Τα ερείπια της αρχαίας πόλης μαζί με τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά οικοδομήματα κοντά στο λιμάνι: Στην περιοχή αυτή υπάρχουν τμήματα της Αρχαίας Αγοράς (4ου – 3ου αι. π.Χ.), η Μεγάλη Στοά (Καμάρα του Φόρου) και άλλες μικρότερες στοές με ιερά αφιερωμένα στο Διόνυσο, τηνΑφροδίτη και τον Ηρακλή. Στο εσωτερικό της πόλης το Ωδείο (3ου αι. π.Χ.) καλά διατηρημένο με 12 κερκίδες και θολωτές στοές, η Κάζα Ρομάνα αναστηλωμένο ρωμαϊκό αρχοντικό με θαυμάσια μωσαϊκά. Επίσης το Ξυστό (μέρος του Γυμναστηρίου)(2ου αι. π.Χ.) με δεκαέξι αναστηλωμένες κολώνες από τις εβδομήντα που το αποτελούσαν συνολικά, τα δύο κτίρια που στέγαζαν τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά λουτρά και ένα μέρος του Ρωμαϊκού δρόμου με μάρμαρα, μωσαϊκά και ψηφιδωτά.

 Αρχαιολογικό μουσείο: Βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας και περιλαμβάνει συλλογή με ευρήματα προϊστορικά, γλυπτά ελληνιστικά και κλασικά μικρά αγάλματα της Αφροδίτης, του Έρωτα, της Δήμητρας, του Ιπποκράτη, επιγραφές και ψηφιδωτά με παραστάσεις και αρχιτεκτονικά μαρμάρινα μέρη ναών και κτιρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κάστρο των Ιπποτών: Χτισμένο στη δεξιά μεριά του λιμανιού, αποτελεί το επιβλητικότερο μνημείο της Ενετοκρατίας. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και αποτελεί κλασικό δείγμα επιβλητικής αμυντικής της εποχής του. Έχει διπλό τείχος και τάφρο. Κατασκευάστηκε το 15ο αι. αλλά ολοκληρώθηκε το 16ο αι..

Ο πλάτανος του Ιπποκράτη: Ένα τεράστιο δέντρο με περίμετρο κορμού 12 μέτρα. Πιστεύεται ότι φυτεύτηκε από τον Ιπποκράτη πριν 2400 χρόνια περίπου και ότι κάτω απ’ τη σκιά αυτού του δέντρου δίδαξε ο Ιπποκράτης την Ιατρική στους μαθητές του. Μια γέφυρα συνδέει το σημείο, όπου βρίσκεται ο πλάτανος, με το Κάστρο των Ιπποτών.

Το Ασκληπιείο της Κω: Είναι το πιο διάσημο σημείο της Κω και άρχιζε να χτίζεται τον 4ο αι. π.Χ.. Βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ. από την πόλη μέσα σε άλσος με κυπαρίσσια και επρόκειτο για το μεγαλύτερο θεραπευτήριο της Αρχαίας Ελλάδας. Από το ναό του Ασκληπιού σώζονται μόνο τα θεμέλια και λίγες κολώνες, ενώ κολώνες σώζονται και από τη στοά που φέρεται ότι στέγαζε την Ιατρική Σχολή του Ιπποκράτη. Σε κοντινή απόσταση υπήρχαν κατά την αρχαιότητα θερμές πηγές με τρεχούμενα ιαματικά νερά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Πυλί υπάρχει ο λεγόμενος τάφος του Χαρμύλου, σύνολο 12 τάφων σε θολωτό κτίσμα. Στην Κέφαλο, ακόμη, υπάρχουν τα ερείπια ελληνιστικού θεάτρου, στην τοποθεσία Παλάτια, 3 χλμ προς τα νότια.

Εκδηλώσεις

Στην Κω διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι ορισμένες γιορτές με καθαρά τοπικό χρώμα καθώς αφορούν χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού ή αλιεύματα. Έτσι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου πραγματοποιείται στο Μαστιχάρι, η Γιορτή του Κρασιού ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα πραγματοποιούνται η Γιορτή του Ψαριού και η Γιορτή του Μελιού στην Κέφαλο και στην Αντιμάχεια αντίστοιχα. Ακόμη, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου διοργανώνεται η Γιορτή της Μαρίδας στην Καρδάμαινα.

Άλλες εκδηλώσεις είναι:

«Αλασάρνεια», με εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, παραδοσιακούς χορούς, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, το καλοκαίρι.

«Ιπποκράτεια», με συναυλίες, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές και γλέντια, κάθε καλοκαίρι.

Τέλος, οι Απόκριες γιορτάζονται με παρελάσεις αρμάτων κυρίως στην Αντιμάχεια και το Πυλί.

(πηγές:www.visitgreece.gr, www.wikitravel.org, www.wikipedia.com, office.microsoft.com/en-us/images/, www.morguefile.com)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης