Σημαντική διαρροή, η οποία επηρεάζει περισσότερους από 700 εκατ. χρήστες iPhone φαίνεται βγήκε στην επιφάνεια. Μια έκδοση του κώδικα των λογισμικών που χρησιμοποιούν οι iOS συσκευές εμφανίστηκε στο GitHub. H Apple επιβεβαίωσε τη διαρροή αυτή, αφού απαίτησε από το GitHub να κατεβάσει το δημοσιευμένο κώδικα, μόλις μερικές ώρες έπειτα από τη δημοσίευσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαρροή περιλαμβάνει τον κώδικα του iBoot, του πρώτου προγράμματος που χρησιμοποιείται όταν ενεργοποιείται η συσκευή. Η πηγή της διαρροής είναι άγνωστη, αλλά η Apple ερευνά το περιστατικό. Η διαθεσιμότητα του κώδικα μέσω του GitHub σημαίνει ότι πιθανώς αρκετοί εν δυνάμει hackers έχουν αποκτήσει ήδη πρόσβαση σε αυτόν.

Η σημασία της συγκεκριμένης διαρροής είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται για κρυφό κώδικα, στον οποίο δεν μπορεί να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση μέσω reverse engineering και δυστυχώς δίνει πρόσβαση σε ευπάθειες του συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ πρόκειται για άσχημα νέα, η ζημιά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Η έκδοση που δημοσιεύτηκε στο GitHub είναι η iOS 9. Αυτό σημαίνει ότι οι συσκευές που έχουν ενημερωθεί με την τελευταία έκδοση, δεν επηρεάζονται άμεσα. Φυσικά, μέρη του κώδικα του iOS 9 είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και στην ενεργή έκδοση, που είναι η iOS 11.

H πιο πιθανή περίπτωση είναι το πιο εύκολο jailbreaking των νέων συσκευών ή άρση της προστασίας των iOS συστημάτων.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης