Οι Σεϋχέλλες, επίσημα Republic of Seychelles / République des Seychelles, στην κρεολική: Repiblik Sesel), είναι νησιωτικό κράτος (με συνολική έκταση 455 τετρ. χλμ.) του Ινδικού Ωκεανού, που αποτελείται από γύρω στα 115 νησιά με πρωτεύουσα τη Βικτώρια. Μεγαλύτερο σε έκταση από τα νησιά είναι το Μαχέ (Mahe). Το κλίμα είναι ισημερινό.


Η οικονομία της χώρας βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και στην αλιεία.
Πρόεδρος είναι ο Τζέιμς Μισέλ και το πολίτευμα τους είναι η δημοκρατία.  Ο πληθυσμός τους είναι ο μικρότερος στην Αφρική. Επίσημες γλώσσες είναι η αγγλική και η κρεολική Σεσελουά. Οι Σεϋχέλλες έχουν τρεις επίσημες γλώσσες – Αγγλικά, Γαλλικά και CreoleΠάνω από το 90% του πληθυσμού των Σεϋχελλών είναι καθολικοί, με αγγλικανικές και άλλες προτεσταντικές εκκλησίες σε Mahe και Praslin που συνυπάρχουν σε αρμονία παράλληλα με μικρές μουσουλμανικές, ινδικές και Bahai κοινότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ Αυστραλονήσιοι ταξιδευτές ή Άραβες έμποροι πιστεύεται ότι ήταν οι πρώτοι επισκέπτες του νησιού, η πρώτη γραπτή αναφορά στα νησιά είναι το 1502. Τη χρονιά εκείνη ο διάσημος Πορτογάλος εξερευνητής, Ναύαρχος Βάσκο ντα Γκάμα ανακάλυψε τα νησιά σε ένα από τα ταξίδια του στις Ινδίες (περνώντας από τα Αμιράντες) και οι Σεϋχέλλες χαρτογραφήθηκαν για πρώτη φορά. Ο ντα Γκάμα τους έδωσε το όνομα του ιδίου (“Νησιά του Ναυάρχου”) . Η πρώτη γραπτή αναλυτική περιγραφή στα νησιά ανάγεται στο 1609, από το πλήρωμα του αγγλικού πλοίου “Ασένσιον” (Ascension). Τα νησιά χρησιμοποιήθηκαν περιστασιακά από πειρατές για δουλεμπόριο μεταξύ Ασίας και Αφρικής. Γύρω στα 1742 άρχισε ο εποικισμός των νησιών από Γάλλους δουλεμπόρους με λευκούς αποίκους και μαύρους Αφρικανούς δούλους.  Το 1756 οι Γάλλοι ανέλαβαν το έλεγχο των νησιών και ο πλοίαρχος Νικολά Μορφέ έθεσε το θεμέλιο λίθο που σηματοδότησε τον επίσημο εποικισμό. Τα νησιά έλαβαν το όνομά τους από τον υπουργό Οικονομικών του Λουδοβίκου ΙΕ΄, Ζαν Μορό ντε Σεσέλ. Το 1812 η Αγγλία ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο, μετά την παράδοση του Μαυρικίου. Με βάση τη συνθήκη ειρήνης του Παρισιού, το 1814, τα νησιά παρέμειναν υπό αγγλική κυριαρχία, με Γάλλο κυβερνήτη. Οι Σεϋχέλλες αποτέλεσαν αρχικά τμήμα της αποικίας του Μαυρικίου και το 1872 απέκτησαν διοικητική αυτονομία. Το 1903 έγιναν αποικία της Βρετανίας.

Το 1976 συντάχθηκε Σύνταγμα και οι Σεϋχέλλες ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους, στις 29 Ιουνίου.  Το 1991 η δημοκρατία επανήλθε στο νησιωτικό κράτος με την επαναφορά του πολυκομματισμού. Εθνική εορτή είναι η 18η Ιουνίου, τιμώντας την ημερομηνία (του 1993) που υιοθετήθηκε το ισχύον Σύνταγμα της χώρας.  Στο νησιωτικό αυτό συγκρότημα, όταν ακόμα αποτελούσε κτήση της Αγγλίας, είχαν εκτοπίσει οι Άγγλοι από τις 9 Μαρτίου 1956  τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο της Κύπρου, μαζί με τον Μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανού, και τον δημοσιογράφο Πολ. Ιωαννίδη μέχρι τις 28 Μαρτίουτου 1957 που επέστρεψαν στην Ελλάδα, απ’ όπου και επέστρεψε στη Κύπρο, για να αναλάβει τελικά το 1960 πρώτος Πρόεδρος της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θέση του νησιωτικού κράτους βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Μαδαγασκάρης, και γύρω στα 1.600 χλμ. ανατολικά της Κένυας. Ο αριθμός των νησιών του αρχιπελάγους αναφέρεται συχνά ως 115, ενώ στο Σύνταγμα της χώρας αναγράφονται 155 νησιά. Από γεωλογικής άποψης, οι Σεϋχέλλες παρουσιάζουν διαφορετική μορφολογία σε σχέση με άλλα νησιά της περιοχής της Μαδαγασκάρης.

Συγκεκριμένα: υπάρχουν 42 γρανιτικά νησιά, τα οποία από το μεγαλύτερο στο μικρότερο είναι: Μαέ (όπου και το υψηλότερο σημείο του κράτους, 928 μ.), Πραλέν (Praslin), Σιλουέτ, Λα Ντιγκ, Κιριέζ, Φελισιτέ, Φρεγκάτ, Σεν Αν, Βόρειο, Σερφ, Μαριάν, Γκραν Σουρ (Sœur) , Κουζέν, Κουζίν (Cousine), Λον, Ρεσίφ, Ρουντ (Πραλέν), Ανονίμ, Μαμέγ, Μογιέν, Νησί των Θαλάσσιων Αγελάδων, Λ’ Ιλέτ, Μπίκον (Ιλ Σες), Κασέ, Κόκος, Ρουντ (Μαέ), L’Ilot Frégate, Μπουμπί, Σοβ Σουρί (Μαέ), Σοβ Σουρί (Πραλέν), Ιλ Λα Φους, Οντούλ, L’Ilot, Ρατ, Σουρί, Σεν Πιερ (Πραλέν), Ζαβέ, Χάρισον Ροκς (Γκραντ Ροσέ). Βόρεια των γρανιτικών νησιών βρίσκονται τα Ντενίς, Μπερντ. Στα νότια των γρανιτικών απαντώνται τα νησιά Κετιβί (Coëtivy) και Πλατ (Platte).

Επίσης υπάρχουν 29 κοραλλιογενή νησιά στη συστάδα Αμιράντες, στα δυτικά των γρανιτικών: Ντερός (Desroches), Ατόλλη Πουάβρ (αποτελούμενη από τα 3 νησιά : Πουάβρ (Poivre), Φλορεντέν (Florentin) και το Νότιο Νησί), Αλφόνς, Ντ’ Αρός (D’Arros), Ατόλλη Σεν Ζοζέφ (συναποτελούμενη από 14 νησιά: Σεν Ζοζέφ Ιλ ο Φουκέτ (Joseph Ile aux Fouquets), Ρεσούρς (Ressource), Πτι Καρκασά (Petit Carcassaye), Γκραν Καρκασά (Grand Carcassaye), Μπενζαμέν (Benjamin), Μπανκς Φεράρι (Bancs Ferrari), Σιεν (Chiens), Πελικάν (Pélicans), Βαρ (Vars), Ιλ Πολ (Ile Paul), Μπανκ ντε Σαμπλ (Banc de Sable), Μπανκ ο Κοκό (Banc aux Cocos) και Ιλ ο Πουλ (Ile aux Poules), Μαρί Λουίζ, Ντενέφ (Desnoeufs), Άφρικαν Μπανκς (African Banks , συναποτελούμενο από 2 νησιά: Άφρικαν Μπανκς και Νότιο Νησί), Ρεμίρ (Rémire), Σεν Φρανσουά, Μπουντέζ, Ετουάλ (Etoile), Μπιζουτιέ (Bijoutier).

Στη συστάδα Φαρκουχάρ βρίσκονται 13 κοραλλιογενή νησιά, νότια και νοτιοδυτικά των Αμιράντες: Ατόλλη Φαρκουχάρ (που αποτελείται από 10 νησιά), Ατόλλη Προβιντάνς (αποτελούμενη από τα νησιά Προβιντάνς και Μπανκς Προβιντάνς) και Σεν Πιερ. Τέλος, υπάρχουν και 67 νησιά – κοραλλιογενείς αναδύσεις στη συστάδα Αλντάμπρα, δυτικά της συστάδας Φαρκουχάρ: Ατόλλη Αλντάμπρα, αποτελούμενη από 46 νησιά), Ασουμπσιόν (Assumption), Αστόβ (Astove) και την Ατόλλη Κοσμολέντο (συναποτελούμενη από 19 νησιά). Τα νησιά Αλντάμπρα, Ντερός και Φαρκουχάρ επιστράφηκαν στις Σεϋχέλλες από την Αγγλία, έπειτα από την ανεξαρτησία.

Τα νησιά έχουν ισημερινό κλίμα, το οποίο ευνοεί την καλλιέργεια του κοκκοφοίνικα. Στις χαμηλές ακτές παρατηρούνται μαγκρόβιοι σχηματισμοί. Η μέση ετήσια θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 27 βαθμούς Κελσίου και δεν υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις σε αυτή. Αναφορικά με τις βροχοπτώσεις και με τους ανέμους, διακρίνονται δύο εποχές: η μία είναι από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο (εποχή ξηρασίας), κατά την οποία πνέουν οι νοτιοανατολικοί αληγείς άνεμοι, καθώς επίσης και η δεύτερη από το Δεκέμβριο ως το Μάρτιο, οπότε πνέουν υγροί βορειοδυτικοί μουσώνες. Τρία νησιά υπέστησαν μεγάλες καταστροφές το 2004 από το φονικό τσουνάμι που έπληξε τον Ινδικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά νησιά φιλοξενούν σπάνια είδη πανίδας, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, ο κοιλάκανθος (ψάρι) , καρκινοειδή, πτηνά και εχινόδερμα.

ΝΕΡΟ: Το νερό βρύσης σε Mahe και Praslin είναι ασφαλές και πόσιμο. Εντούτοις, κατά την επίσκεψη άλλων νησιών είναι προτεινόμενο το εμφιαλωμένο νερό σε μπουκάλι.
ΔΙΑΦΟΡΑ ΩΡΑΣ: Οι Σεϋχέλλες έχουν σταθερό ωράριο όλο το χρόνο. Έτσι, στο χειμερινό ωράριο της Ελλάδας έχουν την ίδια ώρα, ενώ στο θερινό ωράριο είναι 1 ώρα μπροστά. 
ΝΟΜΙΣΜΑ : Το συνάλλαγμα που συνιστάται να έχετε μαζί σας είναι Δολάρια Αμερικής. Είναι πιο εύκολο για να τα ανταλλάξετε και βεβαίως οι περισσότερες πιστωτικές κάρτες είναι αποδεκτές από τράπεζες, εστιατόρια, ξενοδοχεία και τουριστικά καταστήματα. Το τοπικό νόμισμα των Σευχελλών είναι η Ρουπία. Η ανταλλαγή του ξένου νομίσματος στις ρούπιες των Σεϋχελλών πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ στις τράπεζες, σε εξουσιοδοτημένους εμπόρους χρημάτων, στο διεθνή αερολιμένα των Σεϋχελλών ή στο ξενοδοχείο που διαμένουν.  Προειδοποίηση: Είναι ποινικό αδίκημα να αλλάξει κάποιος χρήματα με οποιοδήποτε πρόσωπο εκτός από εκείνους που είναι εξουσιοδοτημένοι και προαναφερθέντες.  Εάν χρειάζεστε ρούπιες, είναι ενδεδειγμένο να ανταλλάξετε μόνο ό,τι χρειάζεστε σε καθημερινή βάση. Για ανταλλαγή από ρούπιες των Σεϋχελλών σε ξένο νόμισμα στην αναχώρησή σας, ΠΡΕΠΕΙ να παρουσιάσετε την επίσημη απόδειξη από τον αρχικό εξουσιοδοτημένο έμπορό σας στην τράπεζα. Τα χρήματά σας δεν θα ανταλλαγούν στο ξένο νόμισμα χωρίς αυτήν την απόδειξη!
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ:  Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι 240V. Οι διακοπές είναι συνηθισμένες  γι αυτό να έχετε στις αποσκευές σας φακό ή κερί.
ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑΤΑ: Δεν είναι απαραίτητα, είναι όμως πάντα ευπρόσδεκτα.
ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ: Οι Σεϋχέλλες αν και είναι ένας ασφαλής προορισμός  σας είναι ενδεδειγμένο να είστε προσεκτικοί κυρίως για κλοπή . Για να αποφύγουν την ανεπιθύμητη προσοχή,  συνιστούμε να μην έχουν στην κατοχή σας μεγάλα ποσά χρημάτων ή άλλων υψηλών στοιχείων αξίας. Μπορείτε  να χρησιμοποιήσετε  τα χρηματοκιβώτια των δωματίων ή των ξενοδοχείων. Οι περισσότερες παραλίες στις Σεϋχέλλες προστατεύονται από τους σκοπέλους και είναι συνεπώς ασφαλείς για την κολύμβηση αλλά και για  τα ισχυρά ρεύματα, τα οποία εμφανίζονται σε συγκεκριμένες περιόδους και πρέπει να ενημερώνεστε από τους πίνακες ανακοινώσεων για την επικινδυνότητα τους.  Για τις μετακινήσεις προτιμούμε τα λεωφορεία η νοικιάζουμε ποδήλατο. Τα ταξί είναι σχετικά ακριβά. Όλα τα τροχοφόρα κυκλοφορούν στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Πολλές μεταφορές μεταξύ των νησιών γίνονται με ελικόπτερο, ενώ υπάρχει δυνατότητα να κάνετε βόλτα μισής ώρας πάνω από το Μαχέ με πτήση της Helicopter Seyhelles.

(πηγές:www.wikitravel.org, www.wikipedia.com, www.morguefile.com)


 ΠΡΟΤΑΣΗ:   Αποδράστε στις Σεϋχέλλες!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης