Μια μυστηριώδης αμερικάνικη startup, που ονομάζεται Grayshift, παρέχει στην αμερικάνικη αστυνομία τα κατάλληλα εργαλεία για να ξεκλειδώσουν iPhone. Φήμες λένε ότι στην εταιρεία εργάζεται πρώην μηχανικός ασφαλείας της Apple.

Το GrayKey είναι ένα κουτί περίπου 10 εκ. x 10 εκ., το οποίο διαθέτει δύο Lightning καλώδια στο μπροστινό μέρος. Η συσκευή λειτουργεί μόνο με συσκευές iOS 10 και 11, ενώ μελλοντικά λένε ότι θα προστεθεί συμβατότητα με iOS 9. Οι συσκευές που υποστηρίζονται είναι από iPhone X μέχρι iPhone 6 και διάφορα μοντέλα iPad.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν δύο διαφρορετικά μοντέλα GrayKey: μια έκδοση των 15.000 δολαρίων που απαιτεί σύνδεση στο internet και επιτρέπει μέχρι 300 χρήσεις και μια έκδοση στα 30.000 δολάρια που μπορεί να δουλέψει offline και μέχρι όσες φορές θέλετε.

Η Αστυνομία του Maryland και της Indiana ήδη έχουν αγοράσει το GrayKey, ενώ σκοπεύει να αγοράσει και το τμήμα του Miami-Dade.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μυστικές Υπηρεσίες σκοπεύουν να αγοράσουν έξι συσκευές, ενώ έχει ήδη αγοράσει και το Υπουργείο Εξωτερικών με τη Δίωξη Ναρκωτικών να ενδιαφέρεται για αγορά.

Η διαδικασία εύρεσης του κωδικού για ένα κλειδωμένο iPhone μπορεί να πάρει από 2 ώρες μέχρι 3 ημέρες, αναλόγως της πολυπλοκότητας. Όταν βρεθεί, ο κωδικός εμφανίζεται σε μια μαύρη οθόνη και τα δεδομένα του τηλεφώνου κατεβαίνουν απευθείας στο GrayKey.

Αντίστοιχη υπηρεσία προσφέρει και η ισραηλινή εταιρεία Cellebrite, που ξεκλειδώνει τηλέφωνα προς 5.000 δολάρια, αν και πρέπει να έχουν τη συσκευή στις εγκαταστάσεις τους.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης