«Ένα γράμμα για την Εύα», ο τίτλος του βιβλίου του 45χρονου κρατούμενου, Χρήστου Κρετσόβαλη, που βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Τρικάλων, για αδίκημα οικονομικής φύσης.

Το βιβλίο, των εκδόσεων «Degiorgio», παρουσιάστηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής, στην αίθουσα του επιμελητηρίου Τρικάλων, απουσία του συγγραφέα, αφού η εισαγγελική Αρχή που εποπτεύει το σωφρονιστικό κατάστημα, δεν ενέκρινε αιτούμενη δίωρη άδεια, ώστε ο Χρήστος Κρετσόβαλης να παραβρεθεί στην επίσημη παρουσίαση του έργου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλαμε μία εκδήλωση χαράς και πανηγυριού για ένα λουλούδι που φύτρωσε στη χωματερή των φυλακών, αλλά η εκδήλωση μετατράπηκε σε αγανάκτηση και οργή από την παραφροσύνη και την αναλγησία του σωφρονιστικού καταστήματος», τόνισε ο εκδότης Λαυρέντιο Ντι Τζόρτζιο, σχολιάζοντας την εισαγγελική απαγόρευση.

Παρόλα αυτά, η φωνή του Χρήστου ακούστηκε στην αίθουσα, έστω και ηχογραφημένα. «Είναι κάτι πέρα από την επιθυμία μου και τις δυνατότητές μου. Είμαι κακός και  έπρεπε να προστατευτεί η κοινωνία, γιατί προσπαθώ να ξαναγίνω σαν εσάς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, που προλογίζει το βιβλίο… κατάθεση ψυχής του Χρήστου Κρετσόβαλη. «Δηλώνω αλληλέγγυος στο Χρήστο που σε λίγους μήνες θα είναι και πάλι ελεύθερος και τότε θα απορεί πώς κατάφερε να γράψει με τόσο λυρισμό το βιβλίο αυτό, που είναι ένα απολογητικό υπόμνημα προς το παιδί του, αλλά έχει διπλή αξία, γιατί δίνει την αίσθηση της επιστροφής στο χρόνο και περνάει τα μηνύματά του, πως ”το φεγγάρι έχει και πίσω πλευρά”», σχολίασε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος.

Στα μηνύματα που εκπέμπει μέσω του βιβλίου του ο Χρήστος Κρετσόβαλης, αναφέρθηκε ο δρ Φιλοσοφίας και Θεολογίας, Γιώργος Πλεξίδας. «Ζητάει να τον συνοδεύσουμε σ΄ ένα ταξίδι ζωής και να γνωρίσουμε τα πάθη και τα παθήματά του, τον ασυγχώρητο ένοχο, γιατί εξακολουθεί να ονειρεύεται ακόμη και πίσω από τα κάγκελα. Η φωνή του Χρήστου ζητάει να ακούσουμε όσα έχει να πει για το τέλος της εποχής της αθωότητας». Ο ίδιος κατέληξε: «Ο σωματικός εγκλεισμός δεν έγινε τόπος ενταφιασμού της ψυχής του. Οι μνήμες τον έκαναν κλέφτη των ονείρων και έδωσαν το πρώτο πόνημά του. Η καρδιά έχει λόγους που η λογική αγνοεί και αυτή η καρδιά είναι μήτρα της δημιουργίας του».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης