Ένας υπολογιστής, είτε είναι επιτραπέζιος, είτε είναι φορητός, δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τον χρήστη του, αν δεν είχε ένα πολύ σημαντικό εξάρτημα: το μέσο αποθήκευσης. Ανάλογα την χωρητικότητα του δίσκου, ανάλογο είναι και το πλήθος πληροφοριών που μπορούμε να αποθηκεύσουμε, διαφόρων ειδών (φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα, ιστοσελίδες, παιχνίδια, ακόμα και το ίδιο το Λειτουργικό Σύστημα του υπολογιστή). Βέβαια, δεν είναι μόνο η χωρητικότητα που ενδιαφέρει τον σύγχρονο χρήστη αλλά και η ταχύτητα, καθώς οι απαιτήσεις των προγραμμάτων και των εφαρμογών, απαιτούν πλέον γρήγορη αποθήκευση (write) όπως και γρήγορο «διάβασμα» (read) των δεδομένων από (και προς) τον δίσκο. Σε αυτά τα πλαίσια η Toshiba Ευρώπης παρουσίασε δύο νέα solid state drive (SSD) μοντέλα στην οικογένεια Q300.

Το βασικό μοντέλο Q300 Pro, βασίζεται σε 2-bit-per-cell NAND flash technology για επαγγελματίες και χρήση υψηλού επιπέδου, ενώ το Q300 βασίζεται σε 3-bit-per-cell NAND flash technology για την ιδανική αναβάθμιση από συμβατικό σκληρό δίσκο. Αμφότερα τα μοντέλα είναι A19 NAND solid state drives, που λειτουργούν σε Toshiba SSD controller, με τεχνολογία αυξημένων ταχυτήτων, μηδενισμού trim support και Native Command Queuing.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Toshiba, η εταιρία που δημιούργησε τη flash memory, κυκλοφορεί το μοντέλο Q300 Pro SSD για gamers, γραφίστες, επαγγελματίες χρήστες, καθώς επίσης και όλους τους χρήστες που έχουν απαιτήσεις σχετικά με τις επιδόσεις και την αξιοπιστία. Το μοντέλο διατηρεί την ισορροπία μεταξύ των επαγγελματικών απαιτήσεων για εντυπωσιακές ταχύτητες επεξεργασίας και της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.

Με Adaptive Size SLC Write cache technology, το 2-bit-per-cell Flash (MLC) drive παρέχει επίσης τη δυνατότητα λειτουργίας read-only, patrol read, θερμικού ελέγχου και QSBC™ ECC. Ο Q300 Pro διατίθεται σε 128, 256 και 512 GB.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το SSD Q300 είναι ιδανικό για αναβάθμιση του PC (συγκριτικά με ένα κλασικό σκληρό δίσκο), για βασική χρήση αλλά και για mobile office. Με Adaptive Size SLC Write cache technology, το 3-bit-per-cell Flash (TLC) διαθέτει και αυτό λειτουργία read-only. To Q300 κυκλοφορεί και αυτό σε διάφορες χωρητικότητες: 120, 240, 480 και 960 GB.

SSD εναντίον δίσκου κλασικής τεχνολογίας

Τα Solid State Drives προσφέρουν καλύτερες ταχύτητες και ενεργειακές επιδόσεις από τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους (HDD – Hard Disc Drive), χρησιμοποιώντας NAND flash memories ως συσκευές αποθήκευσης.

Η πρόσβαση στα δεδομένα είναι ταχύτατη, επιταχύνοντας την εκκίνηση του υπολογιστή (boot) και την επαναφορά από κατάσταση αναμονής ή αλλιώς sleep mode (πέντε φορές γρηγορότερα από τους HDD).
Δεδομένου ότι δεν έχουν μηχανικά μέρη που μετακινούνται, οι δίσκοι SSD δεν παράγουν καθόλου θόρυβο κι έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας (λιγότερο από το 1/6 ενός HDD) και αποτελεσματικότερη, σκληρότερη αντίσταση στους κραδασμούς.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν τον SSD ιδανική λύση για καλλιτέχνες και δημιουργούς (γρηγορότερο loading και editing μεγάλου όγκου φωτογραφίας και βίντεο, γρήγορη εμφάνιση άλμπουμ), gamers (γρηγορότερο boot-up και loading) κι επαγγελματίες γραφείου που αναζητούν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα (ταχύτερο start-up συστήματος και shutdown, ενισχυμένη διάρκεια μπαταρίας, καλύτερη φορητότητα).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης