Του Ανδρέα Αθανασούλη

Πληροφορίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τίτλος: Football Manager 2018
Διαθέσιμο σε: PC
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Sports Interactive
Εκδότρια Εταιρεία: SEGA
Είδος: Sports / Simulation
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 10 Νοεμβρίου 2017

Το Football Manager ανήκει στην κατηγορία των παιχνιδιών που δεν χρειάζονται και πολλές συστάσεις, καθώς το brand είναι πλέον σήμα κατατεθέν. Αποτελεί ένα παιχνίδι με τεράστια επιτυχία, το οποίο όπως κάθε τι που αποκτά φήμη και ξεπερνά τις προσδοκίες ακόμα και των ίδιων των προγραμματιστών του, έχει πιστούς οπαδούς και μεγάλους haters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιδέα και μόνο να αναλάβεις την αγαπημένη σου ομάδα και να βάλεις το κουστούμι του προπονητή προκαλεί… πυρετό και τεράστια αγωνία και ανυπομονησία από την ώρα που θα ανοίξεις το κουτί, μέχρι που θα εγκαταστήσεις το FM και θα παρουσιαστείς από τον κάθε πρόεδρο! Φυσικά οι βαθμοί… κελσίου στο σώμα εκτοξεύονται και οι σφυγμοί χτυπούν κόκκινο μετά από κάθε «continue» και απογειώνονται κάθε φορά που ο κέρσορας του mouse φτάνει στην επιλογή «έναρξη αγώνα».

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ειδικά στην Ελλάδα το εθνικό σπορ είναι ο «προπονητής της εξέδρας»! Είναι αυτός που γνωρίζει καλύτερα από τον προπονητή! Όταν μάλιστα σου προσφέρεται η δυνατότητα να αποδείξεις τις προπονητικές σου ικανότητες σε ένα εξομοιωτή με απαράμιλλη προσέγγιση της ποδοσφαιρικής πραγματικότητας, τότε οι ώρες και οι ημέρες που θα περάσεις μπροστά από την οθόνη του PC πολλές φορές είναι καλύτερη ψυχαγωγία ακόμα και από την θέαση ενός τελικού Champions League ή Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Κυρίες και κύριοι αυτό είναι το Football Manager!

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το FM παρουσιάζει αλλαγές που κατά γενική ομολογία βελτιώνουν την εμπειρία της προσομοίωσης και σε βάζουν όλο και πιο βαθιά στην πολυεπίπεδη λειτουργία ενός club top class προδιαγραφών.

Το μεταγραφικό παζάρι, η αρμονία της ομάδας, ο έλεγχος των αποδυτηρίων, ο χειρισμός των media, οι διαπραγματεύσεις των συμβολαίων, η προπόνηση και ο τακτικός προσανατολισμός εν ώρα αγώνα απαιτούν μέγιστη γνώση του αντικειμένου, τήρηση των ισορροπιών, έγκαιρες και έγκυρες αποφάσεις που αποτελούν καθημερινότητα ενός προπονητή στα πρότυπα του αγγλικού μοντέλου (manager).

Στο FM18 καθοριστικό ρόλο παίζει το scouting center, καθώς μέσω αυτού μπορεί ο manager να κάνει προσθήκες και να δυναμώσει τον σύλλογό του. Οι scouts προτείνουν συχνά πυκνά παίκτες, ενώ παράλληλα ποδοσφαιριστές αυτοπροτείνονται. Κάπως έτσι σχηματίζεται το ρόστερ που επιθυμεί ο παίκτης. Αυτή η εφαρμογή δίνει έξτρα ρεαλιστικό τόνο στο παιχνίδι, ωστόσο στερεί το δικαίωμα στον χρήστη να κάνει τη δική του αναζήτηση και να βρει ποδοσφαιριστές που δεν μπορούν να ανακαλύψουν οι συνεργάτες του. Να σημειωθεί ότι υπάρχει και επιλογή μέσω της οποίας μπορεί να ρυθμιστεί η συχνότητα των προτάσεων από το επιτελείο. Η πιο σημαντική επιλογή είναι το «short term» στο scouting focus. Μέσα από την κατηγορία, μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου όταν «καίγεσαι» για μεταγραφές και ο χρόνος πιέζει και θα πρέπει να γίνει άμεσα καλύτερο ξεσκαρτάρισμα.



Μπορείς να ελέγξεις τα αποδυτήρια;

Το ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ δεν είναι πλέον μια απλή διαδικασία. Τα «dynamics» ή αν προτιμάτε, η σύνδεση μεταξύ της διαχείρισης των αποδυτηρίων και της απόδοσης της ομάδας στο γήπεδο αποτελεί το νέο και πιο καταλυτικό στοιχείο του FM 18. Αν διώξεις παίκτη που βρίσκεται ψηλά στην ιεραρχία θα έχεις ξεκάθαρα θέμα με τα υπόλοιπα μέλη της… κλίκας του, όποτε ξανασκέψου το!

Οι διάφορες υπο-ομαδές που λειτουργούν μέσα στα αποδυτήρια είναι άκρως ρεαλιστικό στοιχείο και βάζει έξτρα μπελάδες σε όσους θέλουν να μπουν στο… σακάκι του προπονητή. Κρατήστε ευχαριστημένους τους παίκτες με την μεγαλύτερη επιρροή και χαμένοι δεν θα βγείτε. Εξάλλου το καταλαβαίνει και όποιος έχει… μυρίσει αποδυτήρια, η θετική ατμόσφαιρα προσφέρεται για περισσότερη δουλειά και η όρεξη των παικτών δίνει βαθμούς… χρυσάφι.

Η χημεία εκτός από το προσωπικό επίπεδο επιφέρει αποτελέσματα ή καταστρέφει κάθε είδους σχεδιασμό την ώρα του αγώνα. Οι τακτική δεν είναι μία απλή διαδικασία. Με το να επιλέξει ο manager έντεκα παίκτες χωρίς να εξετάζει τις σχέσεις των παικτών και τις συνεργασίες τους δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα. Η οθόνη τακτικής δίνει σαφή εικόνα για το αν η τακτική σας λειτουργεί. Μπορείτε επίσης να δείτε ποιοι παίκτες αναπτύσσουν ισχυρές συνεργασίες και μια σύνοψη των τάσεων από την ανάλυση των πρόσφατων αγώνων σας.

Η νέα ενημέρωση πριν από τον αγώνα επιτρέπει την ιδανική προετοιμασία για το επερχόμενο ματς, ενώ αρκετοί νέοι ρόλοι παικτών εμφανίζονται, κάνοντας ακόμα πιο εξειδικευμένο τον ρόλο του κάθε παίκτη στο σχήμα. Έτσι, αξιοποιούνται καλύτερα τα ταλέντα της ομάδας και τα δυνατά τους σημεία.



Το medical centre έχει δουλειά!

Κατά τη διάρκεια του αγώνα και ειδικά της προετοιμασίας υπάρχουν πολλές «καταγγελίες» για συχνούς και σοβαρούς τραυματισμούς παικτών. Ο παροπλισμός του ποδοσφαιριστή είναι αλήθεια ότι συμβαίνει συχνά στο πραγματικό ποδόσφαιρο και έτσι η προσομοίωση του FM προσπαθεί να το αποδώσει και μέσα στο παιχνίδι. Βέβαια, το νέο στοιχείο του «Medical Centre» θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να μπει στην καθημερινότητα του wannabe coach και έτσι είναι ξεκάθαρο ότι οι συχνοί τραυματισμοί είναι λίγο… τσιμπημένοι, προκαλώντας νεύρα στον manager, που βλέπει μέσα σε ένα… continue τα σχέδιά του να συντρίβονται!

Στο Medical Centre οι Αθλητικοί Επιστήμονες δίνουν συμβουλές για το ποιοι παίκτες υποφέρουν από επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς, ενημερώνουν για τους παίκτες που βρίσκονται στα όρια τραυματισμού και πληροφορούν για το πώς μπορείτε να αποφύγετε τραυματισμούς που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Οι ενημερώσεις είναι μηνιαίες και καλό θα είναι ο manager να δίνει βάση σε αυτούς.

Βελτιωμένη η εμπειρία την ώρα του αγώνα

Η νέα μηχανή γραφικών που χρησιμοποιεί το FM18 διαμορφώνει και βελτιώνει κατά πολύ την εμπειρία την ώρα του αγώνα. Η απεικόνιση των παικτών, τα μοντέλα των σταδίων και ο φωτισμός, σε συνάρτηση με την παρουσίαση πριν και μετά από το κάθε παιχνίδι, βάζουν τον χρήστη σε ρυθμό ντέρμπι και μεγαλώνει την αγωνία και την προσμονή μέχρι τη νίκη που «σφραγίζει» το τελικό σφύριγμα.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθούμε και στην αυξημένη ποδοσφαιρική νοημοσύνη που διακατέχει το νέο FM. To «χρηματιστήριο» των ποδοσφαιριστών αυξομειώνεται σε σχέση με την απόδοση του κάθε αθλητή, ενώ αλλαγές ανάλογα με την πορεία της ομάδας καταγράφονται και στην αύξηση του μεταγραφικού μπάτζετ που καθορίζει η διοίκηση.

Όπως γίνεται αντιληπτό θα χρειαστούμε τόμους, τόνους μελάνης ή ακόμα και ένα ολόκληρο site για να αναφέρουμε, να αναλύσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε όλες τις πτυχές του FM. Κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα, καθώς ο κάθε manager γνωρίζει ήδη τον τρόπο λειτουργίας του και το πώς θα κουμαντάρει την ομάδα του.

Συμπέρασμα

Το FM έχει γίνει πλέον κάτι παραπάνω από επιστήμη και απαιτεί απόλυτη προσήλωση, γνώση και φαντασία. Το γεγονός αυτό είτε προκαλεί πονοκέφαλο, εγκλωβίζει και ξενερώνει τον χρήστη, είτε τον εξιτάρει και τον κερδίζει ακόμα περισσότερο.

Από την στιγμή που παρακολουθώ την εξέλιξή του σχεδόν 20 χρόνια, προτείνω ανεπιφύλακτα να μπει στη συλλογή του κάθε gamer και του κάθε ποδοσφαιρόφιλου. Αν είσαι νέος στην FM-ική πραγματικότητα θα τα βρεις σκούρα στην αρχή, όμως με υπομονή και… διάβασμα γρήγορα θα ζήσεις και εσύ τον ποδοσφαιρικό σου μύθο!

Εμείς να σας ευχηθούμε το εξής απλό… Καλό κάψιμο και χαρούμενες FM-ικές γιορτές!

Βαθμολογία:  7/10

ΥΓ.: Ως χρήστης του FM θα πρέπει να συγχαρώ το FMGREECE για την εξαιρετική του δουλειά όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και για το ΕΠΙΚΟ patch με την Γ’ Εθνική και τα Τοπικά Πρωταθλήματα! Δεν θα μπορούσα να φανταστώ του FM χωρίς αυτό. Keep going…

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Zegetron S.A. για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης