Πληροφορίες

Τίτλος: Mulaka
Διαθέσιμο σε: PS4 / Switch / PC / Xbox One
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Lienzo
Εκδότρια Εταιρεία: Lienzo
Είδος: Action Adventure
Ηλικίες: 12+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 27 Φεβρουαρίου 2018

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν έτει 2018 ο πολιτισμός έχει εξελιχθεί σε σημείο που πολλά πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα, όπως ρεύμα, ίντερνετ, τηλέφωνο κ.λπ., όμως σε κάποιες γωνιές του πλανήτη υπάρχουν ολόκληρες κοινωνίες ανθρώπων που ζουν με τρόπους πρωτόγονους.

Σε μία από αυτές τις γωνιές ζει η φυλή των Tarahumara και συγκεκριμένα στο Βορειοδυτικό Μεξικό με τον δικό τους μοναδικό τρόπο και εξασκώντας ένα πρωτόγονο τρόπο ζωής. Τα σπίτια τους αποτελούνται από σπηλιές και από μικρά οικήματα από πέτρα και ξύλο ενώ κάποιες φορές μεταναστεύουν για να βρουν καλύτερα μέρη για να ζήσουν. Τρέφονται με καλαμπόκι, φασόλια και άλλα τρόφιμα που καλλιεργούν μόνοι τους, ενώ κάποιοι εκτρέφουν πρόβατα, κατσίκες και βουβάλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιδιαίτερη γλώσσα τους έχει τις ρίζες της στους Αζτέκους, αν και τείνει να εξαλειφθεί λόγω των Ισπανικών που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στη χώρα. Ο πολιτισμός τους καταμετρήθηκε το 2006 στα 70.000 άτομα περίπου και αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες «πρωτόγονες» φυλές στην Αμερική.

Αυτό που κάνει τους Tarahumara ιδιαίτερους είναι τα αθλητικά προσόντα τους, καθώς είναι αρκετά γνωστοί για τις μεγάλες αποστάσεις που διανύουν και τρέχουν χωρίς να κουράζονται. Έχουν δημιουργήσει μια παράδοση όπου διανύουν 320 χιλιόμετρα χωρίς ξεκούραση σε δυο μέρες, για επικοινωνία με άλλες φυλές και ανταλλαγή αγαθών και πρώτων υλών.

Αυτές τις ικανότητες, όπως και την κουλτούρα αλλά και τους μύθους των Tarahumara, θέλησε να μας παρουσιάσει η Lienzo, μια μικρή εταιρεία ανάπτυξης με έδρα της το Μεξικό, από μια άλλη οπτική, αυτή των video games. Το Mulaka αποτελεί τη δεύτερη της προσπάθεια στον χώρο, μετά το Hunter’s Legacy.

Στο Mulaka αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός Sukuruame, του σαμάνου της φυλής, με σκοπό να εξαγνίσετε τη χώρα από το κακό που εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα. Για να το κάνετε αυτό θα χρειαστείτε την βοήθεια των τεσσάρων ζωόμορφων θεών που προστατεύουν τους ανθρώπους, την χλωρίδα και την πανίδα. Μόνο ο εκλεκτός όμως μπορεί να δανειστεί τις δυνάμεις τους, αφού κριθεί σε μια σειρά από δοκιμασίες, με σκοπό την απελευθέρωση των τεσσάρων θεών και την απόκτηση των δυνάμεων τους.

Η ιστορία του παιχνιδιού δεν είναι κάτι το πρωτότυπο, αφού για μια ακόμη φορά είστε ο εκλεκτός, που μόνο αυτός μπορεί να σώσει τον κόσμο από το κακό. Το θετικό κομμάτι είναι ότι η ιστορία εξελίσσεται γρήγορα και δεν κουράζει, ενώ το τέλος είναι αυτό που λέμε out of the ordinary. Είναι διαφορετικό και το σίγουρο είναι ότι θα σας εκπλήξει. Είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Το Mulaka είναι ένα 3D action-adventure με puzzle στοιχεία, ενώ έχει επιρροές από διάσημα action παιχνίδια όπως το Devil May Cry και το Assassin’s Creed. Το παιχνίδι χωρίζεται σε περιοχές, όπου σε κάθε περιοχή μπορείτε να κινήστε ελεύθερα ώστε να λύνετε τα puzzle με όποια σειρά θέλετε, ενώ μπορείτε παράλληλα να μαζεύετε πληροφορίες από τους ιθαγενείς για την περιοχή και τα μυστικά της.
Η κάθε περιοχή διαθέτει τρία puzzles και με την επίλυση του καθενός, αποκτάτε από ένα πετράδι. Τα πετράδια ουσιαστικά ξεκλειδώνουν μια τεράστια πόρτα, πίσω από την οποία βρίσκεται το επόμενο κομμάτι του παιχνιδιού και το τελικό boss που πρέπει να αντιμετωπίσετε για να προχωρήσετε. Υπάρχουν οχτώ διαφορετικές περιοχές, οι οποίες βοηθούν στο να μην κουράζεται το μάτι βλέποντας συνέχεια τα ίδια μέρη και τοπία αφού καμία από τις οχτώ δεν επαναλαμβάνεται και δεν θα δείτε κάτι που έχετε ξαναδεί σε προηγούμενη περιοχή.

Ποικιλία υπάρχει και στα τέρατα του Mulaka, αφού υπάρχουν 19 διαφορετικά είδη, το καθένα με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του. Το κάθε τέρας χρειάζεται και διαφορετική στρατηγική κατά την διάρκεια της μάχης καθώς, άλλα κάνουν άμυνα, άλλα είναι αόρατα, άλλα πετάνε κ.λπ. Γενικά κατά την διάρκεια της μάχης δεν θα βαρεθείτε ποτέ και θα είστε πάντα σε εγρήγορση. Τα περισσότερα θα τα αντιμετωπίσετε σε μικρές αρένες αλά Devil May Cry, οι οποίες δημιουργούνται μόλις πατήσετε το πόδι σας μέσα και είστε ελεύθεροι να φύγετε μόλις σκοτώσετε και τον τελευταίο εχθρό.

Τα bosses του τίτλου είναι επτά στον αριθμό και αποτελούν τον τελικό κακό για το κάθε stage. Συνήθως είναι ο βασιλιάς της περιοχής (π.χ σε μια περιοχή που έχει πολλά βατράχια ο τελικός κακός είναι ένα τεράστιο βατράχι) και μερικά από αυτά είναι αρκετά δύσκολα, ίσως δυσκολότερα και από το τελικό boss, που δεν αντιμετωπίσαμε καμία δυσκολία και το νικήσαμε με την πρώτη. Μετά από κάθε νίκη αποκτάτε korimas (το in-game currency) με τα οποία μπορείτε να αναβαθμίσετε τις ικανότητες σας, όπως περισσότερη ζωή, καλύτερο damage κ.λπ..

Οι δυνάμεις που χρησιμοποιεί ο πρωταγωνιστής μας είναι αρκετές, δεν είναι όμως πολύπλοκες στην εκμάθηση τους. Καταρχάς με το πιστό του δόρυ μπορεί να κάνει ένα simple-attack και ένα heavy-attack. Η συνεχόμενη χρήση τους καταλήγει σε κάποιο combo όπως σε όλα τα παιχνίδια του είδους, όμως δεν υπάρχει κάποια combo list για να ακολουθήσουμε. Τις δυνάμεις του συμπληρώνουν το evade και το τρέξιμο (το οποίο είναι απεριόριστο, καθώς δεν υπάρχει stamina), ενώ υπάρχει ένα και μοναδικό super-attack που μπορείτε να το κάνετε κάθε φορά που γεμίζετε την μπάρα κάτω από το life σας. Τέλος σαν σαμάνος που είναι, ο πρωταγωνιστής διαθέτει ενόραση και μπορεί να βλέπει πράγματα που δεν εμφανίζονται στο γυμνό μάτι, όπως ψυχές που τους μιλάτε, την ζωή των εχθρών του, την κατεύθυνση κάθε puzzle αλλά και το που βρίσκονται τα διάφορα collectibles του χάρτη. Μεγάλο αρνητικό η απουσία του lock-target καθώς σε τέτοια παιχνίδια είναι απαραίτητη. Πολλές φορές βρεθήκαμε να «χτυπάμε» τον αέρα. Η μάχη καταλήγει κάπως βαρετή τελικά με πολύ μικρή ποικιλία κινήσεων, ενώ η έλλειψη ακρίβειας σίγουρα δεν βοηθά την τελική ετυμηγορία.

Αυτά όμως δεν αρκούν για να νικήσετε το κακό οπότε όπως αναφέραμε παραπάνω πρέπει να αποκτήσετε τις δυνάμεις των τεσσάρων θεών. Αυτοί οι θεοί σάς επιτρέπουν να παίρνετε για λίγη ώρα τη μορφή τους και χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις τους μπορείτε να ξεπεράσετε τα διάφορα εμπόδια και puzzles που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Οι δυνάμεις θυμίζουν λίγο Bravestarr αφού μπορείτε να μεταμορφωθείτε σε αρκούδα για τεράστια δύναμη, σε τρυποκάρυδο για πτήσεις, σε πούμα για ταχύτητα και ευελιξία και τέλος σε φίδι για να μπορείτε διασχίζετε τις υδάτινες επιφάνειες. Αρκετά ωραία προσθήκη που προσθέτει πόντους στο gameplay του τίτλου.

Τέλος, το οπλοστάσιο του Mulaka συμπληρώνουν τέσσερα διαφορετικά είδη potion, τα οποία craft-άρονται μόνα τους καθώς μαζεύετε τα φυτά που είναι διασκορπισμένα με αφθονία σε κάθε χάρτη. Τα potions προσφέρουν heal, armor, rage (για attack speed), ενώ υπάρχει και ένα bomb potion που κάνει ακριβώς ότι λέει το όνομα του. Το μεγάλο αρνητικό των potion είναι ότι εκτός από το bomb τα υπόλοιπα έχουν αρκετά μεγάλο casting time, με αποτέλεσμα σε μια μάχη να μην μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε εύκολα, αφού με το παραμικρό hit το cast διακόπτεται και το potion χάνεται.

Ένα ακόμα αρνητικό είναι ότι το Mulaka διαθέτει αρκετά bugs, τα οποία πολλές φορές κολλούσαν όλο το παιχνίδι σε σημείο να φτιάχνει μόνο με restart. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αντιμετωπίσαμε με το τελικό boss να κολλάει στο 10% της ζωής του και εμείς έπρεπε να κάνουμε restart και να ξαναπαίξουμε όλη την περιοχή από την αρχή. Αμέτρητες οι φορές που βγήκαμε εκτός του καθορισμένου χώρου του παιχνιδιού και βρεθήκαμε να πέφτουμε στο πουθενά. Ελπίζουμε να διορθωθούν σύντομα γιατί είναι κρίμα ένας κατά τ’ άλλα καλός τίτλος να αμαυρώνεται έτσι.

Όσον αφορά τους γρίφους του τίτλου δεν πρόκειται να σας δυσκολέψουν, ενώ είναι και αρκετά επαναλαμβανόμενοι αφού το 80% αποτελείται από την ίδια δραστηριότητα, που κάθε φορά είναι ένα κλικ πιο πολύπλοκη από την προηγούμενη.

Τα γραφικά του Mulaka έχουν δημιουργηθεί με την Unity engine και είναι κάπως ασυνήθιστα. Μοιάζουν σαν να είναι κατασκευασμένα από χαρτί και έχουν low polygon ως στυλ. Θα δείτε τα μοντέλα και τα περιβάλλοντα δημιουργημένα με πολύγωνα να εξέχουν, κάτι που θυμίζει παιχνίδια αρκετών ετών πίσω. Φυσικά, εδώ παρατίθενται ως εικαστική κατεύθυνση, όμως δεν παύουν να είναι τεχνικά αδύναμα. Το framerate διατηρείται σε καλά επίπεδα και στο PS4 Pro, κυμαίνεται στα 60fps. Οι εκφράσεις των προσώπων δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, οι σκιές και τα εφέ είναι χαμηλής ανάλυσης, ενώ το draw distance δεν είναι και στα καλύτερα του, με τα χειροποίητα (και όχι motion captured) animations να είναι απλά συμπαθητικά. Από την άλλη οι περιοχές έχουν ποικιλία και αναπαριστούν πραγματικές περιοχές του Μεξικού.

Ο ηχητικός τομέας είναι ιδιαίτερος καθώς ακούγονται παραδοσιακές μουσικές των Tarahumara ενώ και η διάλεκτος που χρησιμοποιείται στην αφήγηση είναι η παραδοσιακή της φυλής. Σε αυτόν τον τομέα έχει γίνει αρκετά καλή δουλεία από την Lienzo.

Συμπέρασμα

Το Mulaka είναι ένα ιδιαίτερο action-adventure με τα καλά του και τα όχι και τόσο καλά του στοιχεία. Διαθέτει ενδιαφέρουσα δομή, με τις μεταμορφώσεις να δίνουν μια άλλη νότα, πληθώρα περιοχών, τεράτων και bosses, ωραίο ήχο και ένα ιδιαίτερο φινάλε στο κατά τ’ άλλα όχι και τόσο πρωτότυπο σενάριο του.

Από την άλλη, μερικά από τα αρνητικά του μπορούν να διορθωθούν (bugs), ενώ τα υπόλοιπα μετά από λίγο μπορείτε να τα συνηθίσετε. Η πλήρης διάρκεια του αγγίζει τις 12 ώρες που για την τιμή του (γύρω στα 20€) είναι ικανοποιητική. Τέλος σύμφωνα με την Lienzo, το 10% των εσόδων του Mulaka θα διατεθεί στην υποστήριξη της φυλής των Tarahumara και την συνέχιση της κουλτούρας τους, οπότε αν σας αρέσουν τέτοιου είδους παιχνίδια και δεν σας απωθούν τα απλοϊκά γραφικά, επενδύστε άφοβα.

Βαθμολογία:  7/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Lienzo για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης