Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι συνέλαβε τον άνθρωπο που φέρεται ως ιδρυτής και διαχειριστής του KickassTorrents, του μεγαλύτερου και πιο γνωστού BitTorrent site. O 30-χρονος Artem Vaulin από το Kharkiv της Ουκρανίας, συνελήφθη σήμερα στην Πολωνία, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την έκδοσή του για εγκλήματα που έχουν σχέση με τη διαχείριση του site. Ο Vaulin τώρα αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων: μια για παράνομη χρήση πνευματικών δικαιωμάτων και μια για ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος. Όλα τα site domains βρίσκονται στο στάδιο της κατάσχεσης, ενώ η πρόσβαση στο site φαίνεται να έχει διακοπεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Vaulin κατηγορείται για τη διαχείριση του μεγαλύτερου site παράνομης διακίνησης αρχείων, το οποίο διακινεί υλικό αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα», έγραψε ο Leslie R. Caldwell, βοηθός γενικού εισαγγελέα του ποινικού τμήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε μια δήλωση. «Σε μια προσπάθεια να αποφύγει την επιβολή του νόμου, o Vaulin φέρεται να στηρίχθηκε σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες σε όλο τον κόσμο και μετέφερε τους servers συνεχώς λόγω αγωγών και κατασχέσεων. Η σύλληψή του στην Πολωνία, όμως, αποδεικνύει και πάλι ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να τρέξουν, αλλά δεν μπορούν να κρυφτούν από τη δικαιοσύνη.»

Τα torrent sites υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι τελούν σύμφωνα με το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων Digital Millennium και ως εκ τούτου προστατεύονται επίσης από τις διατάξεις του. Επειδή οι δικτυακοί τόποι, όπως το KickassTorrents επιτρέπουν μόνο στους χρήστες να παρέχουν συνδέσμους με πειρατικό περιεχόμενο, η υπεράσπισή τους λέει ότι οι κυβερνοχώροι αυτοί δε θα πρέπει να υπεύθυνοι για ό,τι κάνουν οι χρήστες με την εν λόγω ελευθερία τους στα sites. Ωστόσο, οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο Vaulin συχνά απέφευγε αιτήματα κατάργησης των συνδέσμων για το παράνομο υλικό, χρησιμοποιώντας χρονοβόρες και ασαφείς απαιτήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ ή άλλοι κάτοχοι πνευματικής ιδιοκτησίας του ζητούσαν να αφαιρέσει συνδέσμους που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα, το KickassTorrents λένε ότι απέρριπτε τις ειδοποιήσεις αυτές, βασιζόμενο σε μια ολόκληρη λίστα από δυσνόητα κριτήρια», γράφει το Ars Technica. Το KickAss απαιτούσε απόδειξη της πνευματικής ιδιοκτησίας και ότι το εν λόγω περιεχόμενο έχει κατοχυρωθεί νόμιμα, όταν απαντούσε σε ανακοινώσεις, ενώ ποτέ δεν διευκρίνιζε ποια από τα στοιχεία δεν διασταυρώνονταν. Η ένορκη ομοσπονδιακή κατάθεση αναφέρει επίσης ότι το site είχε διαφημιστικά έσοδα, που ανέρχονταν σε περισσότερα από 16 εκατομμύρια δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης