Ένα «ρομπότ φαγητού», που μπορεί να αξιολογήσει τη σύνθεση του ταϊλανδέζικου φαγητού αναπτύχθηκε με τη βοήθεια της πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Γινγκλούκ Σιναουάτρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η ιδέα προέκυψε στην πρώην πρωθυπουργό εξαιτίας της δυσαρέσκειάς της για την ποιότητα του ταϊλανδέζικου φαγητού που έβρισκε σε άλλες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρομπότ ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστεί την Τρίτη στη Μπανγκόκ, και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αυξανόμενης χρήσης υπολογιστών για την ανάλυση τροφής.

Το αποκαλούμενο «e-delicious» διαθέτει δέκα αισθητήρες που δημιουργούν μια «χημική υπογραφή» για την τροφή, η οποία στη συνέχεια συγκρίνεται με το «πρότυπο» της εκάστοτε συνταγής, όπως αυτό έχει εγκριθεί από 120 δοκιμαστές γεύσης.

Η συσκευή αποτελείται από τρία τμήματα: μια ηλεκτρονική «μύτη» για αξιολόγηση της μυρωδιάς από 16 αισθητήρες αέρα, μία ηλεκτρονική «γλώσσα» και μία κεντρική μονάδα επεξεργασίας που συλλέγει τα δεδομένα και αξιολογεί το αποτέλεσμα. Κάθε δοκιμή δεν διαρκεί πάνω από 30 λεπτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία της πρώην κυβέρνησης – έπεσε μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα τον Μάιο- η οποία είχε στήσει ειδική επιτροπή (Thai Delicious) με χρηματοδότηση ύψους 100.000 δολαρίων για την ανάπτυξη της συσκευής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης