σημαίνουν αυτόματα και παράλληλα εξέλιξη στην χρηστική εμπειρία, με πιο απλά λόγια δηλαδή, οι φορητοί υπολογιστές που προτείνουν οι ανταγωνιστικές εταιρείες ασταμάτητα εδώ και δεκαετίες (κοινώς πάλιωσε πλέον αυτό το άνοστο «αστείο»).

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.apple.com/macbook-pro/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης