Βροχές και καταιγίδες, πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές, αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες στο βόρειο Ιόνιο, στη δυτική και στη βόρεια ηπειρωτική χώρα, που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τη Στερεά Ελλάδα, την Αττική και την Πελοπόννησο. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τη νύχτα.

Ο καιρός χαλάει στον απόηχο της είδησης πως ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί στη Γη, από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά δεδομένα, δηλαδή από το τέλος του 19ου αιώνα (1880). Το ίδιο ιστορικό ρεκόρ είχε συμβεί και με τον φετινό μήνα Μάιο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.

Η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόγνωση του καιρού

Άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες, αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα και στο Ιόνιο, και σταδιακά στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, στο Βόρειο Αιγαίο και πιθανόν στα δυτικά τμήματα της Κρήτης, προβλέπονται για σήμερα. Τα φαινόμενα ενδέχεται τοπικά να είναι ισχυρά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 31 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 20 έως 29 στη Δυτική Ελλάδα, από 18 έως 33 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 20 έως 33 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 20 έως 29 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Τετάρτη 15.00 το μεσημέρι

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Τετάρτη 18.00 το απόγευμα

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Τετάρτη 21.00 το βράδυ

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι σχεδόν μέτριοι, και στο Νότιο Αιγαίο δυτικοί νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι, ενώ το δυτικό ρεύμα στον Κορινθιακό θα πνέει ενισχυμένο στα 6 με 7 Μποφόρ.

Η πρόγνωση του καιρού ανά περιοχή

Στη Μακεδονία και στη Θράκη θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν, ενώ θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιουνίου, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στις βορειότερες περιοχές. Βελτίωση το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν αμετάβλητοι 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί με την ιδία ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην Ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι αρχικά γενικά αίθριος, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν μεμονωμένοι όμβροι ή καταιγίδες κυρίως στη Θεσσαλία. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία στα νοτιά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κρήτη και στις Κυκλάδες ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στην Κρήτη η μέγιστη θα είναι 2 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις θα υπάρξουν στα βόρεια με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής. Στα νοτιά, γενικά αίθριος ο καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Καλό καιρό με λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν, θα έχει η Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει στους 33 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι, αλλά το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα ενισχυθούν τοπικά σε ισχυρούς. Βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους, με πιθανότητα για τοπικά έντονα φαινόμενα, θα έχει η Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 30 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι σχεδόν μέτριοι.

Αλλαγές στην παγκόσμια θερμοκρασία

Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα δεδομένα δείχνουν πως τόσο ο Ιούνιος όσο και ο Μάιος ήταν οι πιο ζεστοί μήνες που έχουν καταγραφεί τουλάχιστον στις βάσεις μετεωρολογικών δεδομένων.

Το καυτό δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου φέτος αποτελεί άλλη μια ένδειξη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια θερμοκρασία. Αν και σε αρκετές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) δεν καταγράφηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες τον προηγούμενο μήνα, σε κάθε ήπειρο του πλανήτη, εκτός από την Ανταρκτική, υπήρξαν θερμοκρασιακά ρεκόρ. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ξηρά και θάλασσα φέτος τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στους 16,2 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ για τον μήνα Ιούνιο, που είχε σημειωθεί το 1998. Η θερμοκρασία του φετινού Ιουνίου ήταν κατά 0,72 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα γι’ αυτόν τον μήνα.

Μάλιστα, ειδικά στους ωκεανούς, η μέση θερμοκρασία τον Ιούνιο έφθασε τους 17 βαθμούς Κελσίου, που αποτελεί ρεκόρ όχι απλώς για τον συγκεκριμένο μήνα, αλλά για οποιονδήποτε μήνα του έτους. Στην πραγματικότητα, η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών, ιδίως του Ειρηνικού και του Ινδικού, είναι που ευθύνεται κυρίως για τα απανωτά ρεκόρ του Μαΐου και του Ιουνίου 2014. Στην ξηρά, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν φέτος τον Ιούνιο κατά 0,95 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα γι’ αυτόν τον μήνα, ενώ στη θάλασσα ήταν κατά 0,64 βαθμούς πάνω από τον αντίστοιχο μέσο όρο του περασμένου αιώνα.

Όλα τα μηνιαία ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας, και για τους 12 μήνες του έτους, έχουν σημειωθεί μετά το 1997 και κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία. Εννέα από τους δέκα πιο ζεστούς Ιουνίους όλων των εποχών έχουν συμβεί κατά τον τρέχοντα 21ο αιώνα. Αντίθετα, όλα τα μηνιαία ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας έχουν υπάρξει πριν από το 1917. Εξάλλου, καθώς φαίνεται πολύ πιθανή η εμφάνιση φέτος ενός ακόμη φαινομένου «Ελ Νίνιο» (η υπερθέρμανση των τροπικών περιοχών του Ειρηνικού, η οποία οδηγεί παραδοσιακά σε άνοδο της θερμοκρασίας της Γης), το 2014 συνολικά αναμένεται να αποδειχτεί ένα ιδιαίτερα ζεστό έτος. Ήδη το πρώτο εξάμηνο φέτος είναι το τρίτο θερμότερο εξάμηνο στη μετεωρολογική ιστορία, με τη θερμοκρασία να είναι κατά 0,67 βαθμούς Κελσίου πάνω τον μέσο όρο του 20ού αιώνα γι’ αυτή την περίοδο.

Διαβάστε επίσης:
ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014, 11:29

Ιούνιος 2014: Ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί από το 1880, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014, 10:34

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης