Λευτέρης Ξυκομηνός

Η Sony παρουσίασε την τελευταία προσθήκη στην πολυβραβευμένη σειρά φωτογραφικών μηχανών Cyber-shot RX, τη νέα RX10 III (DSC-RX10M3). Διαθέτοντας έναν πρόσφατα εξελιγμένο τηλεφακό zoom 25x με απίστευτο εστιακό εύρος 24-600mm και ικανότητα αθόρυβου κλείστρου, είναι σχεδιασμένη για απαιτητικούς φωτογράφους και εικονολήπτες που θέλουν να συλλαμβάνουν γρήγορη κίνηση και μακρινά θέματα όπως αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες ή άγρια ζώα. Είναι σε θέση να αναπαράγει υψηλής ποιότητας περιεχόμενο σε μια ποικιλία από εστιακά μήκη και ρυθμίσεις κάμερας, που θα απαιτούσαν περισσότερο από τρεις, μεγάλους φακούς για έναν χρήστη φωτογραφικής μηχανής με εναλλάξιμους φακούς.
Ο συνδυασμός του stacked αισθητήρα 20.1 MegaPixel (τύπου 1.0), του φωτεινού φακού zoom και του επεξεργαστή «BIONZ X», εξασφαλίζει την υψηλότερη ποιότητα εικόνας σε όλο το εστιακό εύρος, είτε πρόκειται για λήψη φωτογραφιών, είτε για λήψη βίντεο σε έως και 4K ποιότητα. Επιπλέον, συνδυάζοντας την ευκολία ενός τηλεφακού με τον καινοτόμο stacked αισθητήρα εικόνας CMOS, η RX10 III προσφέρει νέες εμπειρίες απεικόνισης, όπως λήψη Super Slow Motion βίντεο μέχρι και 1000 fps (!), σε όλο το εύρος του τηλεφακού, ενώ επωφελείται και από το σύστημα αυτόματης εστίασης Fast Intelligent AF που εστιάζει σε μόλις 0.09 δευτερόλεπτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλεονεκτήματα φακού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επιστέγασμα της RX10 III είναι ο φακός νέας γενιάς ZEISS Vario-Sonnar T. Καλύπτοντας ένα τεράστιο εστιακό εύρος 24-600mm (25x οπτικό zoom), η RX10 III είναι ιδανική σε μια σειρά από διαφορετικές συνθήκες λήψης, από λήψεις τοπίων με ευρεία γωνία έως λήψεις τηλεφακού για αθλητικές εκδηλώσεις ή άγρια πτηνά, όλα σε ένα πακέτο μικρών διαστάσεων. Ο φακός μεγάλου διαφράγματος (F2.4-4.0) μεγιστοποιεί την δυνατότητα του μεγάλου αισθητήρα τύπου 1.0 για την επίτευξη υψηλής ποιότητας εικόνας και όμορφου «bokeh», ακόμα και στις λήψεις τηλεφακού.
Ο νέος σχεδιασμός των οπτικών περιλαμβάνει οκτώ γυάλινα στοιχεία ED, συμπεριλαμβανομένου ενός γυάλινου super ED στοιχείου και δύο ασφαιρικούς ED φακούς. Όλα αυτά τα στοιχεία εργάζονται από κοινού, για να αντισταθμίσουν τη χρωματική εκτροπή που συχνά επηρεάζει τους τηλεφακούς, προσφέροντας υψηλή αντίθεση και εξαιρετικά ακριβή ποιότητα της εικόνας από άκρη σε άκρη, σε όλο το εύρος του zoom. Ο νέος οπτικός σχεδιασμό περιέχει τον προηγμένης τεχνολογίας ασφαιρικό (ΑΑ) φακό και παρέχει εξαιρετική απόδοση απεικόνισης, διατηρώντας παράλληλα σε μικρό μέγεθος την ίδια τη μονάδα του φακού. Επιπλέον, με ελάχιστη απόσταση εστίασης 72 εκατοστών σε μια πλήρη έκταση 600 χιλιοστών (0.49x μέγιστη μεγέθυνση), ο νέος φακός είναι σε θέση να παράγει εκπληκτικά λεπτομερείς εικόνες φακού macro. Η Επίστρωση Zeiss T ελαχιστοποιεί το φαινόμενο αναλαμπών (flare) και ειδώλων (ghosting), που συχνά επηρεάζει την ποιότητα της εικόνας σε αντίξοες συνθήκες φωτισμού και προσφέρει πιστή αναπαραγωγή των χρωμάτων και καθαρή έκφραση της εικόνας.

Το διάφραγμα διαθέτει εννέα λεπίδες που έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν έναν σχεδόν τέλειο κύκλο στο εύρος διαφράγματος F2.4 έως F11 για απαλή, όμορφη έκφραση «bokeh». Ο αλγόριθμος Optical SteadyShot έχει βελτιστοποιηθεί για το σχεδιασμό του φακού του RX10 III και προσφέρει μέχρι και 4,5 θέσεις σταθεροποίησης εικόνας για εξαιρετική προστασία από το κούνημα της μηχανής, ακόμα και για μη σταθερές λήψεις με το χέρι σε συνθήκες τηλεφακού ή εξαιρετικά χαμηλού φωτισμού.

Υψηλή ταχύτητα και χρόνος ανταπόκρισης

Η RX10 III διαθέτει έναν stacked αισθητήρα CMOS τύπου 1.0 με DRAM chip το οποίο διαθέτει οπίσθιο φωτισμό, που του επιτρέπει να συλλέξει αποτελεσματικότερα το φως. Σε συνδυασμό με τον επεξεργαστή εικόνας BIONZ X, η RX10 III επιτυγχάνει ένα ευρύ φάσμα ευαισθησίας ISO 64 – ISO 12800, με χαμηλό θόρυβο, ακόμα και σε υψηλές ρυθμίσεις ευαισθησίας. Χρησιμοποιεί μια stacked δομή που τοποθετεί το κύκλωμα επεξεργασίας σήματος υψηλής ταχύτητας σε ένα διαφορετικό στρώμα από την περιοχή pixel, αυξάνοντας έτσι σημαντικά το κύκλωμα επεξεργασίας σήματος και επιτυγχάνοντας εκπληκτικά υψηλές ταχύτητες επεξεργασίας. Το DRAM chip στο πίσω μέρος του αισθητήρα προσωρινά αποθηκεύει και επιτρέπει την ανάγνωση σημάτων δεδομένων μεγάλων όγκων τα οποία μπορούν να μεταποιούνται χωρίς καθυστέρηση, επιτρέποντας την καταγραφή σε Super Slow Motion, έως 1000fps. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό κατά τη λήψη δυναμικών πλάνων από μακρινή απόσταση, όπως αθλητικά γεγονότα σε γήπεδα, όπου η κοντινή πρόσβαση στα θέματα είναι αδύνατη, αλλά απαιτείται υψηλής ποιότητας υλικό.

Η επιταχυνόμενη ανάγνωση των δεδομένων από τον αισθητήρα προσφέρει επίσης μια σημαντική μείωση στην παραμόρφωση των λήψεων θεμάτων με κίνηση, όπως τενίστες ή ζώα. Με ταχύτητες κλείστρου έως και 1/32000, το ηλεκτρονικό διάφραγμα έχει επιδόσεις όμοιες με μηχανικά κλείστρα που δεν στρεβλώνουν τις εικόνες. Παράλληλα, το ηλεκτρονικό κλείστρο μπορεί να λειτουργήσει αθόρυβα, για λήψεις σε recital, άγρια φύση και άλλα ευαίσθητα θέματα χωρίς να διαταράσσει τη σκηνή. Η συνεχής λήψη είναι δυνατή σε ταχύτητα έως 14fps που επιτρέπει στο φωτογράφο να συλλάβει στιγμές φευγαλέας ομορφιάς ή εκφράσεις του προσώπου. Επιπλέον, η RX10 III προσφέρει ακριβή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της συνεχούς λήψης με AF έως και 5 fps.
Ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών υψηλής απόδοσης της RX10 III και οι εκτεταμένες δυνατότητες zoom ανοίγουν έναν ολόκληρο νέο κόσμο εμπειριών απεικόνισης.

Λήψη ταινιών υψηλής ποιότητας σε 4K

Η RX10 III καταγράφει βίντεο σε ποιότητα 4K, σε υψηλό ρυθμό bit στο εξαιρετικά αποτελεσματικό φορμά XAVC S πλήρη ανάγνωση των pixel, χωρίς τη συγχώνευση γειτονικών pixel (binning). Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνει περίπου 1,7x περισσότερες πληροφορίες από ό, τι απαιτείται για την παραγωγή 4K ταινιών έχοντας ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της λεπτομέρειας της εικόνας καθώς ελαχιστοποιεί τις τυχόν διαστρεβλώσεις τύπου μουαρε/jaggies. Ο νέος φακός δίνει τη δυνατότητα για λήψη υψηλής ποιότητας 4K ταινίες 24-600mm, παρέχοντας τεράστια ευελιξία στους τύπους των καταστάσεων όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί λήψη.

Για συμβατότητα με τη ροή εργασιών επαγγελματικών βίντεο, η RX10 III υποστηρίζει μια ποικιλία λειτουργιών ταινιών που βρίσκονται συνήθως σε επαγγελματικές βιντεοκάμερες. Οι λειτουργίες περιλαμβάνουν τα Picture Profile, S-Gamut/S-Log2, Gamma Display Assist, enhanced Zebra function, clean HDMI output, TC/UB, REC Control, Dual REC, και λειτουργία Marker.

Αυτόματη εστίαση υψηλής ταχύτητας

Η RX10 III διαθέτει το σύστημα αυτόματης εστίασης Fast Intelligent AF που έχει επαινεθεί από τους χρήστες των RX10 II και RX100 IV. Αυτό επιτρέπει στην κάμερα να προβλέψει το σημείο εστίασης ανιχνεύοντας το θέμα, ακόμη και πριν από το κουμπί λήψης είναι πατηθεί μέχρι τη μέση. Μόλις το κουμπί λήψης είναι πατημένο μέχρι τη μέση, η φωτογραφική μηχανή εστιάζει στο θέμα, χωρίς καθυστέρηση, παρέχοντας μια πολύ καλή απόδοση AF σε μόλις 0,09 δευτερόλεπτα.

Νέες καινοτομίες

Η RX10 III διαθέτει μια σειρά από ποικίλες αναβαθμίσεις σε σύγκριση με τα τρέχοντα μοντέλα RX10. Αυτές περιλαμβάνουν τριπλούς δακτυλίους φακού για εστίαση, zoom και διάφραγμα, ο κάθε ένας λειτουργικός από την πλευρά του φακού για ομαλή λειτουργία. Το σχήμα της χειρολαβής έχει βελτιστοποιηθεί για το νέο φακό μεγάλου διαφράγματος υψηλής μεγέθυνσης, κυρίως για την ενίσχυση της ασφάλειας πρόσφυσης όταν κρατάτε τη φωτογραφική μηχανή στο ύψος των ματιών. Ένα νέο κουμπί Focus Hold πάνω στο φακό που κλειδώνει την εστιακή απόσταση κατά τη διάρκεια της λήψης όταν πιεστεί και μπορεί επίσης να οριστεί ως ένα προσαρμοσμένο κουμπί λειτουργίας. Μια νέα μαλακή θήκη μεταφοράς, η LCJ-RXF, θα είναι επίσης διαθέσιμη για τη νέα φωτογραφική μηχανή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης