Οι τεχνολογικές εταιρείες που έπεσαν θύματα απάτης phishing ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Μάρτιο δεν ήταν άλλες από τους κολοσσούς Google και Facebook, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Fortune, σε αποκλειστική της δημοσίευση.

Όταν το περιστατικό έγινε για πρώτη φορά γνωστό, οι αρχές αποκάλυψαν τη σύλληψη ενός Λιθουανού για τη διάπραξη της απάτης. Ο Evaldas Rimasauskas, παριστάνοντας έναν κατασκευαστή hardware με έδρα στην Ασία, ερχόταν σε επαφή με αντιπροσώπους κολοσσιαίων εταιρειών τεχνολογίας, που πραγματοποιούσαν συναλλαγές αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με τον συγκεκριμένο προμηθευτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Rimasauskas κατάφερε μέσω πλαστών email και εγγράφων να εξαπατήσει εργαζόμενους δύο μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, αποσπώντας τους ποσά ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι αρχές επέλεξαν να κρατήσουν μυστικές τις ταυτότητες των εταιρειών.

Η αποκάλυψη ωστόσο της ταϊλανδικής εταιρείας Quanta Computer για χρήση του ονόματός της στην απάτη, βοήθησε στην αποκάλυψη της αλήθειας. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Quanta Computer αποτελεί έναν από τους βασικούς προμηθευτές hardware των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας.
Το Fortune, επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου καθώς και συνεντεύξεις με πρόσωπα-κλειδιά στην υπόθεση, σε συνδυασμό με την ανωτέρω αποκάλυψη, κατάφερε να αποκαλύψει τα ονόματα των εταιρειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έγινε γνωστό από τις πηγές αυτές, το Facebook κατέφυγε στο Γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν (το οποίο εξειδικεύεται στη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος) και ζήτησε βοήθεια για να ανακτήσει τα χρήματα που είχε πληρώσει για πλαστά τιμολόγια.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε στο Fortune ότι έπεσε θύμα της απάτης:

«Το Facebook κατάφερε να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των χαμένων χρημάτων λίγο μετά το συμβάν και συνεργάζεται με τις αρχές επιβολής του νόμου για τη διεξαγωγή έρευνας», δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook.

Η Google παραδέχτηκε επίσης ότι ήταν μια εκ των εταιριών που έπεσαν θύματα της απάτης, αναφέροντας ότι «αφού εντόπισε την απάτη, ειδοποίησε αμέσως τις αρχές». Η Mountain View επιβεβαίωσε επίσης την ανάκτηση των απολεσθέντων κεφαλαίων.

Πηγή: secnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης