Σε πρώτο πλάνο είναι μια ογκώδης οθόνη καθοδικού σωλήνα (CRT), ακριβώς μπροστά της είναι το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, ενώ πλήθος καλωδίων συνδέει το σύστημα με τα διάφορα περιφερειακά όπως εκτυπωτής, σαρωτής, 56K modem. Πιο δίπλα βρίσκεται και ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να παίξει τραγούδια MP3 – κανονικό σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, οθόνη αφής και έξυπνες λειτουργίες/εφαρμογές θεωρούνται σενάρια επιστημονικής φαντασίας ακόμα. Βλέπετε, έχουμε γυρίσει πίσω Φθινόπωρο του 2001, μια εποχή που η ασύρματη δικτύωση Wi-Fi δεν ήταν δεδομένη (ούτε καν το όνομα αυτό δεν είχε ακόμα, παρά μόνο τον τεχνικό όρο «802.11 a/b») και οι φορητοί υπολογιστές ζύγιζαν κάποια κιλά, διέθεταν μικρής ανάλυσης/ευκρίνειας οθόνη και είχαν λιγοστή «δύναμη».

Εντούτοις, το έτος 2001 χαράχτηκε με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία της εταιρείας Microsoft αλλά και των απανταχού χρηστών PC, καθώς τότε εμφανίστηκε στην λιανική αγορά το νέο και πρωτοποριακό Λειτουργικό Σύστημα «Windows XP». Δεκατρία χρόνια μετά, ήρθε η ημέρα που το απαρχαιωμένο μεν, αλλά ιδιαίτερα αγαπητό όπως αποδείχτηκε στην πάροδο των ετών δε, Λειτουργικό Σύστημα, περνάει ολοκληρωτικά στο «χρονοντούλαπο» της τεχνολογίας. Σήμερα, Τρίτη 8 Απριλίου 2014, σταματά οριστικά και επίσημα η υποστήριξή των Windows XP (και του Office 2003) από την Microsoft.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλά έχουν αλλάξει την τελευταία δεκαετία από τότε που διατέθηκαν στο ευρύ κοινό τα Windows XP και το Office 2003: οι υπολογιστές είναι λιγότερο ακριβοί, οι συσκευές είναι πιο μικρές, τα Λειτουργικά Συστήματα είναι πιο γρήγορα και τα κινητά τηλέφωνα είναι πιο έξυπνα από ποτέ. Επιπλέον, ο τρόπος που εργαζόμαστε σήμερα έχει αλλάξει αρκετά, όντας εν κινήσει και περισσότερο κοινωνικοί στην εργασία μας. Παρ’ όλες αυτές τις εξελίξεις, σύμφωνα με το to Stat Counter, περίπου 20% των υπολογιστών παγκοσμίως χρησιμοποιούν ακόμα Windows XP.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λήξη υποστήριξης των Windows XP και Office 2003 σημαίνει ότι πλέον, δεν θα παρέχονται αναβαθμίσεις ασφαλείας και οι επιχειρήσεις δε θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη από την εταιρεία.

Βέβαια, η τεχνολογία δεν είναι το μόνο πράγμα που έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία. Πολλά έχουν αλλάξει αναφορικά με τις προσδοκίες που έχουν οι πελάτες και οι εργαζόμενοι από τις μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Microsoft σε περισσότερους από 1.400 καταναλωτές, ένας από τους τρόπους που οι πελάτες αξιολογούν μια επιχείρηση είναι από την τεχνολογία που χρησιμοποιεί. Συγκεκριμένα, περίπου τα δύο τρίτα είπαν ότι μια μικρή επιχείρηση θεωρείται ξεπερασμένη αν το Λειτουργικό Σύστημα ή οι υπολογιστές της είναι μεταξύ 5 και 10 ετών.

Για πολλές επιχειρήσεις, η προσφορά στους υπαλλήλους και τους πελάτες τους αυτού που θέλουν, είναι αρκετός λόγος για να αναβαθμίσουν το σύστημα τους.

«Οι μικρές επιχειρήσεις ανησυχούν για την ανάπτυξή τους. Οι μοντέρνες τεχνολογίες όπως τα Windows 8.1 και Office 365 δίνουν στις μικρές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εργάζονται πιο έξυπνα, να αυξάνουν την πελατειακή τους βάση και να γίνονται πιο επικερδείς», είπε ο Thomas Hansen, Vice President Worldwide Small and Medium Business στη Microsoft. «Σήμερα, η τεχνολογία επιτρέπει τις μικρές επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται επιτυχώς μεγαλύτερους ανταγωνιστές. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη έρευνα του Boston Consulting Group δείχνει ότι οι τεχνολογικά καταρτισμένες μικρές επιχειρήσεις δημιούργησαν νέες δουλειές δύο φορές πιο γρήγορα και μεγάλωσαν τα κέρδη τους 15% ταχύτερα από αυτές που χρησιμοποιούσαν λιγότερο αναβαθμισμένη τεχνολογία.»

Τι σημαίνει «τέλος υποστήριξης» για τις επιχειρήσεις;

Το τέλος της υποστήριξης δεν σημαίνει ότι από σήμερα, Τρίτη 8 Απριλίου 2014, τα Windows XP και Office 2003 θα σταματήσουν να λειτουργούν ξαφνικά. Παρ’ όλα αυτά, δε θα υπάρχουν πλέον ενημερώσεις ασφαλείας ή τεχνική υποστήριξη για Windows XP, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και των ακόλουθων:

– Υψηλότερο κόστος και χαμηλότερη παραγωγικότητα: Η μείωση των λειτουργικών εξόδων και η βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, είναι ανάμεσα στις ύψιστες προτεραιότητες των μικρών επιχειρήσεων. Οπότε, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι το 47% των μικρών επιχειρήσεων δήλωσαν πως η έλλειψη πόρων, είναι ένας σημαντικός λόγος για τη μη αντικατάσταση παλαιότερων υπολογιστών, παρόλο που παρουσιάζουν συχνά προβλήματα και μειώνουν την παραγωγικότητα (Techaisle, 2013). Μακροπρόθεσμα, η αντικατάσταση παλαιότερων υπολογιστών και η αναβάθμιση στα νέα Windows και Office είναι πολύ πιθανό να κοστίσουν λιγότερο. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι μικρές επιχειρήσεις δαπανούν κατά μέσο όρο 427 δολάρια (περίπου 310 ευρώ) σε επισκευές για υπολογιστές που είναι 4 ετών ή πιο παλιοί, χωρίς να προσμετρώνται οι ώρες χαμένης παραγωγικότητας για την επίλυση των προβλημάτων.

– Η έκθεση σε κινδύνους ασφάλειας και συμβατότητας: Η ασφάλεια είναι μια μεγάλη ανησυχία για όλες τις επιχειρήσεις – οι υπολογιστές που δεν υποστηρίζονται και δεν έχουν λάβει τις ενημερώσεις, είναι ευπαθείς σε κινδύνους ασφαλείας. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη έρευνα της ομάδας Microsoft’s Trustworthy Computing, έδειξε ότι τα Windows XP είναι πέντε φορές πιο ευπαθή σε κινδύνους και επιθέσεις από ότι τα Windows 8.1.

– Έλλειψη νέων εφαρμογών: Από σήμερα, Τρίτη 8 Απριλίου 2014, οι προγραμματιστές εφαρμογών και οι πάροχοι ανεξαρτήτων λύσεων που κάνουν υλοποιήσεις για Windows XP, δε θα εκδώσουν νέες αναβαθμίσεις για υπάρχουσες εφαρμογές και δε θα δημιουργήσουν νέες λύσεις το αυτό το λογισμικό.

Με άλλα λόγια, οποιεσδήποτε λύσεις υπάρχουν στα τωρινά Windows XP, θα παραμείνουν ως έχουν, από άποψη χαρακτηριστικών και βελτιώσεων. Οι υπολογιστές δε θα εξελίσσονται ταυτόχρονα με τον πελάτη, αλλά και με τις σύγχρονες απαιτήσεις της ανταγωνιστικής αγοράς.

Αναβάθμιση στα σύγχρονα Windows και Office

Οι μικρές επιχειρήσεις για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες, να συνεχίζουν να είναι ανταγωνιστικές και να μεγαλώνουν, χρειάζεται να εκμεταλλευτούν όλα τα οφέλη που η μοντέρνα τεχνολογία έχει να προσφέρει. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την σελίδα τέλους υποστήριξης XP (http://www.microsoft.com/en-us/windows/business/retiring-xp.aspx), την ιστοσελίδα Windows 8 Pro (http://www.microsoft.com/en-us/windows/business/get-started.aspx) και την ιστοσελίδα Office 365 for Business (http://office.microsoft.com/en-us/business/?WT.intid1=ODC_ENUS_FX101785584_XT104029222).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης