Ο CEO της εταιρείας Intel, Brian Krzanich, ανακοίνωσε στις 3 Οκτωβρίου μια συμφωνία συνεργασίας με την Arduino LLC, την κορυφαία πλατφόρμα hardware ανοιχτού λογισμικού της κοινότητας δημιουργών και εκπαίδευσης. Ο κ. Krzanich αποκάλυψε την πλακέτα «Galileo» της Intel, το πρώτο προϊόν σε μια νέα οικογένεια πλακετών ανάπτυξης συμβατών με Arduino, που χρησιμοποιούν αρχιτεκτονική Intel. Τα αναπτυξιακά εργαλεία Αrduino και το περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού διευκολύνουν καλλιτέχνες, σχεδιαστές και ενθουσιώδεις οπαδούς της τάσης do-it-yourself (φτιάξε το μόνος σου), οι οποίοι συχνά δεν έχουν τεχνικό υπόβαθρο, να δημιουργούν διαδραστικά αντικείμενα ή περιβάλλοντα.

Με βάση την πλακέτα ανάπτυξης Galileo, η Intel και η κοινότητα Arduino θα συνεργαστούν σε μελλοντικά προϊόντα που φέρνουν τις επιδόσεις, την κλιμάκωση και τις δυνατότητες της τεχνολογίας Intel στην αναπτυσσόμενη κοινότητα των δημιουργών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ως τμήμα αυτής της προσπάθειας, ο κ. Krzanich ανακοίνωσε μια μεγάλης κλίμακας δωρεά, της τάξεως των 50.000 πλακετών Intel Galileo σε 1.000 πανεπιστήμια διεθνώς, τους προσεχείς 18 μήνες.

«Μέσω των διαρκών προσπαθειών μας στον τομέα της εκπαίδευσης, γνωρίζουμε ότι η μάθηση στην πράξη καλλιεργεί το ενδιαφέρον για την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά» αναφέρει ο κ. Krzanich. «Υπήρξα ένας “δημιουργός” για πολλά χρόνια και έχω πάθος με τις εντυπωσιακές δυνατότητες της τεχνολογίας και με τα όσα μπορούν να δημιουργηθούν μέσω αυτής. Περιμένουμε μια παραγωγική συνεργασία με την Arduino και την παροχή σε αυτήν την κοινότητα μερικών εντυπωσιακών προϊόντων Intel, τα οποία θα βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τα όρια της φαντασίας μας» προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, η Intel συνεργάζεται με 17 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο για να αναπτύξει πρόγραμμα σπουδών που βασίζεται στη νέα πλακέτα Intel Galileo. Ο στόχος της προσπάθειας εκπαίδευσης είναι να εναποθέσει τη δύναμη της τεχνολογίας Intel στα χέρια όσο περισσότερων εκπαιδευτικών και μαθητών γίνεται. Η εταιρεία αναμένει την προσθήκη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τους προσεχείς μήνες.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την Intel και έχουμε την απόδοση της τεχνολογίας της για πρώτη φορά στις δικές μας πλακέτες ανάπτυξης» δήλωσε ο Massimo Banzi, ιδρυτής της κοινότητας Arduino. «Προσβλέπω στη συνεργασία μας πιστεύοντας ότι θα παράγει κάποια φανταστικά οχήματα ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην προώθηση μερικών πολύ συναρπαστικών καινοτομιών» πρόσθεσε. «Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Intel και του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης θα δώσει στην Intel πρόσβαση στην αριστεία της έρευνας του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της Ευρώπης, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα μιας δομής μεταφοράς γνώσης που έχει αποκτηθεί από την εργασία, παράλληλα με τη βιομηχανία της τεχνολογίας» δήλωσε ο Stephen Trueman, διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας Sapienza.

Πλακέτα Ανάπτυξης Intel Galileo: Τι θα δημιουργήσετε;

Η Intel Galileo είναι η πρώτη πλακέτα ανάπτυξης μιας σειράς πλακετών συμβατών με Arduino, που βασίζονται σε αρχιτεκτονική Intel και που έχουν σχεδιαστεί για τις κοινότητες των δημιουργών και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα είναι εύκολη στη χρήση για τους νέους σχεδιαστές και για όσους επιθυμούν να οδηγήσουν τα σχέδιά τους στο επόμενο επίπεδο. Η νέα πλακέτα συνδυάζει την απόδοση της τεχνολογίας Intel με την ευκολία του περιβάλλοντος ανάπτυξης λογισμικού Arduino. Η πλακέτα ανάπτυξης τρέχει ένα Λειτουργικό Σύστημα ανοικτού κώδικα Linux, με τις βιβλιοθήκες λογισμικού Arduino, επιτρέποντας την επεκτασιμότητα και την επαναχρησιμοποίηση υφιστάμενου λογισμικού – των επονομαζόμενων «sketches». Η πλακέτα Intel Galileo μπορεί να προγραμματιστεί μέσω Apple Mac OS X (ή όπως λέγεται πλέον: «OS X»), Microsoft Windows και Linux. Η πλακέτα έχει επίσης σχεδιαστεί, έτσι ώστε να είναι συμβατή, τόσο σε επίπεδο hardware (υλικού) όσο και σε software (λογισμικού), με το οικοσύστημα των Arduino shields.

Η πλακέτα Intel Galileo διαθέτει επεξεργαστή «Quark SoC X1000» της Intel, το πρώτο προϊόν από την οικογένεια Quark της εταιρείας, με προϊόντα τεχνολογίας χαμηλής ισχύος και μικρό επεξεργαστικό πυρήνα. Η τεχνολογία Intel Quark θα επεκτείνει την αρχιτεκτονική Intel σε ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς, από το επονομαζόμενο «Internet of Things» έως συσκευές με υπολογιστική ευφυΐα που θα μπορούν να φοριούνται. Σχεδιασμένο στην Ιρλανδία, το Quark SoC X1000 περιλαμβάνει έναν 32-bit επεξεργαστή μονού πυρήνα και ενός νήματος, συμβατό με σύνολο εντολών «Pentium», που λειτουργεί σε ταχύτητες μέχρι και 400MHz.

Βοηθώντας στην επέκταση των εφαρμογών και δυνατοτήτων του οικοσυστήματος Arduino, η πλακέτα ανάπτυξης της Intel έρχεται στη βασική της έκδοση, με αρκετά πρότυπα εισόδου-εξόδου (Input – Output ή «I/O») του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ACPI, PCI Express, 10/100Mb Ethernet, καρτών μνήμης τύπου SD, θύρες USB 2.0 (συσκευών και EHCI/OHCI host), υψηλής ταχύτητας UART, RS – 232 σειριακή θύρα, προγραμματιζόμενη μνήμη flash 8MB και μια θύρα JTAG για εύκολο debugging (απαλοιφή προγραμματιστικών λαθών). Η πλακέτα Intel Galileo συγκεντρώνει, επίσης, τα οφέλη του Arduino IDE με την ευρεία ανάπτυξη λογισμικού και προηγμένες δυνατότητες μιας πλήρους, μη τροποποιημένης στοίβας λογισμικού Linux σε μια πλατφόρμα, η οποία υποστηρίζεται από μια κοινή ανοικτή πηγή εργαλείων.

Συνολικά, η πλακέτα ανάπτυξης Intel Galileo είναι ένα μεγάλο εργαλείο για τη γρήγορη προτυποποίηση απλών διαδραστικών σχεδίων, όπως οθόνες με LED που να ανταποκρίνονται σε συμβάντα κοινωνικών δικτύων ή για την αντιμετώπιση πιο σύνθετων έργων, από την αυτοματοποίηση οικιακών συσκευών έως τη δημιουργία ρομπότ με μέγεθος ανθρώπου που είναι διαχειρίσιμα από smartphone.

Η πλακέτα Intel Galileo θα είναι διαθέσιμη από το τέλος του Νοεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://maker.intel.com

http://www.intel.com/support/galileo/index.htm

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης