Ο αποθηκευτικός χώρος στους υπολογιστές έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, το οποίο ανακαλύπτει ο χρήσης με την πάροδο του χρόνου. Η χωρητικότητά του δεν είναι επαρκής, κοινώς κάποια στιγμή γεμίζει. Όταν γεμίσει ένας σκληρός δίσκος με περιεχόμενα, οι επιλογές δεν είναι πολλές ή για την ακρίβεια δεν υπάρχει καμία: ή αρχίζουμε τη διαγραφή αρχείων ή προβαίνουμε στην αγορά ενός περαιτέρω σκληρού δίσκου.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, αυξήθηκαν και τα μεγέθη των αρχείων που χρησιμοποιούμε, όπως για παράδειγμα των ταινιών – πλέον Υψηλής Ανάλυσης (HD) – που διατίθενται μέσω του Διαδικτύου. Παράλληλα, διάφοροι άλλοι τύποι αρχείων συνυπάρχουν στο σκληρό δίσκο του μέσου χρήστη, όπως προγράμματα, μουσική, κείμενα και φωτογραφίες. Το συνολικό μέγεθος όλων των παραπάνω ροκανίζει τον αποθηκευτικό χώρο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς αντιμετώπιση της έλλειψης χωρητικότητας, αρκετοί χρήστες καταλήγουν στη χρήση πολλαπλών ξεχωριστών σκληρών δίσκων ή «κουτιών» που δέχονται μέσα τους συνδυασμό συσκευών αποθήκευσης (2, 3 και παραπάνω). Η πρώτη λύση έχει το μειονέκτημα κατάληψης του χώρου εργασίας από τους σκληρούς δίσκους και τα καλώδιά τους (ανάλογα με τους σκληρούς, προσθέστε και το καλώδιο ρεύματος), ενώ στη δεύτερη λύση το κόστος για αρκετούς κρίνεται απαγορευτικό, καθώς ξεπερνά τα 400 ευρώ, για σύγχρονα «κουτιά» USB 3.0 ή Thunderbolt θύρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία Western Digital, με μακρά και επιτυχή παρουσία στον τομέα συσκευών αποθήκευσης, πρόσφατα παρουσίασε το μοντέλο «Black Desktop» με χωρητικότητα, για πρώτη φορά, που αγγίζει το εξωπραγματικό νούμερο των 4 TeraByte (TB) ή αλλιώς 4000 GigaByte / GB (για την ακρίβεια, 4096 GB). Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 1.000 ταινίες, μεγέθους 4GB έκαστη ή σε… 800.000 (χιλιάδες) μουσικά κομμάτια των 5 MegaByte (MB) το καθένα. Με πιο απλά λόγια, η χωρητικότητα των 4ΤΒ κάποια στιγμή και αυτή θα γεμίσει, αλλά η ώρα αυτή θα αργήσει να έλθει αρκετά.

Από τεχνικής μεριάς, ο νέος σκληρός δίσκος έχει διάσταση 3,5 ιντσών, συνδέεται μέσω θύρας SATA 3 και διαθέτει 64ΜΒ ειδικής «προσωρινής» μνήμης (η λεγόμενη λανθάνουσα μνήμη «cache»), που συμβάλλει στην αρτιότερη (ταχύτερη) και απρόσκοπτη μεταφορά δεδομένων από και προς τον σκληρό δίσκο. Επίσης, οι τεχνολογίες της Western Digital, με τις ονομασίες IntelliSeek, StableTrac και NoTouch, προσφέρουν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και προστασία από κραδασμούς, είτε εσωτερικούς (λόγω λειτουργίας των μηχανικών μερών) είτε εξωτερικούς (κατά τη μεταφορά του δίσκου).

Για το τέλος, όπως πάντα, αφήσαμε τη…λυπητερή ή αλλιώς την τιμή: «μόλις» 339 δολάρια ΗΠΑ (263,7 ευρώ). Για τον απαιτητικό χρήστη όμως, θα παραφράσουμε ένα οικείο γνωμικό του λαού μας: εμπρός στον χώρο τι είναι ο πόνος (της τσέπης);

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.wd.com/en/products/products.aspx?id=760

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης