Συσκευή: Samsung Galaxy Note9

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά:
Επεξεργαστής: Exynos 9810 Octa – EMEA(4×2.7 GHz Mongoose M3 & 4×1.8 GHz Cortex-A55), / Qualcomm SDM845 Snapdragon 845 (4×2.8 GHz Kryo 385 Gold & 4×1.7 GHz Kryo 385 Silver) – USA/LATAM, China
Οθόνη: SUPER AMOLED 6.4’’, (1440 x 2960, 516 ppi)
Μνήμη: 6GB RAM-8GBRAM / 128GB-512GB (εσωτ. αποθ. χώρος)
Κάμερα: Kύρια κάμερα: Διπλή κάμερα:12 MP, f/1.5-2.4 // 12 MP, f/2.4, 2x optical zoom // Εμπρόσθια κάμερα: 8 MP, f/1.7
Video Recording: 2160p@60fps, 1080p@240fps, 720p@960fps
Μπαταρία: 4000 mAh
Λειτουργικό σύστημα: Android Oreo 8.1
Διαστάσεις: 161.9 x 76.4 x 8.8 χιλιοστά
Βάρος: 201 γραμμάρια
Δίκτυα/Συνδέσεις: GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz // LTE-A Pro Cat 18 (1200/150 Mbit/s), HSDPA+ (4G) 42.2 Mbit/s, HSUPA, UMTS // Bluetooth 4.2 // NFC, Infrared, VoIP, Tethering, Computer sync, OTA sync // USB Type-C // 3.5mmAudioJack
Χρώματα: Metallic copper / Lavender purple / Ocean blue / Midnight black
Τιμή: 1.049,00 €

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισαγωγή

Το 2018 είναι ένα από τα σημαντικά έτη όσον αφορά τις κυκλοφορίες των smartphones. Με τις μεγάλες βιομηχανίες της κινέζικης αγοράς να κάνουν τεράστια άλματα προόδου, o ανταγωνισμός για τα “καθιερωμένα” brands άρχισε να γίνεται πιο έντονος. Έτσι έγινε και με τη Samsung που είδε να χάνει τις πρώτες θέσεις των flagships από την Huawei ύστερα από την κυκλοφορία του P20 Pro. Μολονότι το Galaxy Note 8 ήταν ένα πολύ δυνατό χαρτί για εταιρεία, η καινοτομία της Huawei άνοιξε το δρόμο και γι’ άλλες «εμπειρίες» στον μαγικό κόσμο των phablets. Notch (εγκοπή) και τριπλή κάμερα θα σταθούν εμπόδιο στη Samsung ή μήπως το Galaxy Note 9 θα θέσει νέα στάνταρ στον ανταγωνισμό; Ας δούμε πιο αναλυτικά στο review.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορείτε να βρείτε το Samsung Galaxy Note9 σε όλα τα διαθέσιμα χρώματα, πατώντας εδώ.

Αν κάναμε μια χαλαρή κουβέντα και μας ρωτούσαν για το αν η ναυαρχίδα αυτή έκανε το μεγάλο βήμα που θα εντυπωσιάσει, τότε θα απαντούσαμε απλά: “όχι”. Και το θέμα είναι πως δεν εντυπωσίασε κιόλας. Αν μπορούσαμε να το ονομάσουμε Galaxy Note 8.2 ή 8.3 τότε θα ήταν πιο ακριβές. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί και σχετίζονται με τις λίγες αλλαγές που είδαμε σε σχέση με τον προκάτοχό του. Είμαστε σε μια εποχή που το κόστος έχει ανέβει ειδικότερα στις premium κατηγορίες και απαιτείται η τιμή να αντικατοπτρίζει πλήρως τόσο στην εμφάνιση όσο και στα χαρακτηριστικά της κάθε συσκευής, μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια (ακόμα και τα benchmarks).

Σχεδιασμός – Βιομετρικός έλεγχος – Έξτρα

Με μία συνταγή που έφτιαξε πρώτη η Samsung, το Galaxy Note 9 συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις όμορφες καμπύλες του, μιας και η κυρτή του επιφάνεια δεσπόζει στις άκρες της οθόνης. Δίχως να υπάρχει κάτι διαφορετικό από τον προκάτοχό του, με ελάχιστα μεγαλύτερη ωφέλιμη επιφάνεια και ανεπαίσθητα μικρότερα bezels σε σχέση με πέρυσι, η premium αίσθηση της συσκευής παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα σε συνδυασμό με τα υπέροχα χρώματα, αλλά και με το αστραφτερό γυαλί Corning Gorilla Glass 5 που προσθέτει την στιβαρότητα και την ασφάλεια που χρειαζόμαστε.

Δεδομένου ότι οι διαστάσεις αυξήθηκαν κι άλλο, ο σαρωτής δακτυλικών αποτυπωμάτων μετακινήθηκε ακόμα πιο ψηλά, κάνοντας το ξεκλείδωμα της συσκευής ευκολότερο σε σχέση με το Note 8. Παρ’ όλα αυτά η κίνηση αυτή εξακολουθεί να είναι δύσκολη και θέλει εξοικείωση. Φυσικά, υπάρχει και η εναλλακτική λύση του ξεκλειδώματος με τους σαρωτές ίριδας και προσώπου, όμως δεν είναι το ίδιο ασφαλείς λύσεις. 

Κουμπιά δεν θα συναντήσουμε στην επιφάνεια της οθόνης, συνεπώς η Infinity Display του Galaxy Note 9 είναι ίσως ό,τι πιο όμορφο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή. Το home button βρίσκεται εντός του UI, ενώ τα κλασσικά κουμπιά έντασης, απενεργοποίησης και Bixby Assistant, έχουν τοποθετηθεί αριστερά και δεξιά της συσκευής. Μεγάλο συν, είναι ότι πέραν της εισόδου φόρτισης USB-Type C, υπάρχει και η είσοδος 3.5mm, οπότε και μπορείτε να φορτίζετε το κινητό και ν’ ακούτε ταυτόχρονα μουσική με τα ενσύρματα ακουστικά σας (περιλαμβάνονται στη συσκευασία μαζί με φορτιστή και adaptors).

Όσον αφορά τον ήχο, η συνεργασία με την AKG απέδωσε καρπούς, αφού τ’ ακουστικά προσφέρουν κρυστάλλινο στερεοφωνικό ήχο. Παράλληλα, η συσκευή είναι εξοπλισμένη με 2 ηχεία. Ένα στο κάτω μέρος που ελέγχει τα μπάσα και ένα στο πάνω μέρος (ακουστικό) που ελέγχει τα πρίμα, δίνοντας έτσι την καλύτερη δυνατή ηχητική εμπειρία.

Οθόνη

H Samsung θεώρησε σωστό πως ένα μοντέλο που απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε επαγγελματίες, θα πρέπει να έχει το κάτι παραπάνω αναφορικά με το design του. Πέρυσι, οι ιδέες υλοποιήθηκαν και φέτος το Galaxy Note 9 μεγάλωσε κατά 1’’. Ίσως να φαίνεται αμελητέα, όμως έχει κάτι να δώσει ακόμη κι αν δεν μπορεί να γίνει άμεσα αντιληπτή η διαφορά.

Πέραν τούτου, η Super AMOLED προσφέρει την καλύτερη δυναμική αντίθεση που μπορείτε να δείτε μέχρι στιγμής σε smartphone και παράλληλα η υποστήριξη HDR10 περιεχομένου έχει ασυναγώνιστη εικόνα με βαθύ μαύρο και χωρίς την παραμικρή παραμόρφωση στα χρώματα. Οι γωνίες θέασης είναι εξαιρετικές ακόμα και κάτω από το φως του καλοκαιρινού ήλιου με την παραμικρή λεπτομέρεια να γίνεται αντιληπτή χάρη στην QHD+ ανάλυση. Δεν διαθέτει εγκοπή (notch) ενώ συστήνεται η επιλογή της FHD+ ανάλυσης για χαμηλότερες θερμοκρασίες της GPU που ισοδυναμούν με καλύτερη αυτονομία.

Κάμερες

Φυσικά, για συσκευή των 1.000 ευρώ, οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές. Το Galaxy Note 9 διαθέτει συνολικά 3 κάμερες: Η πρώτη κύρια κάμερα των 12 MP είναι αυτή που κάνει τη διαφορά με το μεταβλητό διάφραγμα. Ανάλογα με τα επίπεδα του φωτισμού, η κάμερα προσαρμόζει το άνοιγμα του διαφράγματος (f/1.5 έως f/2.4) ώστε να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με ισορροπημένη έκθεση και χρωματική απεικόνιση.

Δείγμα 1 (πατήστε πάνω στη φωτογραφία)

Η δεύτερη κύρια κάμερα βρίσκεται κι εκείνη στα 12 MP με σταθερό διάφραγμα f/2.4 και telephoto φακό που χρησιμεύει κυρίως για μακρινή εστίαση. Εκείνη είναι που προσφέρει το 2x Οπτικό Ζουμ που όμως είναι λίγο, αν σκεφτεί κανείς πως ο ανταγωνισμός έρχεται με 3x Οπτικό και 5x Υβριδικό Ζουμ. Στη διπλή κάμερα έχουμε σταθεροποίηση OIS και οι φωτογραφίες βγαίνουν ακούνητες ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες με το bokeh effect να δείχνουν τα δόντια του. Η 3η κάμερα είναι η μπροστινή για τις selfie φωτογραφίες, είναι 8MP με διάφραγμα f/1.7 και για πρώτη φορά στα χρονικά των Galaxy Note, διαθέτει Auto-Focus χωρίς όμως οι επιδόσεις να εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα τη νύχτα.

Δείγμα 2 (πατήστε πάνω στη φωτογραφία)

Αυτά όμως λίγο-πολύ τα γνωρίζαμε από το S9 και S9+. Η προσθήκη που αξίζει να σημειωθεί είναι η AI στις κάμερες. Ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού και περιβάλλοντος, έρχεται η τεχνητή νοημοσύνη να μας δώσει το βέλτιστο αποτέλεσμα με τα ζωντανότερα χρώματα. Αυτό φαίνεται κυρίως στις νυχτερινές λήψεις που πλέον δε χρειάζεται τόσο το φλας για να υπάρχει φως στις φωτογραφίες. Δυστυχώς, επιλογή νυχτερινής λήψης δεν υπάρχει όπως στο P20 Pro και ο θόρυβος αυξάνεται όσο αυξάνεται, όσο δοκιμάζουμε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Δείγμα 3 (πατήστε πάνω στη φωτογραφία)

Στα περαιτέρω της κάμερας, έχουμε τη λήψη βίντεο που φτάνει σε 4Κ ανάλυση στα 60 fps, χωρίς ωστόσο να υποστηρίζει οπτική σταθεροποίηση στη συγκεκριμένη επιλογή (στα 4Κ/30fps υποστηρίζεται). Οτιδήποτε κάτω απ’ αυτό, διαθέτει OIS και το αποτέλεσμα είναι άκρως ικανοποιητικό. Μοναδικό μειονέκτημα που θα παρατηρήσουν εκείνοι που αποζητούν την τελειότητα, είναι η απουσία του 4K HDR video recording. Η χρωματική πληροφορία είναι 64 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το απλό 4Κ, όμως ο Exynos 9810 δεν «αντέχει» μέχρι εκεί. Ο πανίσχυρος Snapdragon 845 τα καταφέρνει, αλλά η Samsung αποφάσισε να μην κάνει διαχωρισμούς, οπότε και δεν θα εμφανιστεί η εν λόγω λειτουργία. Τέλος, για να περνάει ευχάριστα η ώρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα AR Stickers με τα αστεία emoji, group selfies και το Super Slow Motion Video με ανάλυση 720p και δειγματοληψία στα 960fps.

Μπαταρία / Επιδόσεις / Λειτουργικό (UI)

Η μπαταρία είναι ενδεχομένως το δυνατότερο σημείο του Galaxy Note 9. Με μια αύξηση της τάξεως του 20%, έφτασε αισίως τα 4.000 mΑh και στέκεται αντάξιο των προσδοκιών. Με μία μέτρια χρήση βγάζει εύκολα 1,5 μέρα, ενώ ακόμα και με βαριά δεν πρόκειται να κλείσει μέχρι το τέλος της ημέρας. Ο μέσος όρος Screen on Time κυμαίνεται από 5 έως και 7 ώρες, γεγονός πολύ θετικό αν αναλογιστεί κανείς τις 6,4 ίντσες της οθόνης. Η φόρτιση δε, από 0-100% πραγματοποιείται σε 1 ώρα και 49 λεπτά αλλά δυστυχώς κατατάσσει το phablet στις χαμηλές θέσεις ταχείας φόρτισης έναντι του ανταγωνισμού, όταν μάλιστα χρησιμοποιεί Adaptive FastCharge.

Αναφορικά με τις επιδόσεις, μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι και δεν παρατηρήσαμε κάποιο lag, ακόμα και σε βαριά χρήση multitasking. Αξίζει να σημειωθεί, πως το auto-detect του PUBG έθεσε όλες τις ρυθμίσεις στο high για τη βέλτιστη απόδοση, συνεπώς γίνεται αντιληπτό πως μιλάμε για κορυφαίες επιδόσεις. Ωστόσο, στα νούμερα αυτό δεν αποτυπώνεται ιδιαίτερα, μιας και ο Exynos 9810 στα benchmarks δείχνει κατώτερος σε αντιστοιχία με Apple iPhone X και OnePlus 6. Ενδεχομένως να οφείλεται στο σύστημα ψύξης της συσκευής που συνολικά τη διατηρεί σε πολύ καλά επίπεδα (φαίνεται από την αυτονομία της μπαταρίας), αλλά στο chipset αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες που οδηγούν σε throttling και μείωση απόδοσης (φαίνεται μόνο στα νούμερα).

Το λειτουργικό του σύστημα δεν διαφέρει και ιδιαίτερα από τον προκάτοχό του και γενικά από πολλές συσκευές της Samsung. Το Galaxy Note 9 έρχεται εξοπλισμένο με Android Oreo 8.1 και Samsung Experience 9.5 με πληθώρα επιλογών. Μπορείτε να προσαρμόσετε το interface στα μέτρα σας και να κάνετε τη συσκευή πολύ εύκολη ως προς τη χρήση. Ωστόσο, η Samsung φημίζεται για τις εφαρμογές bloatware που διαθέτει, συνεπώς προετοιμαστείτε αναλόγως. Σε κάθε περίπτωση με τον Exynos 9810 και την μπαταρία των 4.000mAh, δεν έχετε να ανησυχείτε για πολλά.

Όσον αφορά το δίκτυο, το νέο Samsung Galaxy Note 9 υποστηρίζει την τεχνολογία 4G+ και δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να απολαμβάνει απίστευτα γρήγορες ταχύτητες πλοήγησης στο Internet.
Με αυτόν τον τρόπο, ένας #kalyteroskosmos γίνεται πραγματικότητα. Η εμπειρία του internet απελευθερώνεται, όλοι μπορούν να είναι online, οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε σημείο μέσα από το 4G+ δίκτυο της COSMOTE, που καλύπτει ήδη το 92% του πληθυσμού της χώρας.

S-Pen

Το χαρακτηριστικό αξεσουάρ της σειράς Note φέτος έχει αναβαθμιστεί αισθητά. Πλέον μιλάμε για ένα ιδιαίτερο «πενάκι» που διαθέτει σύνδεση Bluetooth και προσθέτει τις δικές του πινελιές. 200 λεπτά αυτονομία, 30 λεπτά χρήσης και όχι περισσότερο από 40 δευτερόλεπτα φόρτισης εντός της ειδικής εισόδου της συσκευής. Θέλετε κι άλλα; Με ένα μόλις κουμπί και διαδοχικά πατήματα, μπορεί να εκκινήσει την κάμερα, να βγάλει φωτογραφία, να κάνει εναλλαγή κάμερας από κύρια σε selfie και ανάποδα, ενώ με τις απαραίτητες ρυθμίσεις κάνει εκκίνηση και άλλων εφαρμογών. Αν τελειώσει η μπαταρία, μετατρέπεται σε κλασσική γραφίδα, ενώ οι λειτουργίες που γνωρίζαμε όπως σχεδιασμός στην οθόνη, σημειώσεις και κινούμενες εικόνες παρέμειναν ως είχαν.

Εκδόσεις / Διαθεσιμότητα

Το Samsung Galaxy Note 9 κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε 3 διαφορετικά χρώματα: Lavender purple, Ocean blue και Midnight black. Επίσης, διατίθεται σε 2 διαφορετικές εκδόσεις: 6GB RAM/128GB  που κοστολογείται στα 1.049€ και 8GB RAM / 512GB στα 1.299€.

Συμπέρασμα

Σε γενικές γραμμές μιλάμε σίγουρα για μια πανίσχυρη και πανέμορφη συσκευή. Μια συσκευή που απευθύνεται σε επαγγελματίες με το αρχοντικό της design και στέκεται αντάξια των προσδοκιών, χωρίς όμως να ενθουσιάζει τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά, συγκριτικά με τον προκάτοχό του. Η αναβάθμιση της μπαταρίας, η αύξηση μεγέθους της οθόνης και οι επιπλέον λειτουργίες του S-Pen ζωγράφισαν με τις δικές τους πινελιές πάνω στον καμβά του ήδη επιτυχημένου Samsung Galaxy Note 8. Δυστυχώς όμως, το τετραψήφιο νούμερο που αντιστοιχεί στην τιμή του είναι τουλάχιστον απαγορευτικό για πολλούς στην Ελλάδα του 2018, αν αναλογιστεί κανείς πως με τo υποδιπλάσιο ποσό μπορεί να αγοράσει κανείς συσκευή με σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό οι ομοιότητες με το Note 8 δεν το βοηθούν.

Βαθμολογία:  7/10

H συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την COSMOTE για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης