Το Facebook αρνήθηκε τις φήμες που λένε ότι χρησιμοποιεί το μικρόφωνο των κινητών συσκευών για να κρυφακούσει τις συνομιλίες του χρήστη για αποδοτικότερη χρήση των διαφημίσεων. Σε μια δήλωση που εκδόθηκε στις 2 Ιουνίου, το Facebook δήλωσε ότι «το μικρόφωνο του τηλεφώνου σας δε χρησιμοποιείται από το Facebook για να ενημερωθούν οι προβαλλόμενες διαφημίσεις ή για ό,τι βλέπετε στο News Feed». Η εταιρεία αναφέρει ότι δείχνει μόνο διαφημίσεις με βάση τα ενδιαφέροντα και άλλες πληροφορίες από το προφίλ του κάθε χρήστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απάντηση των υπευθύνων του Facebook αποτελεί άμεση απόκριση στους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από την Kelli Burns, καθηγήτριας Επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα. Η Burns είπε στην Independent αυτήν την εβδομάδα ότι πιθανόν η εταιρεία άκουγε κρυφά τις συνομιλίες των χρηστών της, αλλά δεν είχε απτές αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

Η Burns δεν ήταν αυτή που δημιούργησε αυτή τη θεωρία, καθώς έχει τεθεί ξανά σαν θέμα στο παρελθόν. Οι ισχυρισμοί της όμως προκάλεσαν νέο χείμαρρο αντιδράσεων. Στην πραγματικότητα, οι φόβοι για υποκλοπές από το Facebook διατυπώνονται στα μέσα ενημέρωσης εδώ και αρκετό καιρό. Η θεωρία λέει ότι το Facebook έχει πρόσβαση στο μικρόφωνό σας, η οποία έχει παραχωρηθεί από τον χρήστη, κατά τη χρήση εφαρμογών για τη λήψη βίντεο. Κατά συνέπεια, πάντα σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, δεν είναι τόσο απίθανο το Facebook να μπορεί να ακούει όλη την ώρα για τα πράγματα στα οποία αναφέρεστε σε συνομιλίες από κοντά, είτε μέσω τηλεφώνου. Έτσι το Facebook συλλέγει πληροφορίες, ώστε να «φυτέψει» άρθρα σε διαφημίσεις στο News Feed που σχετίζονται με αυτό που συζητούσατε. Υπάρχουν συσκευές, όπως το Echo της Amazon, που ακούει συνεχώς, εκτός αν το απενεργοποιήσει ο χρήστης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά, αυτό θα ήταν μια σκανδαλώδης και πιθανώς παράνομη παραβίαση της ιδιωτικότητας. Το Facebook, σε δήλωση της εταιρείας, εξήγησε ότι ακούει αυτά που λέτε μόνο όταν ενεργοποιεί ο χρήστης συγκεκριμένα το μικρόφωνο. «Έχουμε πρόσβαση στο μικρόφωνό σας μόνο αν έχετε δώσει την άδεια στην εφαρμογή μας και μόνο αν χρησιμοποιείτε ενεργά μια συγκεκριμένη λειτουργία που απαιτεί εγγραφή ήχου.»

Αν όλα τα παραπάνω σάς βάζουν σε σκέψεις, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την πρόσβαση της εφαρμογής στο μικρόφωνό σας. Σε iOS περιβάλλον, μεταβείτε στον πίνακα ρυθμίσεων, βρείτε το Facebook και απενεργοποιήστε την επιλογή “μικρόφωνο”. Στο Android, πηγαίνετε στο “Privacy and Safety” στις Ρυθμίσεις, βρείτε την ενότητα “μικρόφωνo” στην καρτέλα για τις άδειες των εφαρμογών, και αλλάξτε την πρόσβαση του Facebook.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης