Πληροφορίες

Τίτλος: Divinity: Original Sin II – Definitive Edition
Διαθέσιμο σε: PlayStation 4 / Xbox One / PC
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Larian Games
Εκδότρια Εταιρεία: Larian Games
Είδος: RPG
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 31 Αυγούστου 2018

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι και αν δεν απευθύνονται στο ευρύ κοινό, υπάρχουν τίτλοι που κερδίζουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Σε μια εποχή που οι πιο hardcore παίκτες αναζητούν κάτι πιο απαιτητικό ιδιαίτερα στην κατηγορία των RPG’s έρχεται η Βελγική εταιρεία παραγωγής, Larian Studios να μας καθηλώσει για ώρες στις οθόνες και πλέον στις τηλεοράσεις μας. Το Divinity: Original Sin 2 κυκλοφόρησε ένα χρόνο πριν για PC διαδεχόμενο επάξια τον προκάτοχό του, σύμφωνα με τα reviews που κυκλοφόρησαν τότε. Η Definitive Εdition είναι πλέον διαθέσιμη για κονσόλες (PS4 και Xbox One) κάτι που περίμεναν αρκετοί fans της σειράς και του είδους γενικότερα. Το αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά θα δικαιώσει την Larian η οποία με τεράστια προσοχή στη λεπτομέρεια και πολύ μεράκι μας προσφέρει στις κονσόλες το Divinity: Original Sin 2 – Definitive Edition.

Μάγοι, ξωτικά, σκελετοί, ξόρκια, μυστικά και πραγματικά οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί ο νους σας ότι μπορεί να υπάρξει σε ένα fantasy RPG θα τα βρείτε εδώ και μάλιστα τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Χρονικά τοποθετημένο αιώνες μετά το πρώτο Divinity, το Original Sin 2 διαδραματίζεται στον κόσμο της Rivellon με ένα αρκετά αυτούσιο Story αλλά και με αναφορές στον προηγούμενο τίτλο. Για όσους δεν γνωρίζουν, το Original Sin 2 (όπως και ο πρώτος τίτλος) είναι ένα Turn based RPG με ισομετρική κάμερα και δυνατότητα τόσο για Solo όσο και για Co-op gameplay. Το Story του, το βρήκαμε αρκετά ενδιαφέρον – ίσως περισσότερο και από το πρώτο παιχνίδι – με την main ιστορία να εμπλουτίζεται με ένα τεράστιο αριθμό καλοσχεδιασμένων side quests. Ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι η ελευθερία του και ιδιαίτερα οι πολλές επιλογές που δίνονται για την ολοκλήρωση των αποστολών αλλά και οι επιπτώσεις που έχουν αυτές στον κόσμο του. Το βασικό story έχει διάρκεια κοντά στις 50 ώρες gameplay, χρόνος που μπορεί να διπλασιαστεί αν ασχοληθείτε και με τα side quests.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη επιλογή που κάνουμε λοιπόν, είναι αυτή για τη δυσκολία του παιχνιδιού και η Definitive Edition περιλαμβάνει και ευκολότερες επιλογές για τους πιο άπειρους παίκτες, ταυτόχρονα όμως μπορεί να γίνει ιδιαίτερα απαιτητικό στις μεγαλύτερες δυσκολίες. Γενικά υπάρχει μεγάλη ισορροπία σε αυτόν τον τομέα, όποια επιλογή και αν κάνετε. Επόμενη οθόνη που συναντούμε είναι αυτή του καταπληκτικού πραγματικά Character Creator του τίτλου. Μπορούμε να επιλέξουμε έναν από τους έξι βασικούς πρωταγωνιστές με το δικό τους backstory και το δικό τους questline, να τους παραμετροποιήσουμε όπως θέλουμε αλλάζοντας τις κλάσεις τους ή να φτιάξουμε εξ ολοκλήρου έναν καινούργιο χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα συναντήσουμε και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές προσθέτοντάς τους ως companions (σε party μέχρι τεσσάρων ατόμων) βιώνοντας και το δικό τους στόχο στο παιχνίδι. Οι διάλογοι και οι προσωπικότητες των χαρακτήρων είναι ιδιαίτερα προσεγμένοι προσφέροντας έναν σοβαρό αλλά και χιουμοριστικό χαρακτήρα στο παιχνίδι και το writing πραγματικά εξαιρετικό.

Η εξερεύνηση και η εκπλήρωση αποστολών αποτελεί μεγάλο μέρος του παιχνιδιού και το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις δικές σας επιλογές. Θα λύσετε γρίφους, θα ανακαλύψετε θησαυρούς και κρυφό loot ενώ πολλοί από τους NPCs έχουν το δικό το τους quest να σας προσφέρουν, μερικά εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα αξιομνημόνευτα, όπως η ιστορία ενός δράκου φυλακισμένου με τα ξόρκια μιας τρομερής μάγισσας, η ιστορία των φλεγόμενων γουρουνιών και πολλά άλλα. Το immersion είναι εκπληκτικό καθώς κάθε βήμα που κάνετε στον χάρτη, κάθε NPC και κάθε σας πράξη έχουν το δικό τους ρόλο στο παιχνίδι. Οι χάρτες του παιχνιδιού μπορεί να μην είναι μεγάλοι σε μέγεθος και σε αριθμό αλλά είναι τόσο πλούσιοι σε υλικό που θα περάσετε ως και δεκάδες ώρες στον καθένα. Το αρνητικό είναι ότι από την στιγμή που φύγετε από έναν χάρτη, προχωρώντας το Story δεν μπορείτε να γυρίσετε πίσω και όσα quests ήταν ανοιχτά μέχρι τότε χάνονται. Επίσης η Definitive Edition περιλαμβάνει επιπλέον υλικό πολλών ωρών και αλλαγές ιδιαίτερα στο κεφάλαιο 3 του Divinity: Original Sin 2.

Οι μάχες όπως αναφέραμε είναι turn based με τους χαρακτήρες να εκτελούν επιθέσεις, skills αλλά και χρήση consumables σε μια σειρά ο ένας με τον άλλο. Στα μέτρια και υψηλά επίπεδα δυσκολίας, τα πάντα μπορεί να παίξουν ρόλο, από τον εξοπλισμό των χαρακτήρων μας, την σωστή τοποθέτηση των ηρώων στο χώρο και ακόμη περισσότερο την ίδια τη στρατηγική του παίκτη. Δεν είναι ψέμα πως υπήρχαν μάχες που μας κράτησαν από μισή ως και μία ώρα κατά τη διάρκεια του playthrough μας. Οι χαρακτήρες έχουν διάφορες κλάσεις ο καθένας αλλά μπορούν να τροποποιηθούν όπως θέλουμε εμείς. Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα να ξεκινήσετε με έναν melee χαρακτήρα με την ιδιότητα του pyromancer και στη συνέχεια να τον μετατρέψετε σε έναν ranged πολεμιστή με summoning δυνατότητες (το ίδιο ισχύει και για τους companions). Η μάχη του Divinity OS2 βασίζεται κατά πολύ και στα φυσικά στοιχεία όπως αυτό της φωτιάς, του νερού, του ηλεκτρισμού και στον συνδυασμό αυτών με τον παίκτη να μπορεί να πειραματιστεί ιδιαίτερα. Το μόνο αρνητικό που βρήκαμε σε αυτό το κομμάτι είναι ότι κάποιες φορές οι χώροι που γίνονται οι μάχες είναι συχνά γεμάτοι με βαρέλια διαφόρων υλών (φωτιάς, δηλητηρίου κτλ.) με αποτέλεσμα να γίνεται ένας χαμός από elemental damage στην οθόνη.

Μιας και μιλάμε για την έκδοση για τις κονσόλες ο χειρισμός με το controller δεν μπορεί να είναι τόσο άμεσος και τόσο ακριβής όπως είναι στο PC με ποντίκι και πληκτρολόγιο αλλά με την πάροδο του χρόνου ο παίκτης προσαρμόζεται. Επίσης το παιχνίδι ίσως φανεί υπερβολικά πολύπλοκο (ιδιαίτερα με όσους δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με τη σειρά) αλλά μιλάμε ξεκάθαρα για περίπτωση όπου ο χρόνος και η προσπάθεια ανταμείβονται. Η απόλυτη ελευθερία ίσως κάνει τους πιο άπειρους να “χαθούν” στον μεγάλο όγκο των quests και στις τεράστιες δυνατότητες του gameplay αλλά όπως προαναφέραμε πρόκειται για ένα παιχνίδι που “απαιτεί” χρόνο για να το απολαύσετε κάτι που είναι λογικό μιας και μιλάμε για ένα αρκετά old-school RPG με μοντέρνα όμως στοιχεία. Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε σοβαρά αρνητικά άξια αναφοράς για το παιχνίδι πέρα από μικρά ατοπήματα όπως το δύσχρηστο Journal του.

Πολλοί είναι αυτοί που θα ενδιαφερθούν για το co-op του τίτλου και η αλήθεια είναι ότι δουλεύει αρκετά καλά αρκεί να έχετε στην παρέα σας κάποιον που αγαπά το είδος και έχει σκοπό να ασχοληθεί. Το Co-Op (έως τεσσάρων ατόμων) παιχνίδι διαδραματίζεται στον κόσμο του ενός παίκτη που είναι ο Host με τον άλλο παίκτη να αναλαμβάνει τον χειρισμό ενός από τους companions του host. Επίσης μπορείτε να ξεκινήσετε ένα παιχνίδι μαζί με τον φίλο σας απο την αρχή δημιουργώντας και οι δύο ξεχωριστό χαρακτήρα και βιώνοντας μαζί τις συγκινήσεις, τα μυστικά και τις μάχες στον φανταστικό κόσμο της Rivellon.

Με την ισομετρική κάμερα του παιχνιδιού, οι χάρτες και οι περιοχές είναι ιδιαίτερα όμορφες έχοντας ποικιλία και λεπτομέρεια παρά την λογική “σμίκρυνση” που δέχονται λόγω του ύφους της κάμερας. Ο κόσμος είναι ιδιαίτερα ζωντανός και “πειστικός” για fantasy RPG με όλα τα στοιχεία που αναζητούμε σε τέτοιες τοποθεσίες: φρούρια, χωριά, δάση κτλ. Ακόμη και στον τομέα του ήχου η επιτυχημένη “συνταγή” του OS1 συνεχίζεται προσφέροντας ποιοτικούς τόνους, πολύ ικανοποιητικό voice acting και ωραία κάθε μορφής εφέ. Το performance στο PS4 που πραγματοποιήθηκε το Review είναι αρκετά σταθερό πέρα κάποιες πολύ συγκεκριμένες περιοχές που τα 30 fps έπεφταν αισθητά. Υπάρχει επιλογή πάντως τόσο για HDR αλλά και για 4Κ στο PS4 Pro.

Συμπέρασμα

To Divinity: Original Sin 2, έρχεται ακόμα πιο εμπλουτισμένο από τον προκάτοχό του και προσφέρει μια ανεπανάληπτη εμπειρία για όλους τους RPG fans. Είναι υπέροχο να βλέπουμε μικρότερα Studios να τελειοποιούν το είδος και ελπίζουμε αυτή η αναγνώριση να έρθει και από τον κόσμο που ψάχνει κάτι αντίστοιχο για τη συλλογή του. Η αίσθηση του χρόνου χάνεται και βρίσκαμε συχνά τον εαυτό μας να απορροφάται στον κόσμο της Rivellon που παρά τα μικρά “ατοπήματα” της έχει ένα τρομερό “παραμύθι” να μας προσφέρει που σίγουρα όλοι πρέπει να βιώσουμε.

Βαθμολογία:  9/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης