Τα συστήματα του Municipal Railway (MUNI) του San Francisco παραβιάστηκαν την Παρασκευή το απόγευμα και άρχισαν να μοιράζουν δωρεάν βόλτες σε όλους τους επιβάτες, με τις πύλες να παραμένουν ανοιχτές μέχρι αργά το Σάββατο.

Παρά το ότι ο hacker που κατάφερε να παραβιάσει την εταιρία δεν αποκάλυψε το όνομά του, άφησε ένα μήνυμα, που ζητούσε λύτρα από τις αρχές του San Francisco για να αποκαταστήσει την υπηρεσία, αποκρυπτογραφώντας τα συστήματά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οθόνες των σταθμών του MUNI εμφάνιζαν το μήνυμα:

«You Hacked, ALL Data Encrypted. Contact For Key(cryptom27@yandex.com)ID:681,Enter», ενώ μηχανήματα εκτύπωναν εισιτήρια με σύντομα μηνύματα, όπως «Out of Service» και «Metro Free».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από επικοινωνία με τον hacker, οι αρχές του San Francisco επιβεβαίωσαν ότι ο hacker αποζητούσε μια συμφωνία με την MUNI για να αποκαταστήσει τις υπηρεσίες του μετρό. Η MUNI ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι οι υπηρεσίες μεταφορών δεν επηρεάζονται με οποιοδήποτε τρόπο και ότι οι πύλες ήταν σκόπιμα ανοιχτές «για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του πελάτη.»

«Επειδή η έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη δε θα δοθούν συμπληρωματικές διευκρινίσεις στο σημείο αυτό», ανέφερε ο εκπρόσωπος της MUNI, Paul Rose.

Η συνομιλία μεταξύ της υπηρεσίας και του hacker συνεχίστηκε και σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου ο εισβολέας που αυτοαποκαλείται «Andy Saolis» απαίτησε 100 Bitcoins (ή 73.000 δολάρια) για να αφαιρέσει το κακόβουλο λογισμικό.

Αυτήν τη στιγμή, δε λειτουργούν όλα τα αυτόματα συστήματα εισιτηρίων του σταθμού καθώς οι τεχνικοί της δημοτικής υπηρεσίας σιδηροδρόμων της πόλης (MUNI) συνεχίζουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της επίθεσης και προσπαθούν να αφαιρέσουν το κακόβουλο λογισμικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης