Πληροφορίες

Τίτλος: Sniper Elite 4
Διαθέσιμο σε: PlayStation 4 / Xbox One / PC
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Rebellion Developments
Εκδότρια Εταιρεία: Rebellion Developments
Είδος: Tactical Shooter, Stealth
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 14 Φεβρουαρίου 2017

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισαγωγή
«Παράδεισος των Sniper». Αυτό σχεδιάστηκε να γίνει το Sniper Elite 4, σύμφωνα με τους δημιουργούς του. Πρόκειται για τη συνέχεια μίας σειράς βιντεοπαιχνιδιών από την Rebellion, φημισμένη για την κύρια έμφαση που δίνει στον ελεύθερο σκοπευτή και το θανατηφόρο όπλο του μεταξύ του είδος των Shooter τίτλων. Μένει να δούμε με την κυκλοφορία του αν τελικά η Rebbellion κατάφερε να αποδώσει τον «παράδεισο» που οραματίστηκε ή αν έστω πλησίασε έναν τέτοιο στόχο.


Μπορείτε να βρείτε περισσότερα παιχνίδια για PlayStation 4, Xbox One και PC ΕΔΩ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σενάριο
Τα γεγονότα του Sniper Elite 4 πραγματοποιούνται αμέσως μετά από εκείνα του Sniper Elite 3. Μετά την αποστολή στην Αφρική, ο πρωταγωνιστής της σειράς -Karl Fairburne- θα βρεθεί στην Ιταλία (1943) για να βοηθήσει τις δυνάμεις της ιταλικής αντίστασης στον πόλεμο ενάντια στους Ναζί. Για όσους δεν γνωρίζουν, η θεματολογία του Sniper Elite βασίζεται στον πόλεμο ενάντια στους Ναζί εν μέσω του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Παραμείνετε υπομονετικά στις σκιές, εκτελώντας έναν-έναν τους εχθρούς από απόσταση με το αγαπημένο σας sniperΤο σενάριο στο Campaign συμβαδίζει με τα προηγούμενα της σειράς. Για ακόμη μία φορά θα κληθείτε να εκτελέσετε αντίπαλους αξιωματικούς, να ανακτήσετε πληροφορίες για τα σχέδια των Ναζί και φυσικά να τα αποτρέψετε. Στην προσπάθεια του στούντιο να αποδώσει μία ανανεωμένη παρουσίαση δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στους δευτερεύοντες χαρακτήρες της ιστορίας. Πριν ξεκινήσει κάθε αποστολή, μπορείτε πλέον να έρθετε σε επαφή με τους χαρακτήρες αυτούς για να σας αναθέσουν τις δευτερεύουσες αποστολές. Αν και καλοδεχούμενη προσθήκη, ελάχιστα καταφέρνει να προσφέρει στην κινηματογραφικότητα του Campaign.

Η προσωπικότητά των χαρακτήρων είναι ιδιαίτερα «ξύλινη» και σε κανένα σημείο της ιστορίας δεν καταφέραμε να νοιαστούμε για την τύχη τους. Οι αποστολές είναι οκτώ συνολικά με την κάθε μία την πρώτη φορά να κυμαίνεται από σαράντα πέντε λεπτά έως και δύο ώρες, αναλόγως την προσέγγιση. Οι χρόνοι αυτοί μετρήθηκαν στο Hard επίπεδο δυσκολίας.

Gameplay
Το gameplay αποδίδεται από άποψη τρίτου προσώπου και χαρακτηρίζεται για την εναλλαγή μεταξύ της stealth, στρατηγικής προσέγγισης και εκείνης που το ημιαυτόματο όπλο θα αποδειχθεί απαραίτητος σύμμαχος. Η ελευθερία κίνησης και προσέγγισης μέσα στους χάρτες είναι απόλυτη. Μπορείτε να γίνετε ο επόμενος Τζουντ Λο στο «Εχθρός προ των Πυλών», παραμένοντας υπομονετικά στις σκιές, εκτελώντας έναν-έναν τους εχθρούς από απόσταση με το αγαπημένο σας sniper. Μπορείτε να στήσετε διάφορες εμπνευσμένες παγίδες με εκρηκτικά, χρησιμοποιώντας αντιπερισπασμό με πέτρες και σφυρίγματα. Μπορείτε ακόμη να κάνετε τη δράση ταχύτερη υποδυόμενοι τον Τζον Ράμπο παρέα με ένα ημιαυτόματο, με τους μηχανισμούς των δευτερευόντων όπλων να δείχνουν ακόμη περισσότερο ισορροπημένοι. Όσο θα αυξάνετε το επίπεδο δυσκολίας που παίζετε τόσο περισσότερο θα χρειαστεί να συνδυάζετε τους τρόπους προσέγγισής σας.

Η λεπτομέρεια στην προσομοίωση της ελεύθερης σκόπευσης είναι ικανοποιητική για ακόμη μία φορά. Δεν φέρει σημαντικές αλλαγές συγκριτικά με το προηγούμενο μέρος της σειράς κι αυτό ίσως να μην ευχαριστήσει κάποιους. Την στιγμή που στο ευκολότερο επίπεδο δυσκολίας μία σωστή ευθεία στόχευση είναι αρκετή, στο δυσκολότερο επίπεδο θα χρειαστεί οπωσδήποτε να λάβετε υπόψιν την απόσταση από τον στόχο, τη δύναμη του ανέμου και φυσικά να κρατήσετε την αναπνοή σας για να καταφέρετε μία σταθερή στόχευση. Πυροβολώντας την στιγμή που ακούγονται διάφοροι δυνατοί ήχοι στο περιβάλλον θα βοηθηθείτε, ώστε να μην γίνετε αντιληπτοί.

Higilight αποτελεί η X-Ray κάμερα. Το “ατου” της σειράς προσφέρει μερικές ανατριχιαστικές σκηνές παρουσιάζοντας σε slow motion τις σφαίρες των sniper να διαπερνούν ζωτικά όργανα και να θρυμματίζουν κόκκαλα και κρανία. Στο SE4 έχει προστεθεί η X-Ray κάμερα και στα melee kills με αποτέλεσμα να βλέπετε το μαχαίρι σας να καρφώνεται στο κρανίο του εχθρού.

Θα βρεθείτε σε παραθαλάσσιες εκτάσεις και χωριά, σε δάση και φαράγγια σε μερικά πανέμορφα τοπίαΌλος ο εξοπλισμός (όπλα, χειροβομβίδες, επίδεσμοι κτλ) έχει πλέον διπλά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, σε snipers και πιστόλια έχουν προστεθεί οι suppressed “αθόρυβες” σφαίρες για να σκοτώσετε τους εχθρούς σας χωρίς να προδώσετε την τοποθεσία σας, ενώ οι νάρκες μπορούν να εκρήγνυνται σε δεύτερο χρόνο. Δυστυχώς, το σύνολο των διαθέσιμων όπλων είναι σχετικά περιορισμένο ελέω και της εποχής, στην οποία τοποθετείται το παιχνίδι. Επίσης, στο σύνολό τους δεν υπερισχύει κάποιο έναντι του άλλου, με αποτέλεσμα να μην κρίνεται αναγκαία η αναζήτηση νέων όπλων. Θα μπορέσετε χωρίς πρόβλημα να ολοκληρώσετε το campaign σας με το ίδιο Sniper που το ξεκινήσατε.

Σημαντική βελτίωση υπήρξε στους χάρτες του παιχνιδιού. Το μέγεθός τους είναι σαφώς μεγαλύτερο των προκατόχων του και ως αποτέλεσμα οι αποστάσεις στόχευσης αυξάνονται, προσδίδοντας μία ακόμη ρεαλιστικότερη εμπειρία ελεύθερης σκόπευσης. Το αυξημένο μέγεθος σε συνδυασμό με τις μικροπροσθήκες του εξοπλισμού ανεβάζουν τόσο την ελευθερία προσέγγισης, όσο και την ποικιλία στο «στήσιμο» μίας παγίδας. Ποικιλία έχουμε και στις τοποθεσίες του παιχνιδιού. Θα βρεθείτε σε παραθαλάσσιες εκτάσεις και χωριά, σε δάση και φαράγγια σε μερικά πανέμορφα τοπία.

Εκτός του Campaign, υπάρχει και Multiplayer. Σε μία ποικιλία από Modes μπορείτε να παίξετε τα κλασικά Deathmatch και Team Deathmatch, να διαγωνιστείτε στο ποιος θα σκοτώσει τους αντιπάλους από συνολικά μεγαλύτερη απόσταση ή να παραμείνετε αυστηρά στο στρατόπεδο της ομάδας σας, ψάχνοντας μέσα από τα κιάλια και τη διόπτρα σας για αντιπάλους στο απέναντι εχθρικό στρατόπεδο. Κάθε mode απαιτεί διαφορετική προσέγγιση προσφέροντας εναλλαγές ρυθμού. Η εμπειρία μας διαδικτυακά ήταν απροβλημάτιστη χωρίς αποσυνδέσεις ή το οποιοδήποτε lag.

Δε λείπει και το Co-op στοιχείο από το παιχνίδι. Στο Survival Mode, απέναντι σε δεκατρία «κύματα» εχθρών θα κληθείτε να επιζήσετε με τη δυνατότητα να παίξετε με έως τρεις ακόμη συμπαίκτες ταυτόχρονα. Όλο το campaign μπορεί να παιχθεί σε Co-op διαδικτυακά, ενώ υπάρχουν και δύο εξτρά αποστολές αποκλειστικά για Co-op.

Τεχνικά, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Μπορεί το SE4 να τρέχει στα 1080p προσφέροντας μερικά όμορφα τοπία, με λεπτομερείς επιφάνειες και ζωηρούς χρωματισμούς, αλλά η εναλλαγή των καρέ χρειάζεται βελτίωση. Αν και δεν πέφτουν από τα τριάντα, που αποτελεί στάνταρ αριθμό για το ανθρώπινο μάτι, η συνεχόμενη αυξομείωσή του είναι εμφανής και προκαλεί «σπασίματα» στην γρήγορη κίνηση της κάμερας. Επίσης, η A.I. των εχθρών διαθέτει χαμηλά επίπεδα αντίληψης. Είναι πολύ εύκολο να προσελκύσετε τους εχθρούς στην παγίδα σας την στιγμή που μπορούν να σας αντιληφθούν σε κοντινή απόσταση μόνο κοιτώντας σε αυστηρή ευθεία ή αν αρχίσετε να τρέχετε.



Συμπέρασμα

To Sniper Elite 4 δεν είναι το επόμενο “Top Seller” Shooter της βιομηχανίας. Είναι όμως ένα παιχνίδι που αποδίδει εύστοχα την προσομοίωση ενός ελεύθερου σκοπευτή. Οι μεγαλύτεροι χάρτες που έχει δει ποτέ η σειρά, η απόλυτη ελευθερία προσέγγισης στο gameplay και οι όποιες μικροπροσθήκες το κατατάσσουν ως το καλύτερο κεφάλαιο της.

Το τεχνικό αποτέλεσμα είναι αποδεκτό, αλλά τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν προδίδουν πως πίσω από την ανάπτυξη του τίτλου δεν βρίσκεται κάποιο «μεγαθήριο» της βιομηχανίας με τεράστιο budget. Όπως και να έχει, αν είστε λάτρεις των shooter τίτλων και δη των snipers, μπορείτε να επενδύσετε άφοβα.

Βαθμολογία: 7/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την IGE S.A. για τις ανάγκες του Review.


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης