Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες απάτη που στοχεύει χρήστες κινητών τηλεφώνων iPhone. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η απάτη στοχεύει κατόχους κινητών τηλεφώνων της Apple, μετά από φυσική κλοπή των κινητών τους τηλεφώνων! Η απάτη έχει εντοπιστεί από αναλυτές του secnews.gr, μετά από πολλαπλές καταγγελίες που δέχθηκαν.

Πώς πραγματοποιείται η απάτη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά αναφορικά με την απάτη που αναλύθηκε, όλα ξεκίνησαν με την κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου iPhone 6s Plus στην περιοχή του Συντάγματος. Ο χρήστης που έπεσε θύμα της κλοπής άμεσα κλείδωσε την συσκευή του μέσω της υπηρεσίας της Apple που μπορεί κανείς να βρει στο icloud, ενώ παράλληλα προχώρησε και σε δήλωση κλοπής στο πλησίον αστυνομικό τμήμα (Συντάγματος). Mε το σχετικό έγγραφο που έλαβε, πραγματοποίησε και κλείδωμα της SIM κάρτας από τον πάροχο τηλεπικοινωνιών ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Συνεπώς, η συσκευή πλέον μπορεί να ανοίξει μόνο από τον ίδιο τον χρήστη με το δικό του Apple ID και τον κωδικό. Μάλιστα, επειδή ο χρήστης είχε λάβει μέτρα ασφάλειας για την διασφάλιση των δεδομένων του, έχοντας ενεργοποιημένο τον έλεγχο διπλού παράγοντα (2 factor authentication) ακόμα και να έβρισκαν οι απατεώνες το Apple και τον κωδικό του, θα έπρεπε να εισάγουν και τον μοναδικό εξαψήφιο κωδικό που θα λάμβανε ο χρήστης-θύμα σε άλλη συσκευή (Macbook), ώστε να ανοίξει η συσκευή. Συνεπώς η συσκευή τους καθίσταται πλέον άχρηστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα περίεργα όμως ξεκίνησαν από το ίδιο βράδυ κιόλας, που πραγματοποιήθηκε η κλοπή. Οι απατεώνες, πιθανόν μέλη συμμορίας, προσπάθησαν να ανοίξουν τη συσκευή και είδαν στην οθόνη τον αριθμό επικοινωνίας που είχε δηλώσει ο χρήστης-θύμα και το μήνυμα που έγραφε «Το θέλω πίσω πόσα θέλετε».

Τότε ξεκίνησε ένας «πόλεμος» μηνυμάτων και προσπαθειών επικοινωνίας ώστε με διάφορους τρόπους να κλέψουν τους κωδικούς του χρήστη για να το αρχικοποιήσουν (επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις) και να το πουλήσουν ως καινούριο.

Αρχικά από μία διεύθυνση της Apple (ψεύτικη προφανώς) ήρθε μήνυμα στο κινητό επικοινωνίας που είχε δηλωθεί, όπου έλεγαν να βάλει του κωδικούς του για να δε πού έκανε ανανέωση τοποθεσίας το κινητό πριν από λίγα λεπτά.

Όταν είδαν οι δράστες ότι το θύμα δεν αντέδρασε όπως περίμεναν, στη συνέχεια απέστειλαν μήνυμα ότι το κλεμμένο κινητό βρέθηκε και καλούσαν τον χρήστη να πραγματοποιήσει πιστοποίηση ιδιοκτησίας(«verify ownership») για να το στείλουν πίσω. Στο συγκεκριμένο μήνυμα ψευδώς αναφέρουν ότι εντοπίστηκε από την Ελληνική Αστυνομία. Επειδή το θύμα δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα από αυτά τα μηνύματα και δεν έβαλε πουθενά τους κωδικούς του, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του από καρτοκινητό.

Στην προκειμένη περίπτωση το θύμα έδρασε εξαιρετικά αποτελεσματικά και δεν πείστηκε από τις προσπάθειες των απατεώνων. Δεν συνέβη όμως το ίδιο, σε μεγάλο αριθμό αντίστοιχων περιπτώσεων, όπως ενημερώνει το secnews.gr, το οποίο και ζητά άμεσα την κινητοποίηση των αρμόδιων Αρχών.

Πηγή: secnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης