Του Παύλου Κρούστη

Πληροφορίες

Τίτλος: Mario + Rabbids Kingdom Battle
Διαθέσιμο σε: Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε σε: Switch
Εταιρεία Ανάπτυξης: Ubisoft Paris / Ubisoft Milan
Εκδότρια Εταιρεία: Ubisoft
Είδος: Turn-Based Tactics
Ηλικίες: 7+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 29 Αυγούστου 2017

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας τίτλος-έκπληξη που δεν περίμενε κανείς, ανακοινώθηκε πριν μερικές εβδομάδες, στην E3 2017, στην press conference της Ubisoft και αποτελεί τη συνεργασία δύο τεράστιων εταιρειών στο χώρο του gaming: της Ubisoft και της Nintendo. Για την ακρίβεια, οι δυο εταιρείες ενώνουν τον κόσμο του Mario με αυτόν των θεότρελων Rabbids για να φτιάξουν ένα παιχνίδι, που… δεν περιμέναμε. Είναι παιχνίδι που έχει αναπτυχθεί πλήρως από την Ubisoft υπό την εποπτεία της Nintendo και από “την κορφή ως τα νύχια” φαίνεται να είναι Nintendo game.

Δείτε περισσότερα παιχνίδια της Ubisoft ΕΔΩ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Mario + Rabbids Kingdom Battle είναι ένα παιχνίδι περιπέτειας, όπου ελέγχετε μια ομάδα χαρακτήρων, εξερευνάτε τον κόσμο γύρω σας για νομίσματα, μυστικά και άλλα πολλά, ενώ τις περισσότερες ώρες σας θα τις περάσετε πολεμώντας σε turn-based μάχες. Όπως έχει αναφέρει ο Shigeru Miyamoto, “μπαμπάς” του Mario, “ήταν αναζωογονητικό να βλέπουμε τον Mario σε ένα είδος που δεν περιμέναμε”. Το παιχνίδι ετοιμάζεται από το 2014, ενώ σε διάφορες φάσεις του, οι παραγωγοί από την Ubisoft παρουσίαζαν τη δουλειά τους στα άτομα της Nintendo, ώστε να ταιριάξει το σύμπαν των Rabbids με αυτό του Mario. Το αποτέλεσμα είναι κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει.

Η ιστορία έχει ως εξής: Μια τεράστια διαγαλαξιακή πύλη έχει ανοίξει κοντά στο κάστρο της Princess Peach και ο Mario βλέπει ξαφνικά Rabbids να ξεπηδούν από αυτήν. Για να επαναφέρει την ισορροπία στο Mushroom Kingdom, η οποία έχει διαταραχθεί από τα… άτακτα Rabbids, ο Mario θα συνεργαστεί με τον Luigi, την Princess Peach και τον Yoshi, αλλά και τέσσερα φιλικά Rabbids, τα οποία έχουν τη μορφή του Mario και της παρέας του.

Στη διάθεσή σας θα έχετε λοιπόν τους παραπάνω ήρωες και τα 4 Rabbids με τα χαρακτηριστικά των ηρώων του Mushroom Kingdom, δηλαδή τον Rabbid Mario, Rabbid Luigi, Rabbid Yoshi και φυσικά την πολυλατρεμένη Rabbid Peach, η οποία έχει ξεσηκώσει τα πλήθη από τότε που την είδαμε πρώτη φορά, ενώ έχει μέχρι και δικό της λογαριασμό στο Instagram πλέον…

Στη διάθεσή μας είχαμε μόλις δύο πίστες του παιχνιδιού. Μία στην αρχή, που τα πράγματα ήταν σχετικά απλά και λειτούργησε ως tutorial με τη βοήθεια και την καθοδήγηση εκπροσώπου της Ubisoft και ακόμα μία που βρίσκεται στη μέση του παιχνιδιού και είχε σκοπό να μας δείξει το εντυπωσιακό βάθος των λειτουργιών του τίτλου.

Επιλέξτε τα μέλη της ομάδας σας

Επιλέξτε τις ικανότητες του κάθε χαρακτήρα

Όπως αναφέραμε και παραπάνω πρόκειται για ένα τίτλο turn-based strategy. Για την ακρίβεια φέρνει πολύ σε XCOM και αυτό είναι ένα από τα σημεία που εκπλήσσουν. Φανταστείτε το όμως με ένα άκρως γοητευτικό και χαριτωμένο περιτύλιγμα. Στην αρχή της περιπέτειάς σας, θα γνωρίσετε ένα μικρό robot, το οποίο θα λειτουργεί ως βοηθός-οδηγός σας. Θα αφεθείτε μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού, ο οποίος ήταν πανέμορφα σχεδιασμένος και καθ’ όλη τη διάρκεια είχαμε στο νου μας ότι παίζουμε παιχνίδι της Nintendo. Η παρουσίαση είναι εντελώς… Nintendo. Από τα μενού, τους ήχους, τις λήψεις… τα πάντα φωνάζουν Mario. Ο κόσμος θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται σε κάποιο από τα βασικά παιχνίδια του διάσημου υδραυλικού.

Το μικρό robot-βοηθός μάς έβαλε στα μενού και μας εξήγησε τα βασικά. Ανά πάσα στιγμή έχετε τρεις χαρακτήρες στην ομάδα σας. Όσο εξερευνάτε τον κόσμο, έχετε τη δυνατότητα να οδηγήσετε το μικρό robot και πίσω από αυτό ακολουθούν οι τρεις ήρωές σας. Μπορείτε να εξερευνήσετε για να βρείτε νομίσματα, με τα οποία αργότερα θα αγοράσετε όπλα και ικανότητες, ανάμεσα σε άλλα, ενώ μπορείτε να βρείτε και διάφορα μυστικά και special αντικείμενα στον κόσμο. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε τόσο τον κόσμο, αλλά βρήκαμε ευκαιρία να δούμε λίγο παραπάνω τα πανέμορφα γραφικά του τίτλου. Πολύχρωμα και cartoony, όπως ακριβώς θα περιμένατε από ένα παιχνίδι Mario, με μεγάλη ποικιλία στα περιβάλλοντα και λεπτομέρειες από τον κόσμο του μουστακαλή ήρωα.

Είδαμε δύο ειδών πίστες, όπως προαναφέραμε. Στο πρώτο είδος έπρεπε να ξεπαστρέψουμε την αντίπαλη ομάδα. Σε αυτήν τη φάση, πρέπει να φροντίσουμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητες και τις ικανότητες των τριών ηρώων που έχουμε επιλέξει και να καταφέρουμε να εξοντώσουμε όλους τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας. Στο δεύτερο είδος πρέπει να φτάσει έστω και ένας από τους ήρωές σας στην άλλη άκρη της πίστας. Εκεί μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε έξυπνα την κάλυψη, είτε να παλέψετε, είτε κάποιον συνδυασμό. Οι ήρωες έχουν στη διάθεσή τους πληθώρα ικανοτήτων και όπλων, τόσο αμυντικές, όσο και επιθετικές. Υπάρχουν οι κλασικές ασπίδες, τα power-ups για μεγαλύτερο damage και φυσικά υπάρχουν και στατιστικά για τα πάντα, ώστε να οργανωθείτε πλήρως. Στο στήσιμο της στρατηγικής σας βοηθά ιδιαίτερα και ένα πλάνο που μπορείτε να δείτε πριν τη μάχη, ενώ αντίστοιχα σας δίνεται και η δυνατότητα να ορίσετε τα skills σας στο skill tree, τα όπλα σας, τα οποία χωρίζονται σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα, αλλά και τα μέλη της ομάδας σας, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Όταν μπείτε στη μάχη, έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το gadget για την κίνηση, το οποίο σας επιτρέπει να προχωρήσετε έως συγκεκριμένα τετράγωνα στον χώρο, το όπλο σας, είτε melee, είτε πυροβόλο και κάποιο technique ή ειδικό ability, το οποίο επιτρέπει να κάνετε heal, ασπίδες, επιπλέον ζημιά κλπ. Τα τελευταία χρειάζονται μερικούς γύρους για να φορτίσουν ξανά. Αφού ολοκληρώσετε όλες τις κινήσεις σας για όλους τους χαρακτήρες σας, τότε έρχεται η σειρά των αντιπάλων, οι οποίοι είναι διαφόρων ειδών Rabbids και όχι μόνο (είδαμε και τα Boos, τα φαντάσματα από τον κόσμο του Mario). Τα αντίπαλα Rabbids χωρίζονται σε πολλά είδη με διαφορετικές μορφές και ικανότητες και θα τις χρησιμοποιήσουν όλες για να καταφέρουν να σας νικήσουν.

Οι μάχες είναι πλήρως προσβάσιμες, καθώς μπορείτε να παίξετε στον χώρο όπως εσείς θέλετε, είτε πιο προσεκτικά, είτε πιο επιθετικά. Εκτός από όλα όσα θα περιμένατε από ένα tactical παιχνίδι, το Mario + Rabbids έχει και τα δικά του στοιχεία φυσικά. Οι χαρακτήρες μπορούν να κάνουν dash (και με upgrade πολλαπλές φορές) και να συνδυάσουν με επιθέσεις από τα όπλα τους. Παράλληλα μπορείτε να καταστρέψετε τα covers του αντιπάλου ή να ταξιδέψετε μέσα από σωλήνες για να βγείτε σε διαφορετικά μέρη της πίστας. Οι χαρακτήρες μπορούν να συνεργαστούν για συνδυασμένες επιθέσεις ή για να αποκτήσετε πρόσβαση σε υψηλότερες περιοχές μες στην πίστα από όπου μπορείτε να έχετε καλύτερη οπτική και να κάνετε μεγαλύτερη ζημιά,. Αναλόγως της θέσης σας, εμφανίζεται ποσοστό επιτυχίας της βολής σας. Εντύπωση μας έκαναν κάποια υπέροχα mini cutscenes, όταν κάνετε κάποια εντυπωσιακή κίνηση ή όταν καταστρέφετε τους αντιπάλους σας.

Η αλήθεια είναι ότι παίξαμε την πρώτη πίστα και καταλάβαμε πολλά πράγματα για την μάχη. Όταν μεταφερθήκαμε όμως στη δεύτερη πίστα, στη μέση του παιχνιδιού κατευθείαν (για λόγους παρουσίασης) δεν καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε, καθώς δεν υπήρχε η εξοικείωση με τον τίτλο και η ομαλή εκμάθηση των στοιχείων του. Εδώ να αναφέρουμε ότι πριν από κάθε μάχη, έχετε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε το Easy Mode, το οποίο αυξάνει τη ζημιά που κάνετε και μειώνει την ενέργεια των αντιπάλων. Τέλος, υπήρχε και ένα τρίτο μέρος του τίτλου, το τοπικό συνεργατικό παιχνίδι, το οποίο θα έχει συγκεκριμένες προκλήσεις για δύο παίκτες, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε στη διάθεσή μας.

Το Mario + Rabbids αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο τίτλο για το Nintendo Switch, το οποίο φαίνεται να έχει ένα απ’ τα πιο ρευστά και καλοστημένα προγράμματα κυκλοφοριών, που έχουμε δει εδώ και χρόνια από κονσόλα. Μπορεί να έχει δημιουργηθεί από την Ubisoft, αλλά είναι ένα Nintendo game. Ο συνδυασμός του Mario και των Rabbids εκτός του ότι φαίνεται πολύ εύστοχος, δημιουργεί μια νέα εικόνα για τον αγαπημένο ήρωα, αφού δεν τον έχουμε δει ξανά σε τέτοιο ρόλο. Τα Rabbids δε, κάνουν ακόμα πιο ελκυστικό τον τίτλο, ενώ προσθέτουν και το χιουμοριστικό στοιχείο. Διαθέτει τα φόντα να τραβήξει και κόσμο που δεν ασχολείται εκτενώς με τα tactical games, όπως και για newcomers ή παιδιά που ξεκινούν την καριέρα τους στο… hardcore gaming και διαθέτει βάθος και αμέτρητες ικανότητες, όπλα και συνδυασμούς, που θα δελεάσουν ακόμα και βετεράνους του είδους. Ελπίζουμε να μην απογοητεύσει η ροή του και να έχει μερικούς άσους στο μανίκι για να μην γίνει επαναλαμβανόμενο.

Το καλύτερο νέο είναι το παιχνίδι είναι ιδανικό όπως φαίνεται για να παίζεται σε μικρές δόσεις και έτσι ταιριάζει απόλυτα στο roster του Nintendo Switch και τη φορητή μορφή του. Περισσότερα για τον τίτλο σε μερικές εβδομάδες που κυκλοφορεί και στην τελική του έκδοση.

Το παιχνίδι δοκιμάστηκε στα γραφεία της CD Media για μερικές ώρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης