Δύο νέες φωτογραφικές μηχανές έκαναν την εμφάνισή τους στο προσκήνιο, οι Sony Cyber-shot RX100 IV και RX10 II.

Τα δυο αυτά νέα μοντέλα διαθέτουν τον πρώτο αισθητήρα Exmor RS CMOS τύπου 1.0, με προηγμένη επεξεργασία σημάτων και συνδεδεμένο τσιπ μνήμης DRAM. Η υψηλής ταχύτητας επεξεργασία των σημάτων και το τσιπ μνήμης DRAM συνεργάζονται αρμονικά, για να προσφέρουν 5 φορές ταχύτερη ανάγνωση των δεδομένων της εικόνας και είναι υπεύθυνα για μια σειρά από ξεχωριστές λειτουργίες που παλαιότερα διέθεταν μόνο ελάχιστες – επαγγελματικού επιπέδου – βιντεοκάμερες. Μεταξύ αυτών των εντυπωσιακών δυνατοτήτων, περιλαμβάνεται η λήψη βίντεο σε 40x super slow motion σε έως 1000fps, ένα πάρα πολύ γρήγορο κλείστρο κατά των αλλοιώσεων (Anti-Distortion Shutter) με μέγιστη ταχύτητα 1/32000 το δευτερόλεπτο, λήψη ταινιών σε υψηλή ανάλυση 4K και πολλές ακόμα λειτουργίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Λήψη Super Slow Motion έως 40x

Πρώτη φορά στις καταναλωτικές φωτογραφικές μηχανές της Sony, οι νέες RX100 IV και RX10 II διαθέτουν τη δυνατότητα εγγραφής βίντεο σε super slow-motion, μέχρι και 40 φορές πιο αργά από την κανονική ταχύτητα. Με αυτόν τον τρόπο, οι χρήστες μπορούν να συλλάβουν και αναπαράγουν τις φευγαλέες στιγμές δράσης με απίστευτες λεπτομέρειες, ανάλυση και καθαρότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από τη λήψη, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των εξής ταχυτήτων κάδρου: 1000fps (καρέ ανά δευτερόλεπτο), 500fps και 250fps, αλλά και από τα φορμά αναπαραγωγής 50p και 25p , για να βελτιώσουν την εγγραφή ώστε να ταιριάζει με την ταχύτητα του κινούμενου θέματος. Μπορούν ακόμα, να χρησιμοποιήσουν το κουμπί της εγγραφής ως «σκανδάλη εκκίνησης» και να ξεκινήσει η εγγραφή μόλις το πατήσουν, ή ως «σκανδάλη τερματισμού» για να εγγράφουν το υλικό μέχρι να πατήσουν το κουμπί. Με τη λειτουργία «σκανδάλη τερματισμού» η εγγραφή ξεκινάει 2 με 4 δευτερόλεπτα πριν πατήσετε το κουμπί movie κι έτσι, μπορείτε να απαθανατίσετε τη στιγμή που θέλετε με περισσότερη συνέπεια και ακρίβεια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η λήψη δυο δευτερολέπτων ταινίας στα 1000fps και 25p χρειάζεται περίπου 80 δευτερόλεπτα για αναπαραγωγή.



Υψηλότερη ταχύτητα κλείστρου, υψηλότερη ταχύτητα λήψεων

Η εντυπωσιακή ταχύτητα και ισχύς του αισθητήρα Exmor RS CMOS, τύπου 1.0, με τσιπ μνήμης DRAM, προσφέρει στις νέες RX100 IV και RX10 II εξαιρετική απόδοση στη λήψη γρήγορα κινούμενων θεμάτων. Πιο συγκεκριμένα, η γρήγορη επεξεργασία του έχει ως αποτέλεσμα ταχύτητες συνεχούς λήψης έως 16 fps στην RX100 IV και έως 14 fps στην RX10 II για μεγάλη χρονική περίοδο.

Επιπλέον, η πάρα πολύ γρήγορη ανάγνωση των δεδομένων του αισθητήρα εικόνας, ευθύνεται για την υψηλή ταχύτητα του κλείστρου Anti-Distortion Shutter (μέγιστη ταχύτητα 1/32000 δευτερόλεπτο), χάρη στην οποία, οι νέες φωτογραφικές μηχανές μπορούν να συλλαμβάνουν ευκρινείς, πεντακάθαρες εικόνες με μεγάλο διάφραγμα σε επίπεδα φωτεινότητας που φτάνουν το EV19. Ελαχιστοποιεί επίσης, το εφέ του «κυλιόμενου κλείστρου», κάτι που είναι σύνηθες στα γρήγορα κινούμενα αντικείμενα. Λόγω αυτού, οι φωτογράφοι και οι βιντεογράφοι μπορούν να συλλαμβάνουν όμορφο υλικό με καθαρά εστιασμένα θέματα και αποεστιασμένο φόντο, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες με έντονο φωτισμό.



Άμεση εγγραφή ταινίας 4Κ υψηλής ακρίβειας

Τα νέα μοντέλα RX100 IV και RX10 II είναι οι πρώτες φωτογραφικές μηχανές Cyber-shot που προσφέρουν στους φωτογράφους τα πλεονεκτήματα της εγγραφής ταινιών σε ανάλυση 4K (QFHD 3840×2160). Οι φωτογραφικές μηχανές χρησιμοποιούν την πλήρη ανάγνωση των Pixel (Picture Element – εικονοστοιχείο), χωρίς τη διαδικασία συγχώνευσης γειτονικών Pixel (Pixel Binning), ώστε να διασφαλίζουν ότι ακόμα και οι πιο ανεπαίσθητες λεπτομέρειες του βίντεο 4K συλλαμβάνονται με ελάχιστο μουαρέ και «jaggies» (οπτικά ψηφιακά «σκαλοπατάκια»). Αυτά τα υψηλής ποιότητας αποτελέσματα επιτυγχάνονται χάρη στο προηγμένο αλγόριθμο (Coder / Decoder – codec) XAVC S, το οποίο εγγράφει βίντεο σε υψηλή ταχύτητα δεδομένων στα 100 Mbps κατά την εγγραφή σε 4K και σε 50 Mbps κατά τις λήψεις σε Full HD 1080p.

Η δυνατότητα λήψης σε 4K παρουσιάζει ελάχιστες διαφορές σε κάθε μια από τις φωτογραφικές μηχανές. Η πιο «επαγγελματική» RX10 II μπορεί να εγγράφει βίντεο 4K για αρκετή ώρα (μέχρι 29 λεπτά στην Ευρώπη), ενώ η πιο casual, μικρή RX100 IV, μπορεί να γυρίζει κλιπ 4K διάρκειας μέχρι 5 λεπτών. Ωστόσο και οι δυο φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν χαρακτηριστικά βίντεο επαγγελματικής βαρύτητας, όπως τα Picture Profile και S-Log2/S-Gamut μεταξύ άλλων.

 Οι νέες φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν μια προηγμένη λειτουργία διπλής εγγραφής βίντεο, με την οποία είναι δυνατές λήψεις φωτογραφιών 16,8 MegaPixel κατά τη λήψη βίντεο 4K, σε οποιοδήποτε από τα 11 διαφορετικά μοτίβα σύνθεσης, απλώς με το πάτημα του κλείστρου.

Ευελιξία στο σχεδιασμό – υψηλή ταχύτητα αυτόματης εστίασης

Η νέα RX100 IV διατηρεί το μικρό, compact σχεδιασμό της οικογένειας RX100 και έχει φακό ZEISS Vario-Sonnar T* 24-70mm (ισοδύναμο με 35mm) F1,8-F2,8, ενώ η νέα RX10 II έχει κρατήσει τον ίδιο σχεδιασμό στο σώμα της με την αρχική RX10 και διαθέτει φακό ZEISS Vario-Sonnar T* 24-200mm (ισοδύναμο με 35mm) F2,8.

 Κάθε μια από τις φωτογραφικές μηχανές είναι εξοπλισμένη με το νέο σκόπευτρο υψηλής αντίθεσης XGA OLED Tru-Finder, με ανάλυση (κατά προσέγγιση) 2,35 εκατομμυρίων κουκκίδων ή αλλιώς dots, που διασφαλίζει τη ρεαλιστική προεπισκόπηση των εικόνων και δυνατότητα αναπαραγωγής. Η RX100 IV διατηρεί το πρακτικό σκόπευτρο EVF που μαζεύεται, με επικάλυψη ZEISS T*, σε σχέση με το μοντέλο RX100 III που έκανε την εμφάνισή του πέρσι.

Τα δυο νέα μοντέλα διαθέτουν ένα αναβαθμισμένο σύστημα αυτόματης εστίασης Fast Intelligent AF που προσφέρει υψηλής ταχύτητας και ακρίβειας ανίχνευση της αντίθεσης ενός κινούμενου θέματος σε μόλις 0,09 δευτερόλεπτα. Η Sony έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο αυτόματης εστίασης, με τον οποίο οι φωτογραφικές μηχανές μπορούν να αναγνωρίζουν και να κλειδώνουν σε ένα θέμα με μισό πάτημα του κουμπιού του κλείστρου πιο γρήγορα, συγκριτικά με παλαιότερα μοντέλα. Οι νέες φωτογραφικές μηχανές είναι συμβατές με τα ασύρματα πρωτόκολλα Wi-Fi / NFC και έχουν πρόσβαση στη μεγάλη σειρά εφαρμογών PlayMemories Camera της Sony.

 Από αισθητικής μεριάς, τα δυο νέα μοντέλα παρουσιάζουν πολλούς ρυθμιζόμενους διακόπτες όπως και κουμπιά, καλύπτοντας τις ανάγκες κάθε φωτογράφου. Επιπλέον, η RX10 II είναι ανθεκτική στην σκόνη και την υγρασία.

Τέλος, η διάθεση των RX100 IV και RX10 II θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης