Πληροφορίες

Τίτλος:
Assassin’s Creed: The Ezio Collection
Πλατφόρμες: PS4 / Xbox One
Tested on: PS4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Ubisoft Montreal
Εκδότρια Εταιρεία: Ubisoft
Είδος: Action-Adventure
Ηλικίες: 18+

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισαγωγή
Η «remastered εποχή» είναι γεγονός από το 2013 και έπειτα. Όταν οι κονσόλες PlayStation 4 και Xbox One έκαναν το ντεμπούτο τους, πολλές εταιρείες κατέφυγαν σε μια επιπλέον λύση όσον αφορά την αύξηση των εσόδων τους. Αρκετά παιχνίδια της προηγούμενης γενιάς, βρέθηκαν με αναβαθμισμένα γραφικά, ώστε να δώσουν την ευκαιρία σε πολλούς να τα απολαύσουν ξανά, αλλά και στους υπόλοιπους να τα δουν για πρώτη φορά στη νέα τους κονσόλα.

Βρείτε περισσότερα παιχνίδια για PlayStation 4, Xbox One και PC ΕΔΩ.

Η σειρά Assassin’s Creed δε θα μπορούσε να λείπει από τη remastered αυτή «μόδα» , οπότε ήρθε κι εκείνη για να μας διηγηθεί την ιστορία του Ezio Auditore da Firenze. Μιλάμε φυσικά για το Assassin’s Creed: The Ezio Collection, το οποίο περιλαμβάνει τα Assassin’s Creed II, Assassin’s Creed: Brotherhood και το Assassin’s Creed: Revelations. Το θέμα όμως είναι, αξίζει τελικά η συλλογή αυτή ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα remasters, που έχουν κυκλοφορήσει; Η απάντηση δίνεται στο παρακάτω Review.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρχή ενός μεγάλου ηγέτη

Gameplay/Concept
Η αρχή γίνεται με το Assassin’s Creed II, που ο πρωταγωνιστής μας Desmond προσπαθεί να βρει κάποια πολύτιμα αρχαία αντικείμενα στην Ιταλία, γνωστά και ως Pieces of Eden. Το όλο concept έχει ξεκινήσει από τον πρώτο τίτλο της σειράς και τώρα ο Desmond καλείται να βρει τα κομμάτια αυτά μέσω του τεχνολογικού θαύματος Aminus 2.0 και της ομάδας της Lucy Stillman (πρώην υπάλληλος Abstergo). Και μάλιστα όλα αυτά να γίνουν πριν τους πιάσει η Abstergo Industries.

Έτσι λοιπόν, ο ήρωάς μας κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν και μπαίνει στην πολυτάραχη ζωή του Ezio Auditore, ενός πλούσιου γυναικά που διαθέτει εξαιρετικές πολεμικές ικανότητες. Μπαίνοντας στο κλίμα της Ιταλικής Αναγέννησης, σιγά σιγά το παιχνίδι μάς τοποθετεί σε κλίμα εκδίκησης. Ο Ezio θα γίνει ένας εκ των κορυφαίων Assassins και θα παλέψει μέχρι τέλους για δικαιοσύνη.

Η Ιταλία στα καλύτερά της

Όλα αυτά θα γίνουν στην Ιταλία η οποία είναι τεράστια και έτοιμη για εξερεύνηση. Το περιβάλλον είναι εξαιρετικό και παρουσιάζει τη μέγιστη δυνατή λεπτομέρεια της χώρας κατά τον 15ο αιώνα. Ως Assassin διαθέτουμε πολλές επιθετικές αρετές που σύντομα θα είναι αναγκαίες. Το freerunning βρίσκεται στις δόξες του, παρά τα όποια δικαιολογημένα προβλήματα που έχει (κυκλοφόρησε το 2008). Οι μάχες προσθέτουν ένα τόνο νοσταλγίας και σε συνδυασμό με το stealth στοιχείο και το τρέξιμο στις ταράτσες, απολαμβάνουμε κάθε πτυχή του παιχνιδιού.

Συνεχίζοντας με το Assassin’s Creed: Brotherhood, ο Desmond αυτή τη φορά προχωράει λίγα χρόνια μπροστά, περίπου στο 1499, όπου θα θυμηθεί μια επίθεση που έγινε από τους μοχθηρούς Templars στη βίλα του θείου του, η οποία είχε και καταστροφικές συνέπειες για την πόλη. Για όσους δε γνωρίζουν ο θείος Mario είναι εκείνος που δίδαξε τον Ezio τα μυστικά των Assassins και τον προσέθεσε στο τάγμα.

Τα πρόσωπα των χαρακτήρων δεν είναι πολύ όμορφα

Πλέον το σκηνικό αλλάζει και κυμαίνεται σε πιο ευαίσθητο επίπεδο μιας και η Ρώμη βρίσκεται στα χέρια των Templars. Η δουλειά του Ezio είναι η απελευθέρωσή της, η οποία θα γίνει με τη βοήθεια ικανών πολιτών. Ο ήρωάς μας αναλαμβάνει το ρόλο του δασκάλου και είναι έτοιμος να πάρει πίσω ό,τι του ανήκει. Το τάγμα θα μεγαλώσει και ο Ezio θα είναι πάνοπλος για τη μεγάλη μάχη. Να σημειωθεί πως πλέον οι μεταφορές γίνονται και με άλογα.

Στον συγκεκριμένο τίτλο, ευτυχώς τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα όσον αφορά το σύστημα μάχης. Το free-running λειτουργεί καλύτερα, ενώ πλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όπλα, κανόνια, βέλη (απλά και με δηλητήριο). Αίσθηση προκαλεί η προσθήκη του one-button execution που γίνεται κατά τη διάρκεια μιας μάχης με σπαθιά. Εντυπωσιακό θα λέγαμε και με μια μικρή δόση splatter, που σας κάνει να το απολαύσετε περισσότερο. Επιπρόσθετα έχουμε και την πολύτιμη βοήθεια του Leonardo DaVinci, που θα κάνει τα απαραίτητα upgrades στα όπλα κι έτσι θα μπορούμε να κινούμαστε άφοβα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του χάρτη.

Κλείνοντας την τριλογία αυτή, ο Ezio πλέον κοντεύει να βγει… στη σύνταξη. Το Assassin’s Creed: Revelations έρχεται πλήρως ανανεωμένο και σε διαφορετική τοποθεσία. Ο Desmond βρίσκεται σε κώμα και τα πράγματα σοβαρεύουν αρκετά. Η μόνη ελπίδα, είναι να συνεχίσει την περιοδεία στη ζωή του Ezio, ώστε οι ζωτικές του λειτουργίες να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Η βασική διαφορά με τους προκατόχους του είναι ο τόπος δράσης. Η Κωνσταντινούπολη έχει την τιμητική της.

Σοφότερος πλέον ο ήρωάς μας θα πρέπει να βρει τα κλειδιά για τη μυστική βιβλιοθήκη του Altair (Μέγας Assassin – Πρωταγωνιστής του Assassin’s Creed 1), όπου και βρίσκονται πολύτιμα μυστικά. Οι Templars φτάνουν λίγο πιο γρήγορα και αποκτούν ένα από τα κλειδιά και ο Ezio θα πρέπει να είναι ταχύτατος και αποτελεσματικός ώστε ν’ ανακτήσει το κλειδί και να βρει τα υπόλοιπα. Το παλιό φρούριο των Assassins στη Masyaf είναι πλέον το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και με τη συνδρομή του Yusuf Tazim (αρχηγού του τάγματος της Κωνσταντινούπολης) τα πράγματα θ’ απλοποιηθούν.

Στις προσθήκες του τίτλου έρχεται η επανάκτηση των περιοχών από τους Templars, τις οποίες ανά διαστήματα θα πρέπει και να τις προστατεύετε αποκρούοντας πιθανές επιθέσεις τους. Οι δυνατότητες του Ezio πληθαίνουν περισσότερο, αφού θα έχουμε στη διάθεσή μας και βόμβες, οι οποίες ποικίλουν (έκρηξης, καπνού, κρότου-λάμψης) και μπορούν να μας δώσουν τρομακτικό πλεονέκτημα στη μάχη. Το free-running έχει τελειοποιηθεί για τη συγκεκριμένη μηχανή του παιχνιδιού και σε συνδυασμό με το Hookblade, το parkour στοιχείο δίνει και παίρνει μέσα στο παιχνίδι. Ο γάντζος δίνει μια δυναμική στις κινήσεις του ήρωα, αφού μειώνει τον χρόνο των αποστάσεων αυξάνοντας την ταχύτητα κίνησής του. Παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο μάχης, αλλά και κατεδάφισης.

Τεχνικός Τομέας

Δυστυχώς η Ubisoft δεν κατάφερε να μας τραβήξει καθόλου την προσοχή σε αυτό το θέμα. Μπορεί να έχουμε πλέον μια native 1080p ανάλυση, όμως όλα τα υπόλοιπα έμειναν απαράλλαχτα. Μιλάμε για παιχνίδια που είναι τουλάχιστον 5 με 8 ετών και δυστυχώς δείχνουν την ηλικία τους. Ο χειρισμός έχει μείνει ίδιος και δύσκολος, αν αναλογιστεί κανείς τη διαφορετικότητα σε αυτό τον τομέα, στα πιο σύγχρονα Assassin’s Creed. Έχουν γίνει κάποιες απαραίτητες αλλαγές σε textures λόγω ανάλυσης, αλλά και στον φωτισμό.

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν έτει 2016 δεν δικαιολογεί τίποτα όσον αφορά το οπτικό κομμάτι. Textures, πρόσωπα, γραφικά και γενικότερα όλα τα assets έχουν αλλάξει ελάχιστα. Έγιναν πιο ζωντανά λόγω του upscale της ανάλυσης, όμως οι γεωμετρίες και η ανάλυση αυτών έμεινε ίδια. Τα καρέ παρέμειναν 30 και πολλές φορές βλέπουμε pop-in καταστάσεις, δείχνοντας ότι η Ubisoft δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με μια κατά τ’ άλλα υπέροχη συλλογή. Ακόμα και οι κηλίδες αίματος φαίνονται ψεύτικες και μας γυρνούν αρκετά πίσω σε συνδυασμό με τα πρόσωπα των ηρώων που είναι κάκιστα για παιχνίδι που κυκλοφορεί μόνο σε PS4 και Xbox One.

Συμπέρασμα
Το Assassin’s Creed: The Ezio Collection είναι μια όμορφη συλλογή που παρουσιάζει τη ζωή του καλύτερου ήρωα της σειράς μέχρι στιγμής. Απευθύνεται κυρίως σε εκείνους που δεν πρόλαβαν ν’ ασχοληθούν με τη σειρά, αλλά και σ’ εκείνους που επιθυμούν μια ένεση νοσταλγίας από την αγαπημένη σειρά. Παρουσιάζει όλα εκείνα που αγαπήσαμε στα τρία αυτά Assassin’s Creed και μας επιτρέπει να δώσουμε τις μάχες που δώσαμε και πριν κάποια χρόνια με τον αγαπημένο μας Assassin.


 
Δυστυχώς, η εταιρεία φρόντισε να κυκλοφορήσει μία από τις πιο μέτριες remastered συλλογές των τελευταίων ετών. Απλά αναβάθμισε το κομμάτι της ανάλυσης και άφησε το παιχνίδι με ελάχιστες βελτιώσεις. Το multiplayer κομμάτι έχει αφαιρεθεί, αν και δε μας ένοιαξε και ιδιαίτερα. Σαν συλλογή είναι ένα πολύ ωραίο πακέτο, με τρία από τα καλύτερα παιχνίδια της σειράς και την ιστορία του καλύτερου (μακράν) πρωταγωνιστή. Αν ξεπεράσετε τις δυσκολίες του gameplay λόγω παλαιότητας και αδιαφορήσετε για την ελάχιστη προσπάθεια που έγινε για το remaster, τότε ίσως θα σας ενδιέφερε να το προσθέσετε στη συλλογή σας.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την CD Media για τις ανάγκες του Review.


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης