Μάλτα Αξιοθέατα

Μάλτα Αξιοθέατα

Τα χρώματα είναι εντυπωσιακά, μελί πέτρινα στοιχεία ενάντια στο βαθύτερο μπλε της Μεσογείου. Η Μάλτα είναι το μεγαλύτερο νησί και η πολιτιστική, εμπορική και διοικητική πρωτεύουσα.

Το Γκόζο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί και είναι πιο αγροτικό, και χαρακτηρίζεται από την αλιεία, τη βιοτεχνία και τη γεωργία, ενώ σε μεγάλο βαθμό το νησί Comino είναι ακατοίκητο. Μεγαλιθικά μνημεία, μεσαιωνικά μπουντρούμια και το Σπήλαιο της Καλυψώς – στα νησιά της Μάλτας η εμπειρία διακοπών είναι θετική και ταυτόχρονα μυθική.
Ναοί, παλάτια, καθεδρικοί ναοί και οχυρά παρέχουν μια ζωντανή ιστορία που μπορείτε σχεδόν να ακουμπήσετε. Αυτό είναι το πραγματικό πλεονέκτημα της παραμονής εδώ. Τα στενά δρομάκια στις πόλεις και τα χωριά είναι γεμάτα από καθεδρικούς ναούς της Αναγέννησης και μπαρόκ παλάτια. Ο ήχος επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των νησιών. Ο συνδυασμός των πυροτεχνημάτων και της παραδοσιακής ορχήστρας μετατρέπει ένα καλοκαιρινό βράδυ σε μια ξεχωριστή ανάμνηση. Το πλεονέκτημα μιας διαμονής στα νησιά της Μάλτας είναι ότι μπορείτε να ζήσετε πολλές διακοπές σε μία. Καθώς η ύπαιθρος είναι διάσπαρτη με τις παλαιότερες γνωστές ανθρώπινες κατασκευές στον κόσμο, τα νησιά έχουν δικαίως χαρακτηριστεί ως ένα υπαίθριο μουσείο.

Ιστορικά Αξιοθέατα
Με λίγη αναζήτηση τα μαγευτικά σημεία ενδιαφέροντος εντοπίζονται αμέσως – τα χαρακτηρισμένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO: η πόλη της Βαλέτα, οι μεγαλιθικοί ναοί και το Hal Saflieni Hypogeum, οι καθρεδικοί ναοί και τα παλάτια, είναι μερικά.
Οι επτά, συνολικά μεγαλιθικοί ναοί βρίσκονται στα νησιά της Μάλτας και του Gozo- αποτέλεσμα αυτόνομης ανάπτυξης. Οι δύο ναοί του Ggantija στο νησί Gozo είναι αξιοσημείωτα για τις γιγάντιες δομές από την εποχή του Χαλκού. Οι ναοί Ggantija είναι τα παλαιότερα, επιδαπέδια μνημεία στον κόσμο και είναι μια απόδειξη για την κατοίκηση του νησιού, τουλάχιστον 1.000 χρόνια πριν από την κατασκευή των διάσημων πυραμίδων της Γκίζας. Στο νησί της Μάλτας, οι ναοί της Hagar Qim, Mnajdra Tarxien είναι μοναδικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, δεδομένων των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων για τους κατασκευαστές τους.  Αυτοί οι ναοί αντιπροσωπεύουν μια μοναδική αρχιτεκτονική παράδοση που άκμασε στις νήσους της Μάλτας μεταξύ 3600 και 2.500 π.Χ. Το HalSaflieni Hypogeum είναι ένας βράχος-υπόγειο συγκρότημα, που είχε χρησιμοποιηθεί τόσο ως ιερό καθώς και για σκοπούς ταφής από τους κατασκευαστές του. Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών το 1902. Τα τρία υπόγεια επίπεδα χρονολογούνται από περίπου το 3600 με 2400 π.Χ. Το μνημείο θεωρείται ως ένα από τα βασικότερα προϊστορικά μνημεία στον κόσμο.
Η πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα , είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την στρατιωτική και φιλανθρωπική ιστορία των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Χτισμένη μετά την Μεγάλη Πολιορκία του 1565 και ονομασμένη από τον υπερασπιστή της Grandmaster Jean de la Parisot Valette, η οχυρή αυτή πόλη έχει πάνω από 300 μνημεία, όλα μέσα σε μια έκταση 55 εκταρίων, καθιστώντας την περιοχή μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μνημείων στον κόσμο.

Οχυρωματικά Μνημεία
Η Μάλτα είναι γνωστή ως το νησί φρούριο για τη μεγάλη μάζα της αμυντικής αρχιτεκτονικής που εμπεριέχει. Οι οχυρώσεις μπορούν να χωριστούν σε δύο περιόδους: αυτών των Ιπποτών και εκείνες της Βρετανικής εποχής. Αυτές οι υπενθυμίσεις του εν καιρώ πολέμου παρελθόντος  των νησιών, συναρπάζει όχι μόνο επειδή είναι ένας άθλος της στρατιωτικής μηχανικής, αλλά και γιατί θυμίζουν την εποχή της ιπποσύνης, τις σταυροφόρες μάχες, τον ηρωισμό και τους μεσαιωνικούς θρύλους. Στο εσωτερικό της Βαλέτας, τα μνημεία ξεκινούν και προστατεύονται από μουσεία όπως το Ναυτικό Μουσείο, το Vittoriosa, και το Εθνικό Πολεμικό Μουσείο,κ.α. Εξωτερικά, οι οχυρώσεις βρίσκονται στις Βικτώρια (Gozo) και κατά μήκος ανατολικά προς τα δυτικά σε όλη τη Μάλτα, καθώς και στους προμαχώνες της της Βαλέτας. Όπου κι αν πάτε, θα βρείτε κατάλοιπα του πολέμου, από το 17ο αιώνα ως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μουσεία
Στη Μάλτα, ανακαλύπτοντας τα 7000 χρόνια ιστορίας της, είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζετε.  Υπάρχουν υπαίθρια μουσεία και εσωτερικά μουσεία για κάθε εποχή από την προϊστορία έως την ιστορία της Μάλτας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη να δρούν ως προστάτες των τεχνών για πάνω από 250 χρόνια, θα βρείτε πολιτιστικά αριστουργήματα σε μουσεία, παλάτια και εκκλησίες σε όλα τα νησιά.  Η θαυμάσια μπαρόκ αρχιτεκτονική και οι θρησκευτικοί θησαυροί , καθώς και στοιχεία από τους πολλούς πολέμους και τις μάχες των νησιών, προσφέρουν στον επισκέπτη μια γεύση από την εκπληκτική ιστορία των νησιών.

Εκκλησιαστικά Μνημεία
Οι κάτοικοι της Μάλτας είναι από τους παλαιότερους χριστιανικούς λαούς  του κόσμου. Ο Απόστολος Παύλος, ναυάγησε ως αιχμάλωτος στη διαδρομή προς τη Ρώμη το 60 μ.Χ. και έφερε το χριστιανισμό στη Μάλτα. Τα βήματα του μπορούν να εντοπιστούν στα ιερά σπηλαίων, τις κατακόμβες της Ραμπάτ και στην αρχαία πρωτεύουσα τη Mdina. Υπάρχουν 365 εκκλησίες και ξωκλήσια διάσπαρτα σε όλα τα νησιά.
Δεν μπορείτε παρά να θαυμάσετε τις μπαρόκ εκκλησίες του νησιού, με το κόκκινο ή ασημί χρώμα τους τρούλους. Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τοπίου των νησιών, κυριαρχούν σε πλατείες των χωριών και βρίσκονται στην καρδιά της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωή της Μάλτας. Η εορτή κάθε πολιούχου αγίου στις διάφορες ενορίες γιορτάζεται ακόμα τόσο έντονα, όσο ποτέ. Κάθε εκκλησία είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα με το δικό της ξεχωριστό ύφος και η καθεμιά έχει τη δική της ιστορία, μοναδικά κειμήλια και θησαυρούς. Στη Βαλέτα αξίζει να σημειώσουμε το Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη (έργο επίσης των Ιωαννιτών Ιπποτών). Περιέχει διάφορα ξωκλήσια των Ιπποτών, με πίνακες του Καραβάτζιο, ταπετσαρίες και διάφορα κειμήλια αμύθητης αξίας για την κληρονομιά της Μάλτας. Στο έδαφός της βρίσκονται οι τάφοι μερικών από τους πιο διάσημους ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, και μια κρύπτη, (εκτός ορίων στους τουρίστες) που φιλοξενεί όργανα και σκεύη μερικών από τους πιο επιφανείς Μεγάλους Διδασκάλους του Τάγματος, συμπεριλαμβανομένων του ιδρυτή της πόλης, Ζαν de Valette.

Άλλες Ιστορικές Περιοχές
Η έντονη παρουσία των Ναϊτών Ιπποτών, στα νησιά είναι παντού. Από την μπαρόκ πόλη της Βαλλέτας έως και τη Vittoriosa, η τη μεγαλύτερη Πόλη των Ιπποτών.  Η αρχαία πρωτεύουσα της Mdina, επίσης γνωστή ως σιωπηλή πόλη, στηρίζεται σε ένα υψηλό σημείο στην καρδιά του νησιού. Περιτριγυρισμένο από την γραφική πόλη του Ραμπάτ, το ομώνυμο φρούριο είναι ένα από τα ωραιότερα κοσμήματα της Μάλτας, το οποίο διαθέτει την αρχιτεκτονική, την ιστορία και τη δυνατότητα να απολαύσετε ένα φλιτζάνι καφέ με υπέροχη θέα.  Στο Gozo, η αγροτική ατμόσφαιρα είναι κυρίαρχη καθώς και ο ήσυχος και χαλαρωτικός χαρακτήρας του νησιού.  Για μια ματιά στην πιο παραδοσιακή ζωή της Μάλτας, μια πιθανή επιλογή είναι οι νότιες περιοχές. Δήμοι όπως η Ghaxaq ξεφύγουν τη ευρύτερης προσοχής αλλά διαθέτουν για παράδειγμα ορισμένες από τις καλύτερες εκκλησίες του νησιού. Αυτές οι περιοχές αν και ξέφυγαν τη βανδαλοποίηση που προκάλεσε η ταχεία αστικοποίηση (στις βόρειες περιοχές) δυστυχώς παρά τη φιλικότητά τους δεν διαθέτουν επαρκείς υποδομές φιλοξενίας (όπως στο βορρά).  Οι πιο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της Sliema και του St. Julians προσφέρουν επίσης μια γεύση από τη Μάλτα, αν και  πολυσύχναστες περιοχές.

Αξιοθέατα σε Κοντινούς Προορισμούς
  • Hagar Qim και Mnajdra - Δύο πολύ όμορφοι ναοί της λίθινης εποχής στην απότομη πλαγιά της νοτιοδυτικής Μάλτας. Το μεγαλείο τους έχει ήδη αμαυρωθεί από τις προστατευτικές τέντες και 2 ορόφων νέο κτίριο γύρω από το ξενοδοχείο.
  • Mellieħa - Μια τοποθεσία στη Μάλτα που περιβάλλεται από τις μεγαλύτερες και μερικές από τις πιο όμορφες αμμώδεις παραλίες στα νησιά.
  • Golden Bay - Μία από τις πιο όμορφες αμμώδεις παραλίες της Μάλτας, στη βορειοδυτική ακτή του νησιού.
  • Ghajn Tuffieha- Παραλία ακριβώς πίσω από το Golden Bay. Όμορφη, αλλά με λιγότερο κόσμο κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου.
  • Blue Grotto - Μια σειρά από επτά σπηλιές και κολπίσκους στη νότια πλευρά της Μάλτας, γνωστή για τα καταγάλανα νερά και τους εντυπωσιακούς φυσικούς βραχώδεις σχηματισμούς. Η Blue Grotto μπορεί να προσεγγιστεί από μικρά παραδοσιακά σκάφη, που ξεκινούν από τη προβλήτα δίπλα στον κεντρικό δρόμο κατά μήκος της νότιας ακτής.
  • Clapham Junction - Η περιοχή της δυτικής κεντρικής Μάλτα (όχι πολύ μακριά από τα δάση Buskett) όπου βαθιά αυλάκια στο βραχώδες υπόστρωμα φαίνεται να έχουν σχηματιστεί στο μακρινό παρελθόν. Μερικές από αυτές τις αυλακιές διασχίζουν λαξευτοί τάφοι Punic, αποδεικνύοντας ότι οι αυλακιές υπήρχαν πριν από τους τάφους. Στην περιοχή υπάρχουν μεγάλες σπηλιές.
  • Θωμά Bay - Ένα γραφικός κολπίσκος, 1 χιλιόμετρο μετά Marsaskala, με επικλινή, οικοδομημένη περιοχή από τη μία πλευρά, και τα άγονα Munxar λευκά βράχια από την άλλη. Υπάρχουν 2 μικρές αμμώδεις παραλίες ιδανικές για κολύμπι το καλοκαίρι. Κάτω από Munxar υπάρχει ένα «παράθυρο» στο βράχο. Πέρα από το σημείο Munxar υπάρχουν καταπληκτικά, πολύ υψηλά, λευκά βράχια, με 2 μεγάλες και βαθιές σπηλιές. Πολλοί ερασιτέχνες ψαράδες αγκυροβολούν στην περιοχή όπου είναι πολύ καλή για ψάρεμα όταν η θάλασσα είναι ήρεμη.

Μάλτα: ζήστε τη μυθική εμπειρία, βιώνοντας πολλές εμπειρίες διακοπών σε μία!


(πηγές:www.wikipedia.com, www.wikitravel.org, www.visitmalta.com)


 ΠΡΟΤΑΣΗ:   Ανακαλύψτε τη Μάλτα!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012, 14:32