Λευτέρης Ξυκομηνός

Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, ολοένα και περισσότερο τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα προσφέρουν εξαιρετικές φωτογραφίες, κάνοντας έτσι την αγορά μιας φωτογραφικής μηχανής δεύτερη σκέψη. Σίγουρα, οι επαγγελματικής κατηγορίας DSLR φωτογραφικές μηχανές παραμένουν η νούμερο ένα επιλογή για τον σκοπό που εξυπηρετούν, όμως οι φωτογραφικές μηχανές των 100-300 ευρώ στην κατηγορία «point and shoot» έχουν υποστεί σχετικό πλήγμα, λόγω των αυξημένων δυνατοτήτων φωτογράφισης που παρέχουν τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα. Από την άλλη, μια DSLR φωτογραφική μηχανή παρέχει απαράμιλλη ποιότητα, με πλήθος MegaPixels, εναλλάξιμους φακούς, πολλαπλές δυνατότητες έκθεσης, χρωματικού βάθους, εστίασης και χειρισμού, όμως η τιμή τους είναι ιδιαίτερα υψηλή, ξεφεύγοντας αρκετά από το κόστος ενός σύγχρονου smartphone, όντας στην κατηγορία των χιλιάδων ευρώ. Επίσης, το μέγεθος μιας DSLR είναι αρκετά μεγάλο εν συγκρίσει με την λεπτή κατασκευή ενός smartphone, ένα στοιχείο -πέραν από το μεγάλο κόστος- που αποτρέπει τον μέσο χρήστη. Θα μπορούσε λοιπόν, να συνδυαστεί το φίνο design και εύκολος χειρισμός ενός σύγχρονου smartphone, με την ποιότητα φωτογραφιών μιας DLSR φωτογραφικής μηχανής; Η απάντηση είναι ναι, χάρη στην νεοσύστατη εταιρεία «Light» και την φωτογραφική μηχανή «L16».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βασική καινοτομία της L16 είναι το πλήθος των φακών που φέρει. Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε καν πέντε φακοί, αλλά…δεκαέξι! Σωστά διαβάσατε αγαπητοί αναγνώστες, δεκαέξι φακοί συνθέτουν τα «μάτια» της L16 φωτογραφικής μηχανής. Ο στόχος της εταιρείας Light, είναι ο συνδυασμός αυτών των φακών με ειδικό λογισμικό, να παράγεται αποτέλεσμα ισάξιο με αυτό μιας DSLR φωτογραφικής μηχανής. Σε κάθε φωτογράφιση, δέκα από αυτούς τους φακούς ενεργοποιούνται, ενώ οι δεκαέξι φακοί έχουν διαφορετική εστίαση: πέντε είναι 35 mm, πέντε είναι 70 mm και έξι είναι 150mm. Το λογισμικό αναλαμβάνει να συνθέσει τις λήψεις από τους δέκα φακούς, σε μια τελική φωτογραφία των…52 MegaPixels! Ακόμα περισσότερο εκπληκτικό χαρακτηριστικό, είναι ότι αφού ληφθεί η φωτογραφία, ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει την εστίαση και το βάθος πεδίου. Αρκεί να αντιληφθούμε, ότι αυτές οι ρυθμίσεις στις φωτογραφικές μηχανές λαμβάνουν χώρα πριν τη λήψη μιας φωτογραφίας και όχι μετά. Έτσι, η L16 μπορεί να μετατρέψει ακόμα και τον πιο απλό χρήστη, σε έναν έμπειρο φωτογράφο με λήψεις που προκαλούν θαυμασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, η L16 μπορεί να συλλάβει βίντεο έως ανάλυσης 4Κ, ενώ το ζουμ της είναι 35-150 mm. Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι η L16 κατασκευάζεται βάσει του προτύπου IP54, που σημαίνει ότι είναι αδιάβροχη και παρέχει προστασία από τη σκόνη.

Εξωτερικά, η L16 μοιάζει με ένα smartphone, κι αυτό διότι, από την μια μεριά είναι οι δεκαέξι φακοί, ενώ από την άλλη είναι μια LCD οθόνη. Το πάχος της φωτογραφικής μηχανής είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από ένα σύγχρονο κινητό τηλέφωνο – άλλωστε τα τελευταία, όσο πάνε γίνονται και πιο λεπτά. Το Λειτουργικό Σύστημα της L16 είναι το Android της Google, ενώ βέβαια, εμπεριέχεται σε αυτό το εξειδικευμένο λογισμικό που ελέγχει τους δεκαέξι φακούς και συνθέτει το τελικό φωτογραφικό αποτέλεσμα των 52 MegaPixels ή το βίντεο με ανάλυση έως 4Κ. Παράλληλα, η L16 διαθέτει ασύρματη τεχνολογία Wi-Fi, ώστε ο χρήστης αν το επιθυμεί να μοιράζεται στο Διαδίκτυο τις φωτογραφίες του. Τέλος, η χωρητικότητα της L16 είναι στα 128GB.

Πόσο κοστίζει όμως η L16 και πότε θα είναι διαθέσιμη; Όπως αναφέρει η εταιρεία Light, η L16 θα είναι έτοιμη για διάθεση στο κοινό το ερχόμενο καλοκαίρι του 2016, με την τιμή να τοποθετείται στα 1.699 δολάρια, ενώ όσοι την προ-παραγγείλουν θα υπάρχει έκπτωση, ρίχνοντας την τιμή στα 1.299 δολάρια.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.light.co/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης