Αποστολή-φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκλονιστικές εικόνες απόγνωσης και ελπίδας ταυτόχρονα κατέγραψε ο φακός του zougla.gr στο οδοιπορικό που πραγματοποίησε στη Μυτιλήνη, ένα νησί που δέχεται τους τελευταίους μήνες τα 3/5 των μεταναστών και των προσφύγων που καταλήγουν στην Ευρώπη.

Άνθρωποι που κλαίνε μόλις πατάνε στο ευρωπαϊκό έδαφος ύστερα από όλα όσα πέρασαν για να καταλήξουν εκεί, καταταλαιπωρημένα παιδιά που ζητούν ζεστασιά μετά τις φουρτούνες του Αιγαίου αλλά και μετανάστες που χρειάζονται άμεση ιατρική περίθαλψη, που καλύπτεται κυρίως από τους ηρωικούς εθελοντές, είναι λίγες από τις εικόνες που αντικρίζει κάποιος στα ανατολικά παράλια του νησιού. Κάθε μέρα και νύχτα.

Στα οργανωμένα συσσίτια όπου καταφεύγουν οι χιλιάδες πρόσφυγες, οι εικόνες μοιάζουν δραματικές, με την έμπρακτη αλληλεγγύη όμως των κατοίκων του νησιού να εξαίρεται ακόμα και από τον ΟΗΕ. Η καταιγίδα της Κυριακής έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τις φωτογραφίες:

























 


































Στη Λέσβο αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Στη Λέσβο βρίσκεται σήμερα αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών αποτελούμενη από τους Τζιν Σαχίν, Ρίτσαρντ Ντάρμπιν, Άμι Κλομπουχάρ, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, τους οποίους συνόδευε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς. Κατά τη συνάντησή του με την αμερικανική αντιπροσωπία, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ανέλυσε τις πρωτοβουλίες του δήμου σχετικά με το μεταναστευτικό, παρουσίασε την ολοκληρωμένη σχετική πρόταση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των προσφύγων μεταναστών μπορεί να γίνει μόνο στην Τουρκία.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόταση του Δήμου Λέσβου, επισημαίνοντας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, πως «πρόκειται για μια ρεαλιστική πολύ σωστά δομημένη πρόταση, με την οποία συμφωνούν απόλυτα».

Ευχαρίστησαν επίσης τον δήμαρχο και τον λαό της Λέσβου για ό,τι έχουν κάνει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών καθώς και για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν.

Η αμερικανική αντιπροσωπία είχε επίσης συναντήσεις με την τοπική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Γκουτέρες: Ευρωπαϊκό πρόβλημα οι πρόσφυγες, όχι μόνο της Λέσβου

Από τη Μυτιλήνη, η οποία από την αρχή της εφετινής χρονιάς έχει δεχθεί τα 3/5 των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες θεώρησε πως «είναι η κατάλληλη στιγμή για μια έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πρέπει επιτέλους να συνεργαστεί και να ανταποκριθεί. Να δώσει μια απάντηση στην κρίση αυτή. Γιατί η κρίση αυτή δεν είναι πρόβλημα μόνο της Λέσβου, δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες, «από την Ευρώπη πρέπει να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στη Συρία αλλά και στις γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία, η Τουρκία, το Ιράκ, που φιλοξενούν πολλούς πρόσφυγες». Επίσης, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τόνισε πως «πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει αλληλεγγύη και προς την Ελλάδα. Πρέπει να βοηθήσει στις διαδικασίες παροχής ασύλου και να κατανεμηθούν αυτοί οι άνθρωποι με δίκαιο τρόπο σε όλες τις χώρες, σε όλα τα κράτη-μέλη. Αλλά πρέπει να βοηθήσει και την Ελλάδα να δημιουργήσει τους μηχανισμούς εκείνους που θα βοηθήσουν να επιστρέψουν στις χώρες τους οι άνθρωποι που δεν δικαιούνται άσυλο, πάντα με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Θα έλεγα πως αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε.

Σχετικά με τις παραπέρα δράσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε περιοχές που πλήττονται από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ο Αντόνιο Γκουτέρες υποστήριξε πως «οι πόροι και οι δυνατότητες της Ύπατης Αρμοστείας είναι δυστυχώς περιορισμένοι, αλλά αυτό που μπορεί να γίνει, εκτός από τη βοήθεια που θα συνεχιστεί να δίνεται, είναι ενέργειες και πρωτοβουλίες για να προβληθεί αυτό το πρόβλημα στην Ευρώπη, να ανακατανεμηθεί το βάρος σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να μην αφεθεί η Ελλάδα και το νησί της Λέσβου μόνοι τους να διαχειριστούν αυτήν την κρίση».

Ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε «ευγνωμοσύνη για τη γενναιοδωρία, τη φιλοξενία και την αλληλεγγύη που έχει εκφράσει ο λαός και οι Αρχές της Λέσβου με επικεφαλής την αυτοδιοίκηση». Όπως είπε, «η Λέσβος είναι ένα μικρό νησί και δέχθηκε από τις αρχές του χρόνου περισσότερους από 250.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Και τους δέχτηκε με ανοιχτές πόρτες και καρδιές. Μαζί και οι Αρχές. Η Ακτοφυλακή, για παράδειγμα, που έχει σώσει εκατοντάδες ζωές».

«Γι’ αυτό η διεθνής κοινότητα οφείλει ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους αυτού του νησιού» κατέληξε.

Δείτε τα οδοιπορικά του zougla.gr σε Κω και ελληνοσκοπιανά σύνορα:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης