O Πελοποννησιακός Πόλεμος (431-404 π.Χ.) υπήρξε υπήρξε η σφοδρότερη εμφύλια σύγκρουση στην ιστορία της Ελλάδας. Οι πόλεις – κράτη ενώνονταν η μια ενάντια στην άλλη: η Κόρινθος, οι Θήβες, η Δήλος, η Κέρκυρα, οι Πλαταιές, σχεδόν όλες πήραν μέρος. Η Σπάρτη και η Αθήνα ήταν οι μεγαλύτερες πόλεις – κράτη. Και οι δύο είχαν έλλειψη τροφίμων για τους κατοίκους τους. Το έδαφος γύρω από τις πόλεις τους δεν επαρκούσε για την καλλιέργεια των δημητριακών.
Αθηναϊκή Συμμαχία (κόκκινο) / Πελοποννησιακή Συμμαχία (πράσινο / Ουδέτεροι (κίτρινο)
Έτσι ενώθηκαν με τις άλλες πόλεις – κράτη που είχαν καλύτερη γη και μπορούσαν να παράγουν αρκετή τροφή με αντάλλαγμα την προστασία τους από την Αθήνα και την Σπάρτη. Η Αθήνα ηγούνταν της Αθηναϊκής ή Δηλιακής συμμαχίας, στην πραγματικότητα ηγεμονίας με επικεφαλής την ίδια, που περιλάμβανε τα περισσότερα νησιά και τις παράκτιες περιοχές του Αιγαίου. Η Σπάρτη από την άλλη ηγούνταν συμμαχίας που περιλάμβανε σημαντικές ηπειρωτικές δυνάμεις της Πελοποννήσου και της κεντρικής Ελλάδας. Η Σπάρτη υπερίσχυε στρατιωτικά, αλλά η Αθήνα ναυτικά και οικονομικά, κυρίως λόγω της οικονομικής απομύζησης των συμμάχων της.
Μετά τη λήξη των Περσικών Πολέμων, οι πόλεις-κράτη της Αθήνας και της Σπάρτης είχαν ηγεμονικό ρόλο στην Ελλάδα: η Σπάρτη στη ξηρά και η Αθήνα στη θάλασσα. Στην Αθήνα ξεκίνησε ο Χρυσός Αιώνας του Περικλή, με το χτίσιμο του Παρθενώνα και την εμφάνιση μεγάλων φιλόσοφων (όπως ο Σωκράτης). Οι Αθηναίοι, με πρόταση του Περικλή, περιέφραξαν τον Πειραιά και τον ένωσαν με την Αθήνα χάρη στα Μακρά Τείχη. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την ρήξη στις σχέσεις της Αθήνας με τη Σπάρτη, ενώ η έριδα μεταξύ της Κορίνθου και της Κέρκυρας ήταν η αφορμή του πολέμου.
Τα Μακρά Τείχη που ένωναν την Αθήνα με τον Πειραιά
Ο πόλεμος άρχισε το 431 π.Χ. και κράτησε 27 ολόκληρα χρόνια. Το επίκεντρό του ήταν η Στερεά Ελλάδα, αλλά οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν σε όλη την Ελλάδα και τις αποικίες της: στο Αιγαίο, στις ακτές της Μικράς Ασίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, και δυτικά στο Ιόνιο Πέλαγος, στη Σικελία και στη Νότια Ιταλία. Χωρίστηκε σε πολλά στάδια με καταστροφικές συνέπειες καθ’ όλη τη διάρκειά του και για τις δύο μεριές.
Το τέλος ήρθε όταν το 405 π.Χ., ο Σπαρτιάτης Λύσανδρος στους Αιγός Ποταμούς, στον Ελλήσποντο, κυρίευσε με έξυπνο στρατηγικό τέχνασμα όλα τα αθηναϊκά πλοία, γεγονός που συντέλεσε την ολοκληρωτική ήττα των Αθηναίων. Μετά από αυτό, ο στόλος της Σπάρτης απέκλεισε την Αθήνα από τη θάλασσα και, μέσω της οχυρωμένης Δεκέλειας, από την ξηρά. Η πολιορκία εξάντλησε τους Αθηναίους οι οποίοι, το 404 π.Χ., παραδόθηκαν και ζήτησαν ειρήνη.
Τα στάδια του πολέμου ήταν πολλά. Σε άλλες μάχες επικράτησαν οι Σπαρτιάτες και σε άλλες οι Αθηναίοι. Πώς θα ολοκληρωνόταν όμως αυτό το στάδιο της Ελληνικής ιστορίας, εάν μπορούσατε εσείς να πάρετε τις αποφάσεις; Εάν είχατε έναν κατάλληλο υπερ-πολεμιστή, ο οποίος θα αποτελούσε σημαντικό καταλύτη των εξελίξεων και παράλληλα με τη δική του θέληση να αλλάζει την έκβαση της κάθε μάχης;
Στο νέο παιχνίδι Assassin’s Creed Odyssey της Ubisoft, εσείς παίρνετε τις αποφάσεις. Από την αρχή επιλέγετε τον χαρακτήρα σας: την Κασσάνδρα ή τον Αλέξιο. Πρόκειται για απογόνους του βασιλιά της Σπάρτης, Λεωνίδα, οι οποίοι κραδαίνουν ένα μέρος του θρυλικού δόρατός του. Η ιστορία του Odyssey ξεκινά το 431 π.Χ. και έχετε στη διάθεσή σας τον χάρτη της Αρχαίας Ελλάδας για να ταξιδέψετε. Μπορείτε να επηρεάσετε με τις αποφάσεις και τις πράξεις σας το τεταμένο τοπίο του ελληνικού χάρτη.

Ο πρωταγωνιστής (ή πρωταγωνίστρια) αποτελούν το μέσο σας για να ελέγξετε το γεωπολιτικό χώρο. Από τις πρώτες σας αποστολές θα είναι να ταξιδέψετε στα Μέγαρα για να βρείτε τον Σπαρτιάτη στρατηγό της περιοχής. Μπορείτε να βοηθήσετε τους Πελοποννήσιους μαζεύοντας πληροφορίες και καταστρέφοντας προμήθειες των Αθηναίων ή να επιλέξετε να πολεμήσετε τους Σπαρτιάτες.
Θα ταξιδέψετε στους Δελφούς για να ακούσετε τον χρησμό της Πυθίας. Μπορείτε να επιλέξετε μέσω του νέου συστήματος διαλόγων του νέου Assassin’s Creed, αν θα την εμπιστευθείτε ή όχι. Αντίστοιχα, οι πράξεις σας σε κάθε περιοχή της Ελλάδας θα έχουν αντίκτυπο που θα δίνει προβάδισμα στους Αθηναίους ή τους Σπαρτιάτες, αναλόγως υπέρ ποιας πλευράς θα ταχθείτε.
Ζήστε την εμπειρία του Πελοποννησιακού Πολέμου μέσα από το Assassin’s Creed Odyssey και ορίστε εσείς τη μοίρα σας, ταξιδεύοντας στην Αρχαία Ελλάδα.
Δείτε όλες τις διαθέσιμες εκδόσεις του Assassin’s Creed Odyssey, πατώντας εδώ.
Το Assassin’s Creed Odyssey κυκλοφορεί για PlayStation 4, Xbox One και PCDD.Μάθετε περισσότερα για το PCDD, τον νέο τρόπο διανομής των PC games, αλλά και τα σημεία πώλησης των σχετικών καρτών, πατώντας εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης