Από την εποχή της πρώτης κινηματογραφικής ταινίας «TRON» του 1982, όπου δημιουργήθηκε αποκλειστικά με την βοήθεια υπολογιστών για τα οπτικά εφέ, έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι – κοινώς, η εξέλιξη των οπτικών εφέ μέσω υπολογιστών έφτασε στο σημείο που δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει το ανθρώπινο μάτι, από τις αληθινές εικόνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα λεγόμενα CGI (Computer Generated Imagery) όπως ονομάζονται τα «γραφικά» που απαρτίζουν τα ψηφιακά εφέ μέσω υπολογιστή, εξελίχθηκαν κατά τη δεκαετία του 1980 αρχικά δειλά-δειλά, ενώ προς το τέλος της έγιναν αρκετά πιο πολύπλοκα και σύνθετα – μερικά παραδείγματα ταινιών με ιδιαίτερη χρήση CGI ήταν οι ταινίες «Ο Πόλεμος των Άστρων: η Επιστροφή των Τζεντάϊ», «Ο Τελευταίος Αστρομαχητής», «Επιστροφή στο Μέλλον Νο 2» και «Η Άβυσσος» και φυσικά όλες οι ταινίες «Star Trek».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπαίνοντας στην επόμενη δεκαετία των ’90s, οι υπολογιστές απέκτησαν πολύ μεγαλύτερη «δύναμη», παράλληλα με το λογισμικό δημιουργίας CGI, με αποτέλεσμα την παρουσίαση εκπληκτικών, πάντα για την εποχή, ψηφιακών εφέ. Τρανά παραδείγματα ταινιών που άφησαν ιστορία λόγω των εξαίσιων CGI, ήταν ο «Εξολοθρευτής Νο 2» και βέβαια, το θρυλικό «Jurassic Park» του Στήβεν Σπήλμπεργκ.

Αυτά για τα πρώτα χρόνια των 90s, διότι γύρω στο 1998-99 έγινε το «μεγάλο μπαμ» στην εξέλιξη των ψηφιακών εφέ, με την ταινία «The Matrix».

Έκτοτε, η δημιουργία απίστευτων CGI άρχισε να γίνεται «δεδομένη» περνώντας στην νέα χιλιετία, χάρη στην δεύτερη τριλογία ταινιών «Star Wars», την επίσης τριλογία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις πάμπολλες ταινίες υπερ-ηρώων από τα κόμικ της Marvel. Όπως γίνεται κατανοητό, πλέον τα CGI έχουν ξεπεράσει κατά πολύ αυτά που παρουσίαζαν τα στούντιο παραγωγής, όχι μόνο πριν τριάντα και είκοσι χρόνια, αλλά ακόμα και αυτά που είδαμε στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ο λόγος για την δημοφιλέστερη αυτή την εποχή τηλεοπτική σειρά, με κόστος έξι εκατομμύρια δολάρια ανά επεισόδιο, που ονομάζεται «Game of Thrones». Κυριολεκτικά, η χρήση των CGI γίνεται σε κάθε επίπεδο της παραγωγής. Όχι μόνο για διάφορα εφέ, αλλά για τα πάντα, από κτήρια, σπίτια και κάστρα, έως διάσπαρτα πλήθη (ώστε να αποδίδεται συνωστισμός πληθυσμού στη σκηνή), βλάστηση σε βουνοπλαγιές και πεδιάδες, ουρανός με ποικιλία στα σύννεφα, πλοιάρια μέσα στη θάλασσα και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Στο παρακάτω βίντεο που παρέθεσε στο κοινό το στούντιο παραγωγής CGI «Mackevision», το οποίο έχει αναλάβει τα ψηφιακά εφέ για την τηλεοπτική σειρά, αποκαλύπτεται η οπτική πανδαισία που κυριαρχεί σχεδόν σε κάθε σκηνή. Δεν υπάρχει λεπτομέρεια που δεν έχει «περάσει» μέσα από υπολογιστές με κατάλληλο λογισμικό, ώστε να αποδοθούν τα άψογα CGI του Game of Thrones. Αρκεί να δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε…

Περισσότερες πληροφορίες:

http://vimeo.com/100095868

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης