Μια πολύ ενδιαφέρουσα συμφωνία ανάμεσα στις -ανταγωνίστριες εταιρείες κατά τ’ άλλα- Intel και AMD για την κατασκευή νέου επεξεργαστή Core με custom Radeon graphics processor στο ίδιο τσιπ, ανακοινώθηκε δίνοντας έτσι τροφή για σκέψη για το πού οδηγείται το PC gaming, αφού είναι σαφές ότι οι νέοι επεξεργαστές προορίζονται για τέτοια χρήση.

Η Wall Street Journal αποκάλυψε χθες την επίσημη ανακοίνωση της Intel για αυτήν τη συμφωνία και ανέφερε ότι η εταιρεία εντόπισε μια ευκαιρία για να κατασκευάσει λεπτότερες και ελαφρύτερες φορητές enthusiast πλατφόρμες, που στοχεύουν σε μια premium εμπειρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα enthusiast mobile PCs έχουν επεξεργαστές Intel Core H-series που συνδυάζονται με επεξεργαστές γραφικών υψηλής ισχύος, τα οποία φτάνουν στα 26mm σε ύψος. Τα laptops τείνουν πλέον να είναι 16mm ή να φτάνουν ακόμα και τα 11mm και η εταιρεία θέλησε να εστιάσει στη βελτίωση αυτού.

Τα νέα τσιπ θα είναι μέρος της 8ης Core γενιάς της Intel και θα συνδυάζουν την Core H-series με high bandwidth μνήμες δεύτερης γενιάς (HBM2) και τις custom λύσεις της AMD για τα γραφικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Intel και η AMD καταφέρνουν έτσι να πετύχουν επιδόσεις σε ΑΑΑ gaming εφαρμογές και δημιουργία περιεχομένου.

“Η συνεργασία μας με την Intel επεκτείνεται πέραν της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας μας και προσφέρει μια διαφορετική λύση για την αγορά των γραφικών υψηλών επιδόσεων”, αναφέρει ο Scott Herkelman, αντιπρόεδρος της AMD Radeon Technologies Group. “Μαζί μπορούμε να προσφέρουμε στους gamers και στους δημιουργούς περιεχομένου της δυνατότητα να έχουν πιο ελαφριά και πιο λεπτά PC. Αυτή η νέα semi-custom GPU φέρνει τις επιδόσεις των Radeon graphics στα χέρια των enthusiasts, που απαιτούν την καλύτερη οπτική εμπειρία.”

Η ιδέα προήλθε από την Intel, η οποία προσέγγισε την AMD για τη νέα συνεργασία, όπως επιβεβαίωσαν εκπρόσωποι και των δύο εταιρειών στο site PCWorld. Η λύση που θα προσφέρει η AMD θα έχει πολλά κοινά με τις semi-custom GPUs των PlayStation 4 και Xbox One.

Αναμένεται να δούμε αν και πώς θα αντιδράσει η Nvidia, αλλά και τι άλλες επιπτώσεις θα δούμε στο συγκεκριμένο κλάδο από μια τόσο σημαντική συμφωνία.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης