Η Nokia και η Apple έχουν μακρά ιστορία με δικαστικές διαμάχες. Από το 2009 μέχρι το 2011, οι δύο εταιρείες βρίσκονταν στα δικαστήρια με τη Nokia να ζητά αποζημίωση για κλοπή πατέντας και δικαιωμάτων. Η τότε διαμάχη έληξε με μια συμφωνία, η οποία χάριζε στη Nokia ένα χρηματικό ποσό για κάθε πώληση iPhone μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Apple υπέβαλλε μήνυση κατά διαφόρων εταιρειών για αντιμονοπωλιακές τακτικές, που λειτουργούσαν υπέρ της Nokia, ενώ η φινλανδική εταιρεία είχε απαντήσει ευθέως με δική μήνυση κατά της Apple. H Apple υποστήριζε ότι είχε τα δικαιώματα να χρησιμοποιεί κάποιες από τις πατέντες της Nokia, ενώ η Nokia είχε μεταφέρει τα δικαιώματα και τις πατέντες σε τρίτους, ώστε να τα εκμεταλλευτεί περαιτέρω. Ο ίδιος ο Tim Cook χαρακτήρισε αυτήν την τακτική “αντιανταγωνιστική και καταχρηστική”, ενώ η Nokia υποστήριζε ότι η Apple ακόμα χρωστούσε χρήματα για την χρήση της πατέντας σε προϊόντα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι δύο εταιρείες προχώρησαν σε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι όλες οι διαφωνίες διευθετήθηκαν και προχώρησαν σε πολυετή συμφωνίαΣήμερα όμως είναι μια νέα μέρα και οι δύο εταιρείες προχώρησαν σε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι όλες οι διαφωνίες διευθετήθηκαν και προχώρησαν σε πολυετή συμφωνία χρήσης αδειών. Επιπρόσθετα, η Nokia θα προσφέρει “συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα δικτύου και υποδομών” στην Apple ως μέρος μιας νέας συνεργασίας ανάμεσα στις δύο εταιρείες. Η Apple θα συνεχίσει τις πωλήσεις των Nokia health products, που ονομάζονταν Withings.

“Πρόκειται για μια ουσιώδη συμφωνία ανάμεσα στη Nokia και την Apple, ανέφερε η Maria Varsellona, Chief Legal Officer της Nokia. “Μετατρέπεται η σχέση μας με την Apple σε μια, που θα είναι προς όφελος για τους πελάτες μας.”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο COO της Apple, Jeff Williams σχολίασε επίσης “Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτήν τη συμφωνία και ανυπομονούμε να επεκτείνουμε τη σχέση μας με τη Nokia”.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν δημοσιεύτηκαν, αλλά η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Nokia θα λάβει χρήματα προκαταβολικά από την Apple, ενώ θα συνεχίσει να έχει απολαβές και κατά τη διάρκεια της συμφωνίας. Η αξία αυτής της συμφωνίας θα φανεί ως καθαρό έσοδο της Nokia Technology, αλλά και των business groups της Nokia. Η φινλανδική εταιρεία ανέφερε ότι θα αποκαλύψει το εισόδημα από τις πατέντες της στις επόμενες ανακοινώσεις και συγκεκριμένα από τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του 2017.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης