Χιλιάδες υπάλληλοι της Google έχουν μαζέψει υπογραφές και ζητούν από τον CEO της εταιρείας, Sundar Pichai να ακυρώσει τη συμφωνία που έχει με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Η ανάμειξη της Google στο “Σχέδιο Maven” έγινε γνωστή πριν περίπου έναν μήνα. Ο ρόλος της Google θα είναι να βοηθήσει το Πεντάγωνο στην ανάλυση υλικού από drone μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει εμπλοκή της εταιρείας σε πολεμικούς σκοπούς, οι υπάλληλοι της εταιρείας απαιτούν την αποχώρησή της.

Ο Sundar Pichai, CEO της Google

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι New York Times αναφέρουν ότι περισσότεροι από 3.100 υπάλληλοι έχουν υπογράψει ως τώρα. Το θέμα ανακυκλώνεται στην εσωτερική επικοινωνία της εταιρείας εδώ και μερικές εβδομάδες. Στο petition που έχει υπογραφεί από τους υπαλλήλους δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία της Google για πολεμικούς σκοπούς, αλλά τονίζεται η πιθανότητα ενδεχόμενης μελλοντικής χρήσης της σε κάτι τέτοιο, αφού έχει παραδοθεί.

Η Google εξήγησε ότι το Πεντάγωνο θα χρησιμοποιήσει λογισμικό ανοιχτού κώδικα για αναγνώριση αντικειμένων που είναι διαθέσιμο σε όλους τους πελάτες του Google Cloud. Η τεχνολογία θα χρησιμποιηθεί για την επισήμανση εικόνων που καταγράφονται από τα drones για μετέπειτα επανεξέταση από ανθρώπινο παράγοντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Θεωρούμε ότι η Google δεν πρέπει να είναι μέρος της πολεμικής βιομηχανίας”, αναφέρει το petition και καλεί τον CEO, Sundar Pichai να ακυρώσει το Project Maven. Επίσης ζητείται η καταγραφή και δημοσιοποίηση ξεκάθαρης πολιτικής που θα αναφέρει ότι η Google δεν θα κατασκευάσει ποτέ πολεμική τεχνολογία.

Επιπρόσθετα υπάρχουν φόβοι και ανησυχίες ότι ο συσχετισμός και μόνο της Google με τον αμερικάνικο στρατό θα αμαυρώσει τη φήμη της.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης